NTS EDUCATORS 2014 TEST SAMPLE Solved MCQs, SSE, SESE, ESE, EDUCATORS 2014 Solved SAMPLE MCQs, SESE SSE EDUCATORS English MCQs 2014, SESE SSE Urdu EDUCATOR JOBS 2014 MCQs, SESE SSE ESE SAMPLE NTS EDUCATORS Math MCQs, SSE EDUCATORS Chemistryh MCQs 2014 TEST, EDUCATORS 2014 SSE Biology MCQs, SESE SSE JOBS EDUCATORS 2014Computer Science SOLVED MCQs, General Knowledge MCQs FOR EDUCATORS TEST NTS 2014, Education MCQs FOR EDUCATORS NTS TEST 2014, Padagogy MCQs FOR EDUCATORS NTS TEST 2014, SESE DM DRAWING MASTER MCQs FOR EDUCATORS NTS TEST 2014, SESE PET Physical Education MCQs FOR EDUCATORS NTS TEST 2014, Pakistan Studies MCQs FOR EDUCATORS NTS TEST 2014, Islamiat MCQs FOR EDUCATORS NTS TEST 2014, ESE BS 09 MCQs FOR EDUCATORS NTS TEST 2014, SESE BS 14 MCQs FOR EDUCATORS NTS TEST 2014, SSE MCQs BS16 FOR EDUCATORS NTS TEST 2014, ALL Subjects Solved MCQs FOR EDUCATORS NTS TEST 2014

CLICK ANY POST/SUBJECT LINK TO VIEW MCQS

SEARCH YOUR SUBJECT WHICH YOU WANT, AND GENERAL KNOWLEDGE, PAKISTAN STUDIES, CURRENT AFFAIRS ARE FOR ALL SUBJECT TESTS. SO EVERY ONE MUST SEE GENERAL SUBJECTS POSTS ALSO. THANKS

 

SOLVED MCQ NOTES FOR WRITTEN TEST PHYSICAL EDUCATION SUBJECTS, INTERVIEW OF PHYSICAL EDUCATION, PUBLIC SERVICE COMMISSION, NTS, PHYSICAL EDUCATION LECTURER JOBS, SS, PROFESSOR JOBS, TEACHING JOBS, PET JOBS, SOLVED MCQS

SOLVED MCQ NOTES FOR WRITTEN TEST PHYSICAL EDUCATION SUBJECTS, INTERVIEW OF PHYSICAL EDUCATION, PUBLIC SERVICE COMMISSION, NTS, PHYSICAL EDUCATION LECTURER JOBS, SS, PROFESSOR JOBS, TEACHING JOBS, PET JOBS, SOLVED MCQS

physical education test questions

1. Exercises needed to develop flexibility is?
(A) Free hand exercise
(B) Load training
(C) Bending exercises
(D) Muscle stretching exercises

2. The total time limit in Kho-Kho is?
(A) 45 minutes
(B) 49 minutes
(C) 55 minutes
(D) 59 minutes

3. Deficiency of which vitamin causes Rickets disease?
(A) Vitamin C
(B) Vitamin D
(C) Vitamin A
(D) Vitamin B

4. Hypoglycemia is a condition in which the body has a low level of?
(A) Oxygen
(B) Glucose
(C) Body fluid
(D) Cholesterol

5. The internal organ where alcohol is absorbed into the capillaries lining, is?
(A) Liver
(B) Spleen
(C) Small intestine
(D) Stomach

6. Mitochondria plays an important role in cell respiration and?
(A) Metabolic functions
(B) Production of energy
(C) Elimination of carbon dioxide
(D) Neuro-transmission

7. Joint in nervous system is called?
(A) Synapse
(B) Mazelin fiber
(C) Axon

(D)Impulse

8. Vital capacity (or lung capacity) is the amount of air involved in?
(A) Deepest inhalation
(B) Ventilation
(C) Complete expiration
(D) Pranayama

