Science And Arts Educators Entry Test, Pedagogy , Teaching Mcqs for the Preparation of Educator ESE, SESE, SSE All Post

Science And Arts Educators Entry Test, Pedagogy , Teaching Mcqs For The Preparation Of Educator ESE, SESE, SSE All Post

 Science And Arts Educators Entry Test,  Pedagogy , Teaching Mcqs for the Preparation of Educator ESE, SESE, SSE All Post
1. Emotional Adjustment of
students is effective in-
(A) Personality formation
(B) Class-teaching
(C) Discipline
(D) All of the above
Answer.D
2. Black-board can be included in
which group/category of
teaching-aids ?
(A) Audio-aids
(B) Visual•aids
(C) Audio-visual aids
(D) None of the above
Answer.B
3. Which of the following is related
with teaching skill ?
(A) Black-board writing
(B) Solving questions
(C) Asking questions
(D) All the above
Answer.D
4. Students who ask questions in
the class should be-
(A) Advised to meet the
teacher after the class
(B) Encouraged to participate
in the discussion in the class
(C) Encouraged to continue
asking questions
(D) Encouraged to search
answers independently
Answer.C
5. At authoritarian level teaching
1S••••
(A) Teacher centered
(B) Child—centered
(C) Headmaster centered
(D) Experience based
Answer.A
6. Who developed the interaction
analysis category system in
education for increasing the
teacher effectiveness
(A) Flander
(B) Rayon
(C) Amidon and Simon
(D) Richard Over
Answer.A
7. One of the important theory of
moral development has been
proposed by——
(A) Laurence Kohlberg
(B) Erik Fromm
(C) Daniel Coleman
(D) Benjamin Bloom
Answer.A
8. Character is developed by-
(A) Will-power
(B) Conduct and behavior
(C) Morality
(D) All of the above
Answer.D
9. Which of the following is not a
level of teaching learning ?
(A) Differentiation level
(B) Memory level
(C) Reflective level
(D) Understanding level
Answer.A
10. NUEPA is mainly concerned
with-
(A) Educational Supervision
(B) Educational Unity
(C) Educational Planning
(D) Educational Evaluation
Answer.C
11. The name of Yashpal Committee
Report (1993) is-
(A) l.C.T. in Teacher education
(B) Learning without Burden
(C) Learning through Broad-
casting
(D) None of the above
Answer.B
12. The Father of Psychoanalysis
is-
(A) Erik H. Erikson
(B) ]ean Piaget
(C) Jerorne S. Bruner
(D) Sigmund Freud
Answer.D
13. ln pedagogy computer is used-
(A) To motivate the learner
(B) To provide feedback
(C) To interact with the learner
(D) For all the above
Answer.D
14. Which of the following is die
brain of the computer ?
(A) Prograrnme
(B) Central processing unit
(C) Memory
(D) Hard Disc
Answer.B
15. Spare the rod —- spoil the child.
This assumption is related to
that type of discipline which has
been advocated-
(A) By naturalist philosophy
(B) By pragmatist philosophy
(C) In Victorian Era
(D) ln Democratic Era
Answer.C
16. The concept of school complex
was first executed in-
(A) Uttar Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Bihar
(D) Rajasthan
Answer.D
17. The proponent of the Cognitive
Theory of teaching is-
(A) N. L. Gage
(B) Shiv Kumar Mitra
(C) B. F. Skiner
(D) McDonald
Answer.A
18, Instruction medium affects the
absence and escape from class
teaching-
(A) Agreed
(B) Indefinite
(C) Disagreed
(D) None of the above
Answer.A
19, The determinant of teaching
skill training is-
(A) Components
(B) Pupil-teacher
(C) Supervisor
(D) Headmaster
Answer.A
20. For a good communication
..,…… is requried.
(A) Clarity of thought
(B) Dramatic Presentation
(C) Speaking in a mild tone
(D) Speaking without pause
Answer.D
21. Which of the following is an
approach to educational planning ? .
(A) Man-power approach
(B) Social Demand approach
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Answer.C
22. Institutional planning should be
based on-
(A) Aim and needs
(B) Time—table
(C) Administration
(D) Need
Answer.A
23. Teacher behaviour ought to
be-
(A) Administrative
(B) Instructive
(C) Idealistic
(D) Directive
Answer.C
24. Information highway or net is-
(A) Computer
(B) Intemet
(C) Intranet
(D) Key-board
Answer.B
25. INSAT—1(B) has been launched
in-
(A) 30 April, 1983
(B) 30 August, 1983
(C) 30 December, 1983
(D) 30 January, 1984
Answer.B
26. The number of representatives
of Central Government in UGC
