PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN

PPSC, SPSC, BPSC, KPKPSC, AJKPSC, FPSC, NTS, ENTRY TESTS, EXAM HELP

Lecturer Professor Jobs Help 2016-17 CTI Jos Help 2016-17 AEO Jobs In Punjab SchoolsHelp Educator Jobs Help 2016-17 Headmaster Headmistress Jobs Help 2016
ADVERTISEMENT

ECONOMICS AND REVENUE LAW PUNJAB MCQS

ECONOMICS AND REVENUE LAW PUNJAB MCQS

ECONOMICS AND REVENUE LAW PUNJAB MCQS 

1.The Land revenue Act enforced on
Ans – Dec 07,1967
2. The Punjab Land Revenue act is divided in to
Ans – chapters. 15
3. The Sections in the Punjab Land Revenue act 1967 are
Ans – 184
4. The schedules in Punjab Land Revenue act 1967 are
Ans – one
5. Lambardar is the most important functionary at level.  
Ans – Village
6. Lambardar is given ________ percent of Land Revenue which is called Pachotra.  
Ans – 5% 
7. The West Pakistan Land revenue Act was passed on
Ans – 4th November 1967
8. The income  a nation collects from Taxes is called
Ans – revenue
9. Holdings of a land Lord is called
Ans – Khata
10. A list of Owner’s holdings is called
Ans – Khewat Number.
11. Survey Number is also called
Ans – Khasra Number
12. Village officers are
Ans – Kanungo, Patwaries, Kotars, Lambardars, 
13. Hereditary Lambardari system was abolished by
Ans – Supreme Court of Pakistan
14. Hereditary Lambardari system was abolished by SC in
Ans – 2002
15. What is the period of limitation an Appeal before Collector 
Ans – 30 days
16. What is the period of limitation an Appeal before Commissioner
Ans – 60 days
17. What is the period of limitation an Appeal before Board of revenue
Ans – 90 days
18. The types of revenue officers are
Ans – 5
19. Revenue Administration of a Tehsil is entrusted to
Ans – Tehsildar
20. Inspection of Harvest is called   
Ans – Girdawri
21. What is Shajra Kishtwar?  
Ans – The map of a village showing the position and boundary of every field.
22. Under which section of Land Revenue Act 1967 mutation is laid down
Ans – Section 42
23. The post next higher to Patwari is   
Ans – Kanungo
24. The register of crops inspection is called
Ans – Khasra Girdawri.
25. What is the vernacular word for mutation? 
Ans – Intiqal
26. When the period of Khareef Crops starts in Pakistan?
Ans – May and June
27. When the period of Khareef Crops ends in Pakistan? 
Ans – September and October
28. The Assessment of Land revenue remain in force for ——- years.  
Ans – 25
29. What is Karam?  
Ans – Unit of Length
30. What is Sarsahi?
Ans – unit of Area
31. The un irrigated Land which depends on rainfall for cultivation is called
Ans – Barani
32. The un irrigated Lands which are affected by by flooding or moisture of rivers are called
Ans – Sailabi
33. The Land which is irrigated by canals is called
Ans – Nehri
34. The Land which is irrigated from water of the Wells is called 
Ans – Chahi
35. The Land which is irrigated from water of the Tube Wells is called
Ans – Nul-Chahi
36. The land which is irrigated from two sources;1.from wells & 2. from canals is called
Ans – Chahi-Nehri
37. The land which is irrigated from tanks, jhils, streams, springs or kareezes is called
Ans – Abi
38. The land which is irrigated from hill torrents is called
Ans – Rod-Kohi or Bandeza
39. The Land which remains un-sown for 4 to 11 harvests is called
Ans – Banjar Kham
41. The statement of customs respecting rights or liabilities in the estate is called
Ans – Wajib-ul-Arz
42. A village note book is prepared for each 
Ans – Estate
43. A village note book is also called  
Ans – Lal Kitab
44. The period of Rabbi crops starts in Pakistan in the months of
Ans – October & November
45. Period of Rabbi crops ends in
Ans – April & May
46. Low lying land near rivers is called
Ans – Khadir
47. A portion of crop which has failed to come to maturity is called
Ans – Kharaba
48. A surcharge of 5 % on the revenue paid to village Headman is called
Ans – Pachotra
49. The deputy of Tehsildar is known as 
Ans – Naib Tehsildar
50. What is Parta? The assessment rate for land revenue is called
Ans – Parta
Banjar Jadid

ECONOMICS AND REVENUE LAW PUNJAB MCQS

Updated: April 6, 2014 — 1:01 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN © 2016