9. The Association which controls ‘track and field activities’ in India is?
(A)IOA
(B) GFI
(C) AAFI
(D) IOC

10. The main source of vitamin ‘C’is?
(A)Egg
(B) Orange
(C)Milk
(D) Banana

11. The Diabetes occurs due to non- functioning of?
(A)Pancreas
(B) Liver
(C)Lungs
(D) Spleen

12. How much calories we get from 1 gm of fat?
(A) 4.2 kcal
(B) 4.3 kcal
(C) 9.1 kcal
(D) 7.5 kcal

13. Human body requires carbo hydrates, proteins and fats in the proportion of?
(A) 4 : 2 : 1
(B) 3:2:1
(C) 3:1:1
(D) 4: 1: 1

14. Name of the smallest bone in human body is?

(A) Tibia
(B) Meta tarcel
(C) Felengeous
(D) Stapes

15. How many events are there in
Decathlon?
(A) 7
(B) 8
(C) 9
(D) 10

16. The term ‘Long Horse’ is related with the game
(A) Horse riding
(B) Gymnastics
(C) Polo
(D) Show Jumping

17. The height of a hurdle in women 100 metre hurdle race is?
(A) 0.80 metre
(B) 0.91 metre
(C) 0.76 metre
(D) 0.84 metre

18. Best procedure to develop flexibility is?
(A) Ballistic
(B) Slow stretching
(C) Slow stretching and holding
(D) Fast stretching

19. The organisation of Olympic games is given to?
(A)City
(B) Country
(C) District
(D) Capital

20. After completing any type of Asana, which asana is compulsory to perform?
(A) Padmasana
(B) Nokasana
(C) Shavasana
(D) Bhujangasana

21. The length of a standard swimming pool is?
(A)60 metre
(B) 50 metre
(C)70 metre
(D) 80 metre

22. The skill ‘Forward Defence’ is related to the game of?
(A) Wrestling
(B) Judo
(C)Cricket
(D) Boxing

23. Inner diameter of shot put (Throwing) circle is?
(A) 2.50 metre
(B) 2.135 metre
(C) 1.067 metre
(D) 1.076 metre

24. To control Blood Sugar, the best exercise is?
(A) Walk regularly
(B) Running
(C) Exercises with apparatus
(D) Free hand exercises

25. The pulse rate of adult human being is?
(A) 80-90 beat/minute
(B) 70-80 beat/minute
(C) 60-80 beat/minute
(D) 90-100 beat/minute

26. The aim of Physical Education is
(A) To gain strength
(B) To gain knowledge
(C) To perform better
(D) To develop physical movements

27. In order for a person to be a universal donor, which of the
blood group he should possess?
(A)A
(B)B
(C) AB
(D) O

28. At which of the following sites can we feel our pulse (heart beat)?
(A) Arterial site
(B)Chest
(C)Palm
(D)Venal site

29. How many times do our kidneys filter blood in the body each
hour?
(A)Once
(B) Twice
(C)Thrice
(D) Four times

30. The first woman player who ot Arjun Award is?
(A) Merry Stephi D’Souza
(B) Kamaijit Sandhu
(C) P. T. Usha
(D) Bala Shambha

31. Potassium content of the body is about—
(A) 200gm
(B) 175gm
(C) 150gm
(D) 125gm

32. The length of a cricket pitch is (App?
(A)66 feet
(B) 68 feet
(C)70 feet
(D) 72 feet

33. Yeast and Mushrooms are
(A) Algae
(B) Gymnosperm
(C) Fungi
(D) Tuberous Roots

34. Modern Olympic Games were started in the year?
(A)1886
(B) 1896
(C)1906
(D) 1916

35. The main source of getting fat is?
(A) Fish
(B) Potato
(C) Rice
(D) Butter

36. Shivaji Stadium in Delhi is related with the game of?
(A)Football
(B) Cricket
(C)Hockey
(D) Boxing

37.. “Sound Mind resides in SoundBody” is said by?
(A)Socrates
(B) Plato
(C)Aristotle
(D) Rousseau