is-
(A) 09 (B) 02
(C) 06 (D) O3
Answer.B
27. Computer language is based
on-—
(A) Number system
(B) Symbol system
(C) Series system
(D) None of the above
Answer.A
28. The main task of educational
computer is-
(A) Scoring the answers
(B) Preserve the information
(C) Analysis of data
(D) All of the above
Answer.D
29. UNESCO satellite directed television program was used first
(A) 1926 (B) 1959
(C) 1961 (D) 1965
Answer.D
30. In which of the following
instructional procedure is the
main component ?
(A) Synectics teaching model
(B) Basic teaching model
(C) Inductive model
(D) Social-stimulation
Answer.B
31. The computer based teaching
model has been developed by-
(A) Gilbert (1962)
(B) Stolurow and Davis (1965)
(C) Robert Gagne (1965)
(D) Mecner (1965)
Answer.B
32. Which of the following expectation students have from group
learning ?
(A) To get appreciation from
the group
(B) To distribute the work
equally
(C) To ignore individual view
point
(D) To attract isolated student
towards the group
Answer.D
33. In order to modify the undesirable behavior of a student the
most effective method is-
(A) To punish the student
(B) To bring it to the notice of
parents
(C) To find out the reasons for
the undesirable behaviour and
provide remedies
(D) To ignore it
Answer.C
34. In which university the micro-
teaching system started in 1961 ?
(A) Stanford University
(B) Oxford University
(C) Delhi University
(D) M. S. University Baroda
(India)
Answer.A
35. The correct meaning of C.A.I.
is-
(A) Characteristics of Assistant
Instructor
(B) Computer Assisted Instruction
(C) Community Assisted
Instruction
(D) None of the above
Answer.B
36. “Man is born free but every-
where he is in chains/’ This
statement has been given by-
(A) Abraham Maslow
(B) Jean Jacques Rousseau
(C) John Dewey
(D) W. I-I. Kilpatrick
Answer.B
37. Written communication strategy
includes-
(A) Algorithms
(B) Decision Table
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Answer.C
38. Main responsibility of School
Management lies on-
(A) Principal
(B) Teachers
(C) Manager
(D) All of the above
Answer.A
39, Major objective of School Discipline is-
(A) To ensure safety of staff
and students
(B) To create an environment
conducive for teaching
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Answer.C
40. At primary level teacher-taught
ratio was 1 : 39-
(A) According to sixth
educational survey of all India
(B) According to fifth
educational survey of all India
(C) According to fourth
educational survey of all India
(D) According to second
educational survey of all India
Answer.A
41. A fault in a computer programme which prevents it from
working correctly is known as-
(A) Bug (B) Error
(C) Boo~Boo (D) Virus
Answer.A
42, Practical knowledge of language
is learnt at—
(A) School
(B) Language laboratory
(C) Language teaching
(D) Language instruction
Answer.B
43. Dropping out from school
means-
(A) To come to school casually
(B) To leave the school forever
(C) To play truant from class
(D) None of the above
Answer.B
44. Which one of the following is
not a principle of a good time
table ?
(A) Flexibility
(B) Ruthless master
(C) Variety
(D) Coordination of efforts
Answer.B
45. The reason of absence and
escape from school is—
(A) Lack of interest in syllabus
(B) Poor method of teaching
(C) Ineffective teacher
(D) All the above
Answer.D
46. Ministry of Human Resource
Development was established
on-
(A) Oct. 26, 1985
(B) Sept. 16, 1985
(C) Sept. 26, 1985
(D) Sept. 10, 1986
Answer.C
47. The scope of Decision-Making
is—
(A) Management
(B) Organization
(C) Administration
(D) Supervision
Answer.C
48. Factor of personality is—
(A) Ductless glands
(B) Family background
(C) School
(D) All the above
Answer.D
50, Which of the following aspects
is discussed in a Teacher’s
Diary ?
(A) Class Time Table
(B) Teaching Content
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Answer.C

Science And Arts Educators Entry Test, Pedagogy , Teaching Mcqs For The Preparation Of Educator ESE, SESE, SSE All Post

19 thoughts on “Science And Arts Educators Entry Test, Pedagogy , Teaching Mcqs for the Preparation of Educator ESE, SESE, SSE All Post”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *