PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN

PPSC, SPSC, BPSC, KPKPSC, AJKPSC, FPSC, NTS, ENTRY TESTS, EXAM HELP

Lecturer Professor Jobs Help 2016-17 CTI Jos Help 2016-17 AEO Jobs In Punjab SchoolsHelp Educator Jobs Help 2016-17 Headmaster Headmistress Jobs Help 2016
ADVERTISEMENT

Lecturer Physical Education Practice Test Mcqs / Multiple choice Objective Questions

Lecturer Physical Education Practice Test Mcqs / Multiple Choice Objective Questions

Lecturer Physical Education Practice Test  Mcqs / Multiple choice Objective Questions

1. Ultra Microscopic viruses are the
main cause of-
(A) Malaria (B) Measles
(C) Mumps (D) Cholera

Answer.C

2. Sigmund Freud is known to be
the Father of the—
(A) Theory of Motivation
(B) Theory of Psychoanalysis
(C) Theory of connectionism
(D) Theory of parallelism

Answer.B

3. The most suitable class formation
for teaching shot-put is a—
(A) Circle (B) Triangle
(C) Semicircle (D) Square

Answer.C

4. Posture is an index of—
(A) Personality
(B) Health
(C) Character
(D) Fitness

Answer.A

5. From the viewpoint of Psycho-
logy, ’Sympathy’ is—
(A) An instinct
(B) An emotion
(C) A general innate tendency
(D) A reflex action

Answer.A

6. Which of the following factors is
considered to be most important
in the construction of an indoor
gymnasium ?
(A) Direction
(B) Light
(C) Ventilation <
(D) Floor

Answer.C

7. One of the following is an excel~
lent example of Condyloid
joint—
(A) Shoulderloint
(B) Hip joint
(C) Wrist Joint
(D) Neck Joint

Answer.C

8. The name of valve between left
atrium and left ventricle is-
(A) Tricuspid valve
(B) Aortic valve
(C) Pulmonary valve
(D) Mitral valve

Answer.D

9, All reflex activities are controlled
by-
(A) Pons
(B) Spinal cord
(C) Cerebellum
(D) Cerebrum

Answer.B

10. The National Malaria Eradicating
Programme was launched in
India in the year—
(A) 1973 (B) 1963
(C) 1953 (D) 1951

Answer.C

11. Muscle training is not effective
on—
(A) Change in muscle structure
(B) Increase in muscle fibers
(C) Increase in muscle strength
(D) Increase in muscle endurance

Answer.D

12. Which of the following game
was developed from ’The English
Rounders’ by Abner Daubleday
in New York in 1839 ?
(A) Basketball (B) Volleyball
(C) Netball (D) Baseball

Answer.D

13, The total number of officials
required for a kho-kho match
1S—
(A) 4 (B) 5
(C} 6 (D) 7

Answer.C

14, The duration of Russel Launge

Volleyball test is——
(A) 15 sec (B) 30 sec
(C) 45 sec (D) 60 sec

Answer.C

15. Adrenalin, which is an excitatory
hormone is secreted by»
(A) Pancreas
(B) Gonads
(C) Thyroid
(D) Suprarenal glands

Answer.A

16. Of the given, which protein
filament is 50 to 55% in the
muscle ?
(A) Actin
(B) Myosin
(C) Tropomyosin
(D) Actomyosin

Answer.B

17, The most important consideration in selecting the Sports equip-
mentis—

(A) Price (B) Source
(C) Utility (D) Quaiity

Answer.D

18. In comparison to the Greeks, the
Romans were more-
(A) Authoritarian
(B) Utilitarian ’
(C) Democratic
(D) Aristocratic

Answer.B

19. In the technical terms, muscle
pull is known as——
(A) Sprain (B) Strain
(C) Abrasion (D) Contusion

Answer.B

20. Supination and Pronation are the
movements of-—
(A) Tibia — Febula Ioint
(B) Carpal ~ Metacarpal Ioints
(C) Radio – Ulnar ]oint
(D) Tarcel — Metatarcel ]oint

Answer.B

21. Trypsin helps in the digestion
of-
(A) Vitamins
(B) Fats
(C) Protein
(D) Carbohydrates

Answer.C

22. A test is considered to be reliable
if it has-
(A) Comparability
(B) Continuity
(C) Commonality
(D) Consistancy

Answer.D

23. Which of the following conditions is not a cause for the occurrence of plateau in learning ?
(A) Fatigue
(B) Monotony
(C) Distraction
(D) Physiological limit