38. The distance of exchange zone in relay race is?
(A)10 metre
(B) 15 metre
(C)20 metre
(D) 22 metre

39. Who is the first Indian woman cricketer to hit sixer?
(A) D. Iduljee
(B) Anjali Mehta
(C) Asha Agrawal
(D) Shanta Rangaswami

40. The total distance of Marathon race is?
(A) 42.260 km
(B) 42.105 km
(C) 42.195km
(D) 42.294km

41. Systolic Blood Pressure is due to?
(A) Cardiac muscle pressure
(B) Pulse pressure
(C) Contraction of arteries
(D) Contraction of veins

42. When was National Anthem adopted first time in Hindi by
Constituent Assembly?
(A) 1924
(B) 1928
(C) 1950
(D) 1952

43. Points to keep in mind to avoid back pain and back injury is / are?
(A) Not to lift heavy luggage
(B) Do the exercises which stretch back muscles
(C) Don’t bend forward while sitting
(D) All of the above

44. According to new laws of Volleyball, the maximum points
in first four set is?
(A)15
(B) 14
(C) 25
(D) 24

45. Dronacharya Award is given to?
(A) The Player
(B) The Institute
(C) The Umpire
(D) The Coach

46. According to World Health Organisation, concept of Health focuses on
(A) Health as a sense of total wellbeing
(B) Freedom from diseases
(C)Physical health
(D) Mental health

Answers :

1 D
2 C
3 B
4 B
5 A
6 B
7 A
8 C
9 C
10 B
11 A
12 C
13 D
14 D
15 D
16 B
17 D
18 C
19 A
20 C
21 B
22 C
23 B
24 A
25 B
26 D
27 D
28 A
29 B
30 A
31 A
32 A
33 C
34 B
35 D
36 C
37 C
38 C
39 D
40 C
41 C
42 C
43 D
44 C
45 D
46 A

SOLVED MCQ NOTES FOR WRITTEN TEST PHYSICAL EDUCATION SUBJECTS, INTERVIEW OF PHYSICAL EDUCATION, PUBLIC SERVICE COMMISSION, NTS, PHYSICAL EDUCATION LECTURER JOBS, SS, PROFESSOR JOBS, TEACHING JOBS, PET JOBS, SOLVED MCQS

Physical Education Teacher Written Test Help, Solved Mcqs With Answers, PPSC, SPSC, KPKPSC, BPSC, FPSC, NTS, LECTURER PHYSICAL EDUCATION, ASSISTANT PROFESSOR, PRIVATE COLLEGE PHYSICAL EDUCATION JOB TEST INTERVIEW HELPING MCQS, GOVT SCHOOLS EDUCATOR JOBS PET JOBS SOLVED MCQS FOR NTS 2014

Physical Education Teacher Written Test Help, Solved Mcqs With Answers, PPSC, SPSC, KPKPSC, BPSC, FPSC, NTS, LECTURER PHYSICAL EDUCATION, ASSISTANT PROFESSOR, PRIVATE COLLEGE PHYSICAL EDUCATION JOB TEST INTERVIEW HELPING MCQS, GOVT SCHOOLS EDUCATOR JOBS PET JOBS SOLVED MCQS FOR NTS 2014

Sample Physical Education Mcq Test Papers

1. The landing arena of High Jump will be
(A) 5x4mts
(B) 5x5mts
(C) 5 x 3 mts
(D) 5 x 6 mts

2. Blood is purified in the human body by?
(A) Carbon dioxide
(B)Nitrogen
(C)Oxygen
(D) Hydrogen

3. Name the vitamin which is water soluble
(A) Vitamin A
(B) Vitamin B
(C) Vitamin E
(D) Vitamin K

4. Salivary g]and produces
(A) Ptyalin
(B) Adrenal
(C) Pepsin
(D) Renin

5. Who is responsible for sanitation /cleanliness in schools?
(A) Principal
(B) Cleaning worker
(C) Teacher and students
(D) All of the above

