Mcqs Test Paper of Everyday Science

Mcqs Test Paper of Everyday Science
Which of the following helps in clotting of blood?
A. Vitamin B1
B. Vitamin B2
C. Vitamin D
D. Vitamin K
3. Total volume of blood in a normal adult human being is
A. 5-6 liters
B. 3-4 liters
C. 8-10 liters
D. 10-12 liters
4. Red blood corpuscles are formed in the
A. Liver
B. Bone marrow
C. Kidneys
D. Heart
5. How many bones are there in an adult human being?
A. 210
B. 260
C. 206
D. 300
6. The pancreas secretes
A. Insulin
B. Bile juice
C. Peptic juice
D. None of these
7. Tibia is a bone found in the
A. Skull
B. Arm
C. Leg
D. Face
8. The largest part of the human brain is the
A. Medulla oblongata
B. Cerebellum
C. Cerebrum
D. None of these
9. What is the main component of bones and teeth?
A. Calcium carbonate
B. Calcium phosphate
C. Calcium sulphate
D. Calcium nitrate
10. The main constituent of hemoglobin is
A. Chlorine
B. Iron
C. Calcium
D. None of these
11. The main function of the kidney is
A. To control blood pressure
B. To control body temperature
C. To remove waste product from the body
D. To help in digestion of food
12. The function of hemoglobin is
A. Transportation of oxygen
B. Destruction of bacteria
C. Prevention of anemia
D. Utilization of energy
Answers
1. b 2. d 3. a 4. b 5. c
6. a 7. c 8. c 9. b 10. b
11. c 12.
13. Which of the following glands secrete tears?
A. Lachrymal
B. Pituitary
C. Thyroid
D. Pancreas
14. Which is the largest gland in the human body?
A. Thyroid
B. Liver
C. Pancreas
D. None of these
15. Which is the largest organ in the human body?
A. Liver
B. Heart
C. Skin
D. Kidney
16. A person of which of the following blood groups is called a universal donor?
A. O
B. AB
C. A
D. B
17. Which gland in the human body is called the master gland?
A. Pancreas
B. Thyroid
C. Pituitary
D. Spleen
18. How many bones are there in a newly born infant?
A. 206
B. 230
C. 280
D. 300
19. Which of the following have maximum calorific value?
A. Carbohydrates
B. Fats
C. Proteins
D. Vitamins
20. Which of the following vitamins promote healthy functioning of eyes in human beings?
A. Vitamin B
B. Vitamin C
C. Vitamin A
D. Vitamin D
21. The average heartbeat per minute in a normal man is
A. 50
B. 70
C. 80
D. 100
22. A person with which of the following blood groups can receive blood of any group?
A. A
B. AB
C. B
D. O
23. Malaria is a disease which effects the
A. Heart
B. Lungs
C. Spleen
D. Kidneys
24. Which of the following diseases is caused by virus?
A. Small pox
B. Tuberculosis
C. Malaria
D. Cholera
25. Medulla oblongata is a part of human
A. Heart
B. Brain
C. Liver
D. Sex organ