Answer.D

24. How many major Salivary glands
are there in the human body ?
(A) Two (B) Four
(C) Six (D) Eight

Answer.C

25. Physical activity is basically a-
(A) Social attribute
(B) Psychological tendency
(C) Biological necessity ~
(D) Philosophical concept

Answer.C

26. Which of the following terms
denotes the “Toughening of body’
as its major objectives ?
(A) Physical culture
(B) Play
(C) Drill
(D) Physical training

Answer.D

27. Which one of the following is not
connected with the concept of
motivation
(A) Drive (B) Sympathy
(C) Need (D) Motive

Answer.A

28. Which deficiency in the blood
causes inflammation in body
parts ?
(A) White Blood Cells
(B) Red Blood Cells
(C) Platelets
(D) Antibodies

Answer.B

29. The functional efficiency of a
muscle depends upon its-
(A) Nerve stimulation
(B) Girth
(C) Fibre quality
(D) Tonus

Answer.C

30, Which of the following are considered as the Social Inheritance of
Man
(A) Traditions
(B) Habits
(C) Conditional reflexes
(D) Religious practices

Answer.C

31. The literal meaning of the word
Philosophy is~—
(A) Love of criticism
(B) Love of wisdom
(C) Love of knowledge
(D) Love of God

Answer.B

32. Who is said to be the Father of
Philosophy of Idealism 7
(A) Plato (B) Socrates
(C) Aristotle (D) Galan

Answer.B

33. Which one of the following is not
considered as an organisation ?
(A) Clubs (B) Schools
(C) Associations (D) Society

Answer.A

34. Organisation means ’Planning
the work’ and administration
means-—
(A) Controlling
(B) Processing information
(C) Decision making
(D) Working the plan

Answer.A

35. In the school setting the major
channel of publicity for the
physical education programmes
15*
(A) Teachers
(B) Students
(C) Advertisement
(D) Intramurals

Answer.D

36. Who amongst the following are
found to be most agile ?
(A) High jumper Athlete
(B) Gymnasts
(C) Swimmers
(D) Divers

Answer.B

37. Which of the following activities
measures dynamic strength ?
(A) Vertical ]ump
(B) Short distance run
(C) Forward Roll
(D) Rope climbing

Answer.D

38. The most important factor in the
organisation of recreations-
(A) Materials (B) Leadership
(C) Facilities (D) Planning

Answer.C

39. White muscle fibers are better
adopted to perform-
(A) Slow contraction
(B) Fast contraction
(C) Medium contraction
(D) No contraction

Answer.A

40. ’Bhartiyam’ was conducted to
promote-
(A) Indigenous games
(B) Dands and Baithaks
(C) Free hand exercises
(D) Mass rhythmic activities

Answer.D

41. Pre-school children learn things
by-
(A) Imitation
(B) Practice
(C) Watching T.V,
(D) Repetition

Answer.A

42. Increase in muscle mass due to
heavy weight training is called-
(A) Muscular Hypotrophy
(B) Muscular Hypertrophy
(C) Muscular Atrophy
(D) Haematoma

Answer.B

43. The back thigh muscles are also
known as-
(A) Hamstring
(B) Gluteal
(C) Gastro enemius
(D) Quadricep

Answer.A

44, The longest muscle in me body
is-
(A) Deltoid
(B) Iliopsoas
(C) Pectoralis Major
(D) Sartorius

Answer.D

45. Upto the age of Puberty the sex
hormones are secreted by-
(A) Pituitary gland
(B) Adrenal gland
(C) Testes
(D) Ovaries

Answer.A

46. In which Olympic did women
participate for the first time ?
(A) 1896 Athens
(B) 1900 Paris
(C) 1920 Antwerp
(D) 1928 Amsterdam

Answer.B

47. Ball and Socket types of joint is-
(A) Fixedjoint
(B) Uniaxial joint
(C) Bi—axialjoint
(D) Tri-axial joint

Answer.D

48, Which of the following is a two
joint muscle ?
(A) Bicep brachii
(B) Deltoid
(C) Iliopsoas
(D) Sartorius

Answer.D

49. In the Childhood, individuals
behaviour is mostly influenced
by-
(A) Community
(B) School
(C) Peer Group
(D) Family

Answer.D

50. Which is not a Primary Motive ?
(A) Affection (B) Hunger
(C) Sex (D) Love

Answer.C

Lecturer Physical Education Practice Test Mcqs / Multiple Choice Objective Questions

Updated: April 19, 2014 — 10:58 am

1 Comment

Add a Comment
  1. sir plzz PPSC k 2011 ka past paper upload kr de…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN © 2016