6. Name the disease which is categorized as psychosomatic disease
(A) Diabetes
(B) Asthma
(C) Tuberculosis
(D) Small pox

7. According to rules, the colour of football goal post is?
(A) Light yellow
(B) Green
(C) Light blue
(D) White

8. How much protein a working woman must intake every day?
(A)27gm
(B) 46gm
(C)30gm
(D) 37gm

9. Which of the following line is related to volleyball?
(A) Bonus line
(B)Baulk line
(C) Attack line
(D) Service line

10. The tread mills training is prescribed for the injured athlete for the purpose of improving his/her
(A)Muscle strength
(B)Stability of the body
(C)Range of motion
(D)Muscle endurance

11. To which of the following chambers of the heart, is the aorta connected?
(A)Left ventricle
(B)Right ventricle
(C)Right auricle
(D)Left auricle

12. What will you do, if you burn by fire?
(A) Lying down on floor
(B) To cover with quilt
(C) Will use maximum water
(D) Remove all clothes

13. What is flexibility?
(A) Isotonic movements
(B) Health
(C) Concentration
(D) Long life

14. In which place World Class Hockey Academy is proposed to
be established by International Hockey Federation?
(A)Berlin
(B) Sydney
(C)Madrid
(D) Dubai

15. The longest muscle in human body is?
(A)Sartorius
(B)Biceps
(C)Deltoid
(D)Lattismus Dorsi

16. The cardio respiratory capacity is related to
(A) Strength
(B)Flexibility
(C)Normal physical endurance
(D)Agility

17. Shuttle run ‘Test’ measures
(A) Explosive strength
(B) Speed endurance
(C) Agility
(D) Speed

18. Which of the following game’s team consists of both men and women players?
(A)Corfball
(B) Netball
(C)Softball
(D) Handball

19. ‘Stimulus Response Theory’ was given by?
(A) Frobel
(B) E. L. Thorndike
(C) Dr. Radhakrishnan
(D) John Dewey

20. How many types of joints there in human body?
(A)2
(B)3
(C)6
(D)9

21. Which of the famous Hockey player has written the book ‘Golden Hattrick’?
(A) Ajit Pal Singh
(B) Dhyan Chand
(C) Balbir Singh
(D) Surjit Singh

22. The types of swimming in competitions are?
(A) 10
(B) 6
(C) 4
(D) 2

23. Which of the following vitamin we get from Sun rays?
(A) Vitamin A
(B) Vitamin B
(C) Vitamin C
(D) Vitamin D

24. How many entries are allowed per event in Athletics in Olympics?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5

25. When did Cricket World Cup start?
(A) 1970
(B) 1975
(C) 1979
(D) 1973

26. Reason of constipation is due to
(A) Less functioning of large intestine
(B) Extra eating
(C) Less make of water
(D) More intake of water

27. What was the Mascot of first Asian games held at New Dethi?
(A) Jantar Mantar
(B) Kutub Minar
(C) Lotus flower
(D) Appu

28. The weight of a hockey ball approximately is
(A) 5.5 ounce to 5.75 ounce
(B) 5 ounce to 5.5 ounce
(C) 6 ounce to 6.5 ounce
(D)5.75 ounce to 6 ounce

129. How many events are there in Heptathlan?
(A)5
(B) 6
(C)7
(D) 9

30. In which country Indian women cricket team won the test series
first time ?
(A) New Zealand
(B) South Africa
(C) Australia
(D) England

31. ‘Pele’ is related to which game?
(A) Cricket
(B) Horse Riding
(C) Swimming
(D) Football

32. The normal temperature of a healthy human being is?
(A) 98.4° F
(B) 95.5° F
(C) 96.6° F
(D) 97.4° F

33. The life span of Red Blood corpuscles is not more than
(A) 120 days
(B) 130 days
(C) 140 days
(D) 150 days

34. What is the resting stroke volume per beat of heart?
(A) 20-40 ml
(B) 40-60 ml
(C) 60-80 ml
(D) 80-100 ml

35. The length of trachea (wind pipe) in an adult person is about?
(A) 20 cm
(B) 15 cm
(C) 10 cm
(D) 05 cm

36 By which hormone High Blood Sugar level can be controlled in stomach?
(A) Glucose
(B) Insulin
(C) Thyroxin
(D) Non-Apinefreen

