PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN

PPSC, SPSC, BPSC, KPKPSC, AJKPSC, FPSC, NTS, ENTRY TESTS, EXAM HELP

Lecturer Professor Jobs Help 2016-17 CTI Jos Help 2016-17 AEO Jobs In Punjab SchoolsHelp Educator Jobs Help 2016-17 Headmaster Headmistress Jobs Help 2016
ADVERTISEMENT

Everyday Science Mcqs foe PCS & CSS Exams

Everyday Science Mcqs Foe PCS & CSS Exams

1. Neil A. Armstrong visited the moon on july 16, 1969 and remained there for 21 hours and 36 min. Name the manned spacecraft which took him on this mission ?

a. U.S Gemini 12
b. USSR Soyuz 5
c. U.S Apollo 2
d. U.S Apollo 9

2. How much time the light takes to reach from the sun to the earth?

a. Four minutes and 30 sec
b. eight min and 15 sec
c. Seven min and 15 sec
d. Six min and 30 sec

3. Astronomical unit is a bigger unit of distance and it is used to measure distance btw the heavenly bodies of the solar system .One astronomical unit is equal to how much Km in whole numbers?

a. 50 million km
b. 100 million km
c. 150 million km
d. one million km

4. Name the nearest Star to our sun.
a. Proxima Centurai
b. Alpha Scorpii
c. Beta Orionis
d. Vega

5. Name the nearest regular qalaxy to our milky way
a. NGC 185
b. Small Magellanic
c. Large Magellanic Cloud
d. Andromeda

6. Name the largest moon in our solar system
a. Ganymede
b. Titan
c. Callisto
d. Miranda

7. Atmosphere of the earth is made up of different spheres. In which part of the atmosphere commercial aircrafts usually fly.
a. Thermosphere
b. Stratosphere
c.. Troposphere
d. Mesosphere

8. The sun arised on the North pole on the 21st march and this pole remains in light till what date ?
a. 23rd sep
b. 21st sep
c. 22nd june
d. 22nd dec

9. Name the gas which was discovered on the sun about 125 years ago during eclipse-watching..
a. Hydrogen
b. Helium
c. Nitrogen
d. Argon

10. What is the approximate age of the sun ?
a. 6.4 thousands years
b. 6.4 billion years
c. 6.4 million years
d. 6.4 hundred thousands years

ANSWERS

1. C , 2. b , 3. c , 4. a , 5. d
6. a , 7. c , 8. a , 9. b , 10. b

01. Jupiter is the fifth planet from the sun. It is named after the greatest of the roman gods. It is much bigger than Earth. About how many earths would equal to one jupiter ?

a. 100
b. 500
c. 700
d. 1000

02. Physicists have known about these high energy invisible rays for 80 years , but their precise nature is still a mystery. they come from unknown parts. they pack a mean energy. And they seem to break the laws of physics. Name them.

a. X-rays
b. UV-rays
c. Visible rays
d. Cosmic rays

03. Faster than a speeding bullet, more powerful than a supernova, able to crush small planets with a single swipe these are primordial, angel-hair thin cracks in the structure of the space. Name them

a. Cosmic strings
b. Saturn rings
c. Newton`s rings
d. Black holes

04. Name the instrument which is used to measure the speed of an aircraft relative to the speed of sound.

a. Speedometer
b. Altimeter
c. Telemeter
d. Machmeter

05. A layer of Ozone in the stratosphere protects the earth by blocking most of the sun`s harmful ultraviolet light. These are high energy radiations. Which of the following can have the potential effect of UV light.

a. Eyes
b. Skin
c. Crops
d. All the above

06. For growth , Viruses require

a. Dead host
b. Living host
c. Minerals
d. Simple sugars

07. In which of the following are Mitochondria absent ?

a. Fungi
b. Andiosperms
c. Green algae
d. Blue-green algae

08. Eucaryotic organisms are those that contains

a. DNA threads
b. Plastids
c. True nucleus
d. Vacuoles

09. The merismatic cells are

a. Thin walled
b. Isodiametric
c. Richly protoplasmic
d. All of above

10. The deficiency of which of the following micronutrients causes the death of the stem and root apices ?

a. Boron
b. Copper
c. Manganese
d. Zinc

11. Plant development is influenced by

a. Quality of light
b. Quality and quantity of light
c. Quality and duration of light
d. Quality , quantity and duration of light

12. Critical day length Varies from plant to plant and lies between

a. 6 to 100 hours
b. 8 to 12 hours
c. 10 to 14 hours
d. None of above

13. ATP is

a. An enzyme
b. A hormone
c. A protein
d. A molecule containing high energy bonds

14. The primary producers of organic matter in nature are

a. Bacteria
b. Fish
c. Green plants
d. Human beings

15 . Edible part of tomato is

a. Endocarp
b. Fleshy thalamus
c. Mesocarp
d. Whole fruit

16. Who amongst the following, started in 1850, a scientific approach to determine the role of mineral elements in the healthy growth and development of plants ?