Successful Interviews Tips

Successful Interviews Tips

Successful Interviews

You’re invited to an interview. First you must get the basics right and abide by the 8
golden rules. They may seem obvious but applicants continually ignore them. They are:
• Research the organisation. Read any information they send you. Investigate their web
site.
• Prepare to substantiate everything you said in your application
• Arrive early and in the right state of mind to be interviewed
• Dress to fit in. Make it easy for them to imagine you working in their organisation.
• Treat everything – from entering their premises to leaving – as part of the selection
procedure
• When you first meet, look your host in the eye, shake hands and smile
• Sit up straight in your chair with open body language – no crossed arms, fiddling with
your face or gripping. Use your hands to emphasise what you say.
• Never introduce a negative unless it is absolutely necessary. Always look for positive
reasons for what you have done and why you have applied for this particular job.
Obey these rules and you stand a chance.
Next consider how to answer the different types of question.
1 The ‘Why’ questions
Be ready to explain positively why you did what it says you did on your CV or
application form. Go further and prepare to say why this particular career is attractive,
why you want this job and why you are keen to work for this organisation. Look for
things you have in common – interests, expertise, location, etc. Don’t simply tell them
what they already know.
2 The ‘Experience’ questions
Think hard about your experience and how it can add value to your prospective
employer. Consider which areas of your previous work relate most strongly to the job
you have applied for and be ready to supply the evidence that this is the case.
3 The ‘Competency’ questions
Often, when you apply for a job, you will receive a job description and person
specification. The latter will outline the skills you need to be successful in this role and
lay down competencies that are essential. Teamwork, communication and initiative are
often part of what recruiters call ‘generic skills’, essential in many jobs. Be prepared to
relate how you have exhibited these skills and use STAR- situation, task, action, and
results to provide a full answer.
4 ‘Scenario’ questions
“What would you do if…?” Naturally these scenario questions are different for each type
of job and relate to real situations you would face. Think about what you will encounter
in the job you’re being interviewed for and be ready to answer them.
5 Bolts from the blue
Especially in customer/client facing roles, it is essential that you are not phased by what
seem to be ridiculous questions. Some interviewers ask these to see your reaction. For
example, you might be asked, ‘If you were a car what make would you be?’ Slow down.
Think. Then try to find a logical answer.
6 Who else have you applied to?
Employers want to know that you have a sensible job seeking strategy. Not a haphazard
one. It should demonstrate a motivation to adapt to their type of organisation.
7 Where do you see your career going from here?
Be ambitious but emphasise what you would contribute and how you can progress.
8 What skills do you need in this job?
Where is the evidence that you have them? Often these can be discovered if they show
you a job description. If not think hard before you attend the interview and write down
the evidence that you have these skills so that it easily comes to mind.
9 What are your strengths and weaknesses?
Think of your weaknesses as areas for development. Don’t say that you are a
perfectionist – it’s something of a cliche.
10 Why should we recruit you?
Show how you could add value to the organisation if appointed.
11 Have you any questions to ask us?
Use this to express a real interest in what they do, not to find out about the perks of the
job.
Assessment Centres
Many employers now use other techniques in addition to interviews to help them select
the best candidates. These include:
Giving a presentation/lecture
These are often used for academic jobs. Think about pitching it right for your audience.
Never go over time. Use bullet points for notes and maintain eye contact with your
listeners.
Aptitude tests
For verbal, numerical and diagrammatic reasoning or logical thinking.Practise these.
Examples
Discussion groups
Facilitate the group. Participate. Contribute ideas. Build on the ideas of others. Don’t shut
people out, interrupt, talk over, dismiss the ideas of others out of hand or take the
discussion off topic.
Team activities
Enter wholeheartedly into the spirit of the event, no matter how crazy you think it is.
Apply the same for discussion groups.
Case studies
Read the case study and underline the important factors. Write these on some paper to get
them firmly into your brain. Then re arrange them into pros and cons, a logical sequence
or timeline. Then write your report. Consider whether a bullet point executive summary
is better than lengthy prose.
In-tray exercise
This is all about taking decisions and prioritising. Faced with several courses of action
you have to decide which are most important.
Personality questionnaires
If asked to complete a personality questionnaire, just be yourself. Attempts to swing the
result in favour of what the recruiter may want are likely to be unsuccessful