37. Are heavy exercises good for sound sleep?
(A) Yes
(B) No
(C) Sometimes
(D) Never

38. Balanced diet contains
(A) Protein
(B) Vitamin
(C) Carbohydrates
(D) All of the above

39. The longest bone in human body is?
(A)Ulna
(B) Tibia
(C)Femur
(D) Humerus

40. The main source of vitamin ‘A’ is?
(A)Egg
(B) Banana
(C)Carrot
(D) Potato

41. Fatigue comes during training due to?
(A) Lactic acid
(B) Adrenal
(C)Carbon Di Oxide
(D) pH-Factors

42. What energy do minerals supply to the body?
(A) Chemical
(B) Electrical
(C) Thermal
(D) No energy

43. The Olympic games in 2016 will be held at?
(A) London
(B) America
(C) Holland
(D) Brazil

44. The measuring instrument of Blood pressure is?
(A) Steadiometer
(B) Menometer
(C) Sphygmomanometer
(D) Dynamometer

45. The minimum number of players required in a team to start a
Basketball match is?—
(A) 4
(B) 5
(C) 3
(D) 12

46. What is Blood?
(A) Tissue
(B) Liquid Tissue
(C) Blood Platelets
(D) Special Tissue

47. Water percentage in plasma is?
(A)60%
(B) 70%
(C)80%
(D) 90%

48. Who declares the ‘Olympic games close’?
(A) Chairman JOC
(B) President IOC
(C) Secretary IOC
(D) Prime Minister of the country

49. The width of a lane in an athletic track is?
(A)1.20 mt
(B) 1.21 mt
(C)1.19 mt
(D) 1.22 mt

50. During a hockey match, if the ball is stuck in the Goalkeeper’s pads then game is restarted
(A) By Bully
(B) By centre back pass
(C) By hit from outside ‘D’
(D) By toss

Answers:

1 C
2 C
3 B
4 A
5 D
6 A
7 D
8 D
9 D
10 D
11 A
12 D
13 A
14 D
15 A
16 C
17 C
18 C
19 B
20 B
21 C
22 C
23 D
24 B
25 B
26 A
27 A
28 A
29 C
30 D
31 D
32 A
33 A
34 C
35 C
36 B
37 B
38 D
39 C
40 C
41 A
42 D
43 D
44 C
45 B
46 B
47 D
48 A
49 D
50 A

Physical Education Teacher Written Test Help, Solved Mcqs With Answers, PPSC, SPSC, KPKPSC, BPSC, FPSC, NTS, LECTURER PHYSICAL EDUCATION, ASSISTANT PROFESSOR, PRIVATE COLLEGE PHYSICAL EDUCATION JOB TEST INTERVIEW HELPING MCQS, GOVT SCHOOLS EDUCATOR JOBS PET JOBS SOLVED MCQS FOR NTS 2014

PPSC, PUNJAB PUBLIC SERVICE COMMISSION, DOWNLOAD YOUR INTERVIEW CALL LETTER, INTERVIEW SCHEDULE DETAILS SLIP, INTERVIEW DATESHEET FOR PPSC EXAMS, PRINT YOUR INTERVIEW CALL LETTER NOW FOR VARIOUS JOBS IN PPSC

PPSC, PUNJAB PUBLIC SERVICE COMMISSION, DOWNLOAD YOUR INTERVIEW CALL LETTER, INTERVIEW SCHEDULE DETAILS SLIP, INTERVIEW DATESHEET FOR PPSC EXAMS, PRINT YOUR INTERVIEW CALL LETTER NOW FOR VARIOUS JOBS IN PPSC

CLICK THE FOLLOWING LINK TO PRINT YOUR INTERVIEW SLIP

PPSC INTERVIEW SLIP

PPSC, PUNJAB PUBLIC SERVICE COMMISSION, DOWNLOAD YOUR INTERVIEW CALL LETTER, INTERVIEW SCHEDULE DETAILS SLIP, INTERVIEW DATESHEET FOR PPSC EXAMS, PRINT YOUR INTERVIEW CALL LETTER NOW FOR VARIOUS JOBS IN PPSC

