PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN

PPSC, SPSC, BPSC, KPKPSC, AJKPSC, FPSC, NTS, ENTRY TESTS, EXAM HELP

Lecturer Professor Jobs Help 2016-17 CTI Jos Help 2016-17 AEO Jobs In Punjab SchoolsHelp Educator Jobs Help 2016-17 Headmaster Headmistress Jobs Help 2016
ADVERTISEMENT

Computer General Knowledge Questions and Answers

Computer General Knowledge Questions And Answers

Computer General Knowledge Questions and Answers

An output device that lets you see what the computer is doing ……………
(A) a disk drive (B) monitor-screen
(C) shift key (D) printer
Answer: B
2. A ………… is an example of an input device.
(A) keyboard (B) monitor
(C) Mouse (D) central processing unit
Answer: A
3. A computer cannot “boot” if it does not have the …………..
(A) Compiler (B) Loader
(C) Operating System (D) Assembler
Answer: C
4. Bit in short for ……………
(A) binary system (B) digital byte
(C) binary digit (D) binary unit
Answer: C
5. Powerful key that lets you exit a program when pushed …………….
(A) arrow keys (B) space bar
(C) escape key (D) return key
Answer: C
6. A command that takes what has been typed into the computer and can be seen on the screen and sends it to the printer for output on paper.
(A) print (B) return
(C) jump (D) None of these
Answer: A
7. Which of the following describes the characteristic features of SRAM ?
(A) Cheap but slow
(B) More consumption of power and much costly
(C) Based on transistor – capacitor combination
(D) Low consumption of power
Answer: B
8. Free of cost repair of software bug available at Internet is called …………….
(A) Version (B) Ad-on
(C) Tutorial (D) Patch
Answer: D
9. Which of the following is READ only disc ?
(A) DVD-R (B) DVD-ROM
(C) DVDRW (D) CD-R
Answer: B
10. Which of the following is not a computer language?
(A) High Level Language
(B) Machine Language
(C) Low Level Language
(D) Medium Level Language
Answer: D

11. The speed of clock frequency of a micro-processor is measured in …………..
(A) hertz (B) baud rate
(C) CPS (D) bits
Answer: A
12. Normally which of the following is costlier ?
(A) Server
(B) Main frame computer
(C) Personal computer
(D) Laptop computer
Answer: B
13. A(n) …………. is a program that makes the computer easier to use.
(A) utility (B) application
(C) operating system (D) network
Answer: A
14. The …………. tells the computer how to use its components.
(A) utility (B) network
(C) application program (D) operating system
Answer: D
15. Files deleted from the hard disk are sent to the ……………
(A) recycle Bin (B) floppy disk
(C) clipboard (D) motherboard
Answer: A

16. A …………… is a named set of characters that have the same characteristics.
(A) type face (B) type style
(C) font (D) None of these
Answer: C
17. The ability of an OS to run more than one application at a time is called ……………..
(A) multitasking
(B) object-oriented programming
(C) multi-user computing
(D) time-sharing
Answer: A
18. The part of a computer that coordinates all its functions is called its …………..
(A) ROM program (B) system board
(C) arithmetic logic unit (D) control unit
Answer: D
19. A CPU contains …………
(A) a card reader and printing device
(B) an analytical engine and control unit
(C) a control unit and an arithmetic logic unit
(D) an arithmetic logic unit and a card reader
Answer: C
20. What is the name for the process that is used to convert a series of instructions, or program, written in a high-level language into instructions (or a program) that can be run on a computer ?
(B) Assembling (B) Compiling
(C) Translating (D) Uploading

Computer General Knowledge Questions And Answers

Updated: June 5, 2014 — 12:55 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN © 2016