General Knowledge News Agencies of some countries

General Knowledge News Agencies of some countries
United states of America
Assocciated Press (AP)
United Kingdom
Reuters
Russia
Telegraph Agency of the Sovereign States (TASS)
Malaysia
Malaysian National News Agency (MNNA)
Italy
Agenzia Nazionale Stampa Associate (ANSA)
Israel
Associated Israel Press (AIP)
France
Agence France Press (A.F.P)
india
Press Trust of India (PTI)
India
United News of India (UNI)
India
Samachar Bharti
India
Univarta
China
Xin Hua
Japan
Kyodo
Indonesia
Antara
Iran
Islamic Republic news Agency (IRNA)
Germany
Deutsche Presse Agentur (D.P.A.)
Palestine
WAFA
Australia
Australian Associated Press (A.A.P)
Russia
Novosti
Pakistan
Pakistan Press International (P.P.I) and Associated Press of Pakistan (APP)
Egypt
Middle East News Agency (MENA)
United States of America
United Press International (UP

General Knowledge National Games of the Countries

General Knowledge National Games of the Countries

National Game

Country Game Country Game
Bhutan Archery Indonesia – Badminton
USA Baseball Spain Bulls Fighting
Canada Ice Hockey India Hockey
Russia Football, Chess China Table Tennis
Brazil Football France Football
England Cricket Australia Cricket
Japan Judo Malaysia BadMinton
Pakistan Hockey Scotland Rugby Football

NTS Pakistan Paper Distribution for SSE PHYSICS (BPS – 16) Entry Test School Education Punjab

NTS Pakistan Paper Distribution for SSE PHYSICS (BPS – 16) Entry Test School Education Punjab

  1. SSE PHYSICS (BPS-16)

Qualification Level: Master

Paper Distribution

 

Physics
Sr. No. Core Areas Marks
1. Classical Mechanics 5
2. Quantum Mechanics 5
3. Waves & Oscillation 5
4. Thermodynamics & Statistical Mechanics 5
5. Electromagnetic Theory 10
6. Mathematical Methods of Physics 5
7. Nuclear & Astrophysics 5
8. Computational Physics 5
9. Solid State Physics 5
10. Digital Electronics 5
11. Atomic & Molecular Physics 5
12. Medical Physics 5
13. Semiconductor Physics 5
14. Particle Physics 5
15. Light 5
16. Matric + FSc Physics 5
17. Pedagogy 10
18. Current Affairs/General Knowledge 5
Total Marks 100

 

NTS Pakistan Paper Distribution for SSE MATH (BPS – 16) Entry Test School Education Punjab

NTS Pakistan Paper Distribution for SSE MATH (BPS – 16) Entry Test School Education Punjab

  1. SSE MATHEMATICS (BPS-16)

Qualification Level: Master

Paper Distribution

  1. No
Core Areas Marks
1 Real Analysis 10
2 Algebra (Group Theory and Linear Algebra) 5
3 Complex Analysis and Differential Geometry 5
4 Mechanics 5
5 Topology and Functional Analysis 5
6 Advanced Analysis 5
7 Methods of Mathematical Physics 5
8 Numerical Analysis 5
9 Computer Applications 5
10 Advanced Group Theory 5
11 Rings and Modules 5
12 Number Theory 5
13 Fluid Mechanics 5
14 Theory of Approximation and Splines 5
15 Matric + FSc Maths 10
16 Pedagogy 10
17 Current Affairs/General Knowledge 5
Total  Marks 100

 

NTS Pakistan Paper Distribution for SSE ENGLISH (BPS – 16) Entry Test School Education Punjab

NTS Pakistan Paper Distribution for SSE ENGLISH (BPS – 16) Entry Test School Education Punjab

  1. SSE ENGLISH (BPS-16)
Sr. No. Core Areas (MCQs) Marks
Criticism/Critics 5
2 Literary Movements 5
3 Poetry/ Poets ( Classical / Romantic) 5
4 Drama/Dramatists 5
5 Novel/Novelists 5
6 Short story/ Writers 5
7 Prose/Prose-writers 5
8 History of English Literature 5
9 Postcolonial/Postmodern literature in English 5
10 Sentence Structure 5
11 Phonology and Phonetics 5
12 Semantics 5
13 Functional English 5
14 Grammar 20
15 Pedagogy 10
16 Current Affairs 5
Total Marks 100

Qualification Level: Master

PAPER DISTRIBUTION