PPSC INTERVIEW SCHEDULE FOR THE POST OF HEADMISTRESS DY HEADMISTRESS BS 17 IN SCHOOL EDUCATION DEPARTMENT PUNJAB, COMPLETE DETAILS

PPSC INTERVIEW SCHEDULE FOR THE POST OF HEADMISTRESS DY HEADMISTRESS BS 17 IN SCHOOL EDUCATION DEPARTMENT PUNJAB, COMPLETE DETAILS

DEAR VISITORS,

AS THE RESULT OF THE POST OF HEADMISTRESS HAS BEEN ANNOUNCED THE INTERVIEW SCHEDULE WILL BE UPDATED IN A FEW DAYS, AND WILL BE SHARED ON THIS PAGE… PREPARE YOUR INTERVIEW… BEST OF LUCK AND KEEP VISITING THIS PAGE AND WEBSITE FOR MORE INFORMATION

THANKS

PPSC INTERVIEW SCHEDULE FOR THE POST OF HEADMISTRESS DY HEADMISTRESS BS 17 IN SCHOOL EDUCATION DEPARTMENT PUNJAB, COMPLETE DETAILS

PPSC COMPLETE SYLLABUS FOR THE POST OF STAFF NURSE BS 16, STAFF NURSE JOB DESCRIPTION, JOB DUTIES, REQUIRED QUALIFICATION, COMPLETE WRITTEN TEST INFORMATION

PPSC COMPLETE SYLLABUS FOR THE POST OF STAFF NURSE BS 16, STAFF NURSE JOB DESCRIPTION, JOB DUTIES, REQUIRED QUALIFICATION, COMPLETE WRITTEN TEST INFORMATION

PUNJAB PUBLIC SERVICE COMMISSION

SUBJECT:- RECRUITMENT TO ONE (01) POST OF STAFF NURSE (BS-16) ON
CONTRACT BASIS FOR A PERIOD OF FIVE YEARS IN MINES
LABOUR WELFARE HOSPITAL, CHOA SAIDEN SHAH, DISTRICT
CHAKWAL, MINES & MINERALS DEPARTMENT, PUNJAB.

Scope of Syllabus
One Paper (MCQ type) relating to qualification and job description
will be conducted.
Qualification

i) Matric.
ii) Registered A grad Nurse.
iii) Registered Midwife.

Job Descriptions
1. To carry out direction of the Doctor for treatment of indoor patients.
2. To work in Labour room with Lady Doctor.
3. To work in operation theatre to assist the Doctor.
4. To sterilize the Lenin Cloth in operation block.
5. Custodian of the indoor medicine store / Lenin Cloth lying in the operation
theatre.
6. Call to doctor on duty in state of emergency indoor and maintain the
emergency cupboard in indoor.
7. To prepare the patients for operation according to instructions by doctor.
8. Safety of the current indoor record and deposit the closed record with the
office.

————- END OF DOCUMENT ———–

PPSC COMPLETE SYLLABUS FOR THE POST OF STAFF NURSE BS 16, STAFF NURSE JOB DESCRIPTION, JOB DUTIES, REQUIRED QUALIFICATION, COMPLETE WRITTEN TEST INFORMATION