a. Arnon and Knop
b. Sachs and Knop
c. Sachs and Stout
d. Arnon and Stout

17. The primary plant body consists of how many tissue systems ?

a. 2
b. 3
c. 4
d. 5

18. Bamboo is a

a. Herb
b. Grass
c. Shrub
d. Three

19. Cork cells are impervious to water because of the presence of

a. Cellulose
b. Cutin
c. Lignin
d. Suberin

20 . Ethylene is a hormone concerned with

a. Respiration
b. Ripening of fruits
c. Cell division
d. None of the above

21. The cavity of Ascaris is known as

a. Ceolom
b. Haemocoel
c. Pseudocoel
d. Visceral cavity

22. Crura-cerebri is found in

a. Fore-brain
b. Hind-brain
c. Mid-brain
d. None of above

23. Man is

a. Biothermic
b. Homoiothermic
c. Oilgothermic
d. Poikilothermic

24. The compound eye of insect produces

a. Binocular vision
b. Monocular vision
c. Mosaic vision
d. None of above

25. The post embryonic stages in the life history of cockroach is known as

a. Caterpillar
b. Grubs
c. Larval
d. Nymohs

26. Which of the following control the reflex action in the body ?

a. Central nervous system
b. Motor nerves
c. Sensory nerves
d. sympathetic nervous system

27. The terminal part of vertebral column in man is called

a. Telson
b. Urostyle
c. Coceyx
d. Pygostyle

28. The life history of human malarial parasite in Anopheles was first described by

a. Grassi and his pupil
b. Sir Patrick Manson
c. Sir Ronald Ross
d. Richard Pfeiffer

29. The ” Urinary system ” of the body consists of how many organs ?

a. 2
b. 3
c. 4
d. 5

30. Haryersion canals are present in

a. Bone
b. Cartilage
c. Kidney
d. Liver

31. The gestation period of human being is

a. one month
b. five months
c. seven months
d. Nine months

32. RNA differs from DNA in containing

a. Cytocine
b. Deoxyribose
c. Ribose
d. Phosphate

33. The first heart is produced when

a. Bisuspid and tricuspid close quickly
b. Semilunar value snaps shut
c. Intraventricular pressure decreases
d. Diastole begins

34. Who discovered the blood group of man ?

a. Edward Jenner
b. Larven
c. Kari Landsteiner
d. William Harvey

35. Which of the following glands has both an endocrine and an exocrine function ?

a. Adrenal
b. Mammary
c. Pancreas
d. Thyroid

36. Radio carbon dating is used to find the age of

a. Fossils
b. Buildings
c. Rocks
d. Babies

37. Geiger Counter is an instrument

a. Determine the heart beat rate
b. To detect radioactive radiation
c. To measure intensity of visible light
d. To count the baggage of an airport

38. The instrument used in a submarine to see the object on the surface of water is

a. Periscope
b. Telescope
c. Kaleidoscope
d. Microscope

39. Three primary colours used in the colour TV are

a. Green-yellow-blue
b. Yellow-blue-red
c. Red-green-yellow
d. Green-blue-red

40. Anemometer is used to measure

a. Wind gustiness
b. Wind direction
c. Wind speed
d. Vertical variation of wind speed

41. Which of the following gives the correct indication of composition of bronze ?

a. Copper and tin
b. Iron and zinc
c. Copper and silver
d. Lead and oxygen

42. The hardest of all metals is

a. Gypsum
b. Diamond
c. Topaz
d. Corundum

43. In electrolysis , the reaction at anode is

a. Ionisation
b. Polymerization
c. Reduction
d. Oxidation

44. Carbon dioxide is a good fire extinguisher because

a. It is a combustible gas
b. it excludes air from the flames
c. It lowers the killing temperature
d. It is plentiful

45. If a body is moved from equator to pole on the mean sea level , then its weight

a. Decrease always
b. Increases always
c. Constant
d. None of above

46. To an astronaut in the spacecraft , the sky appears to b

a. Blue
b. White
c. Dark
d. Red

47. When a ship enters a sea from a river , Its portion under water will

a. Increase
b. Decrease
c. Show no change
d. Increase and decrease alliteratively

48. Kilowatt is the unit of

a. Voltage
b. Power
c. Resistance
d. Current

49. The sun derives its energy from

a. Nuclear fission reactions
b. Nuclear fusion reactions
c. Oxidation of helium
d. Fission of noble metals

50. Which of the following is useful in the chemistry of photography ?

a. Silver bromide
b. Aluminum hydroxide
c. Sodium chloride
d. Potassium nitrate

Answers

01. d , 02. d , 03. a , 04. d , 05. d
06. b , 07. d , 08. c , 09. d , 10. a
11. d , 12. c , 13. d , 14. c , 15. d
16. b , 17. b , 18. b , 19. d , 20. b
21. a , 22. c , 23. b , 24. c , 25. d
26. a , 27. c , 28. c , 29. b , 30. a
31. d , 32. c , 33. d , 34. c , 35. c
36. a , 37. b , 38. a , 39. d , 40. a
41. a , 42. b , 43. d , 44. b , 45. b
46. a , 47. b , 48. b , 49. b , 50. a

Everyday Science Mcqs Foe PCS & CSS Exams

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN © 2016