Modern Physics , Entry Test Mcqs

Modern Physics , Entry Test Mcqs

Modern Physics , Entry Test Mcqs

Tick the correct statement
A. the flight path of a vertically falling body appears straight to the stationary observer B. the flight path of vertically falling body appears parabolic to an observer in uniform relative motion
C. all states of rest and motion are relative and there is no such thing as absolute motion D. all the above
Mark the wrong statement.
A. a frame of reference which is either at rest or moves with a constant velocity is called an inertial frame of reference B. an un-accelerated frame of reference is called an inertial frame of reference
C. all the frames of reference in uniform rectilinear motion are equivalent D. Newtons laws of motion are valid in an accelerated (non inertial) frame of reference
The relativistic energy E is equivalent to relativistic mass given by
A. Ec2 B. E/c2
C. E/c D. c2/E
An observer shoots parallel to a meter stick at very high (relativistic) speed and finds that the length of meter stick is
A. greater than one meter B. less than one meter
C. one meter D. a foolish question
0.001 kg mass will be equivalent to
A. 2.50 GWh B. 25.00 GWh
C. 0.26 GWh D. 250 GWh
Which one of the following radiations has the strongest photon?
A. T.V waves B. micro waves
C. X-rays D. ?-rays
Linear momentum of a photon is
A. zero B. hv/c2
C. hv/c D. c2/hv
A device based on photoelectric effect is called
A. photo sensitive detection B. photo diode
C. photosynthesis D. photo cell
The linear momentum of an X-ray photon of wavelength 0.1A is
A. 6.625x1023N-s B. 66.25x1023N-s
C. 662.5x1023N-s D. data is insufficient
Stopping potential for a metal surface in case of photoelectric emission depends on
A. the threshold frequency for the metal surface B. the intensity of incident light
C. the frequency of incident light and work function of the metal surface D. all of the above
Select an alternative from of uncertainly principle from the following
A. ?? = h/m?c(1-cos ?) B. ?E . ?t = h
C. mc2 = hv D. any of above
The existence of Ether wind was experimentally rejected by
A. equal to its rest mass B. double of its rest mass
C. infinite D. zero
If a material object moves with speed of light its mass becomes
A. equal to its rest mass B. double of its rest mass
C. infinite D. zero
Rest mass of a photon is
A. infinite B. zero
C. very small D. 1.67 x 10-27 kg
The name of the photon for quantum of light was proposed by
A. Ampere B. Plank
C. Thomson D. Einstein
Einsteins photoelectric equation is given by
A. 1/2 mvmax2=hf+? B. 1/2 mvmax2-hf = ?
C. 1/2 mvmax2=hf-? D. all of above are correct
In Compton scattering the change in wave length is max if
A. angle of scattering is 90? B. angle of scattering is 60?
C. angle of scattering is 180? D. angle of scattering is zero
Davison Germer experiment indicates
A. interference B. polarization
C. election diffraction D. refraction

Modern Physics , Entry Test Mcqs

Pakistan Studies General Knowledge :: Important MCQs

Pakistan Studies General Knowledge :: Important MCQs

Pakistan Studies General Knowledge :: Important MCQs

The deepest place of Pakistan is?
A. Arabian Sea B. Keenjar Lake
C. Maditaren Trench D. None of them
The second largest salt mine of the world is?
A. Warcha mine B. Khewra mine
C. Kalabagh mine D. None of them
Name the largest city of A J and K?
A. Mirpur B. Bagh
C. Muzafarabad D. Kotli
Soon Valley is situated in district?
A. Sargodha B. Khushab
C. DG Khan D. Chakwal
The second highest peak of the world is?
A. Rakaposhi B. Nangaparbat
C. Tirchmir D. K2
Dadu is a district of ______ province.
A. KPK B. Gilgit Baltistan
C. Sindh D. Punjab
Manora is famous for?
A. Fresh Water B. Naval base
C. Hot Water D. Fresh Water
The border between Pakistan and Afghanistan is called?
A. Durand line B. McMahon line
C. Red Cliff line D. Line of control
Gwadar is a seaport of?
A. KPK B. Sindh
C. Balochistan D. Indian Gujrat
Gomal Pass connects Pakistan and ________.
A. Kashmir B. China
C. Iran D. Afghanistan
Kotmithan city is situated on the bank of river?
A. Chenab B. Gomal
C. Indus D. None of them
Numal lake is situated in District?
A. Khushab B. Mianwali
C. D.G Khan D. D.I Khan
Identify the highest civil award of Pakistan?
A. Nishan-e-Haider B. Nishan-e-Pakistan
C. Tamgha-e-Basalat D. None of them
Sost is a dry port of?
A. Sindh B. Gilgit Baltistan
C. KPK D. None of them
Lake Saif ul Maluk is located in?
A. Sindh B. Balochistan
C. KPK D. Punjab
Bin Qasim is a seaport of?
A. America B. Sri Lanka
C. China D. Pakistan
Our National language is?
A. Urdu B. English
C. Punjabi D. Persian
amous Pakistani island is?
A. Manora B. Pasni
C. Makran D. None of them
Which of the following area is famous for cherry?
A. KPK B. AJ & K
C. Punjabi D. Gilgit Baltistan
The largest graveyard of the world is located in?
A. Japan B. India
C. Pakistan D. Russia
Who was the first Minister of Industries of Pakistan?
A. Malik Ghulam Muhammad B. Ch. Nazir Ahmed
C. Jogindar Nath Mandal D. None of them
The longest railway platform of Pakistan is located in?
A. Rohri B. Lahore
C. Khanewal D. Karachi
The biggest railway station of Pakistan is located in?
A. Rohri B. Lahore
C. Khanewal D. Karachi
The biggest railway junction of Pakistan is located in?
A. Rohri B. Lahore
C. Khanewal D. Karachi
Who is Quaid-e-Millat?
A. Zulifqar Ali Bhutto B. Mohtarma Fatima Jinnah
C. Zia Ul Haq D. Liaquat Ali Khan
. MEPCO stands for?
A. Mardan Electric Power Company B. Multan Electronic Power Company
C. Multan Electric Power Company D. None of them
Which is the biggest desert of Pakistan?
A. Thal B. Cholistan
C. Thar D. None of them
Which is the highest mountain pass in Pakistan?
A. Alpine B. Gomal
C. Khyber D. Khunjrab

Pakistan Studies General Knowledge :: Important MCQs

Pakistan General Knowledge :: Important Days

Pakistan General Knowledge :: Important Days

Pakistan General Knowledge :: Important Days

Pakistan day is observed on?
A. 5th February B. 8th March
C. 21st March D. 23rd March

 

International Children’s Day is observed on ______ .
A. 21st February B. 1st June
C. 21st March D. 22nd March
Labour Day is observed on _________.
A. 21st February B. 9th May
C. 1st May D. 22nd March
Pakistan Air Force Day is celebrated on ________ .
A. 21st February B. 8th March
C. 21st March D. 7th September
On which date is Death Anniversary of Quaid e Azam observed?
A. 9th November B. 11th September
C. 21st March D. 11th October
World Tuberculosis Day is observed on __________.
A. 21st March B. 24th March
C. 26th March D. 25th March
World Anti Norcotics Day is officially celebrated on _________.
A. 1st April B. 6th April
C. 7th April D. 26th June
World Inventor’s Day is celebrated on ________.
A. 9th November B. 8th April
C. 31st April D. 23rd April
Which day is observed as Sun Day & World Press Freedom Day ________.
A. 3rd May B. 4th May
C. 31st May D. None of them
Quaid-e-Azam Day is observed on _________.
A. 1st May B. 15th May
C. 21st May D. 25th Dec
The Total area of Pakistan is __________
A. 802,840 sq km B. 803,840 sq km
C. 79,6096 sq km D. 801,940 sq km
Ceasefire Line of Kashmir came into existence in _______.
A. 1949 B. 1948
C. 1950 D. 1947
. The Line of Control came into existence in ________.
A. 1965 B. 1971
C. 1972 D. 1970
. The other name of K-2 is __________.
A. Godwin Austen B. Barura
C. Killing Mountain D. Broad Peak
The Chinese Province adjoining Pakistan is ________.
A. Minkiang B. Sinkiang
C. Shanghai D. Ching Chee
Salt Range starts from Dina and ends at ___________.
A. Jhelum B. Noshehra
C. Mirpur D. Kalabagh
Lawari Pass connects Peshawar with _________ .
A. Babusar Top B. Mala Kand
C. Dir D. Chitral
Which of the following Pass connects the Kachhi-Sibi Plain with Quetta?
A. Khyber Pass B. Bolan Pass
C. Tochi Pass D. Lowari Pass

Pakistan General Knowledge :: Important Days