PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN

PPSC, SPSC, BPSC, KPKPSC, AJKPSC, FPSC, NTS, ENTRY TESTS, EXAM HELP

Lecturer Professor Jobs Help 2016-17 CTI Jos Help 2016-17 AEO Jobs In Punjab SchoolsHelp Educator Jobs Help 2016-17 Headmaster Headmistress Jobs Help 2016
ADVERTISEMENT

Every day Science Jobs TEST Solved MCQs Different Jobs Test, PPSC , NTS , FPSC , CSS, PMS , KPSC , SPSC , BPSC , OTS , JTS , PTS , All Types Jobs Test Preparation JOBS TEST Solved MCQs Different Jobs Test, PPSC , NTS , FPSC , CSS, PMS , KPSC , SPSC , BPSC , OTS , JTS , PTS , All Types Jobs Test

Every day  Science   Jobs TEST Solved MCQs Different Jobs Test, PPSC , NTS , FPSC , CSS, PMS , KPSC , SPSC , BPSC , OTS , JTS , PTS , All Types Jobs Test Preparation JOBS TEST Solved MCQs Different Jobs Test, PPSC , NTS , FPSC , CSS, PMS , KPSC , SPSC , BPSC , OTS , JTS , PTS , All Types Jobs Test

What is the body temperature of a normal man?
A. 81.1oC
B. 36.9oC
C. 98.6oC
D. 21.7oC
2. Which of the following helps in clotting of blood?
A. Vitamin B1
B. Vitamin B2
C. Vitamin D
D. Vitamin K
3. Total volume of blood in a normal adult human being is
A. 5-6 liters
B. 3-4 liters
C. 8-10 liters
D. 10-12 liters
4. Red blood corpuscles are formed in the
A. Liver
B. Bone marrow
C. Kidneys
D. Heart
5. How many bones are there in an adult human being?
A. 210
B. 260
C. 206
D. 300
6. The pancreas secretes
A. Insulin
B. Bile juice
C. Peptic juice
D. None of these
7. Tibia is a bone found in the
A. Skull
B. Arm
C. Leg
D. Face
8. The largest part of the human brain is the
A. Medulla oblongata
B. Cerebellum
C. Cerebrum
D. None of these
9. What is the main component of bones and teeth?
A. Calcium carbonate
B. Calcium phosphate
C. Calcium sulphate
D. Calcium nitrate
10. The main constituent of hemoglobin is
A. Chlorine
B. Iron
C. Calcium
D. None of these
11. The main function of the kidney is
A. To control blood pressure
B. To control body temperature
C. To remove waste product from the body
D. To help in digestion of food
12. The function of hemoglobin is
A. Transportation of oxygen
B. Destruction of bacteria
C. Prevention of anemia
D. Utilization of energy
13. Which of the following glands secrete tears?
A. Lachrymal
B. Pituitary
C. Thyroid
D. Pancreas
14. Which is the largest gland in the human body?
A. Thyroid
B. Liver
C. Pancreas
D. None of these
15. Which is the largest organ in the human body?
A. Liver
B. Heart
C. Skin
D. Kidney
16. A person of which of the following blood groups is called a universal donor?
A. O
B. AB
C. A
D. B
17. Which gland in the human body is called the master gland?
A. Pancreas
B. Thyroid
C. Pituitary
D. Spleen
18. How many bones are there in a newly born infant?
A. 206
B. 230
C. 280
D. 300
19. Which of the following have maximum calorific value?
A. Carbohydrates
B. Fats
C. Proteins
D. Vitamins
20. Which of the following vitamins promote healthy functioning of eyes in human beings?
A. Vitamin B
B. Vitamin C
C. Vitamin A
D. Vitamin D
21. The average heartbeat per minute in a normal man is
A. 50
B. 70
C. 80
D. 100
22. A person with which of the following blood groups can receive blood of any group?
A. A
B. AB
C. B
D. O
23. Malaria is a disease which effects the
A. Heart
B. Lungs
C. Spleen
D. Kidneys
24. Which of the following diseases is caused by virus?
A. Small pox
B. Tuberculosis
C. Malaria
D. Cholera
25. Medulla oblongata is a part of human
A. Heart
B. Brain
C. Liver
D. Sex organ

26. Myopia is a disease connected with
A. Ears
B. Eyes
C. Lungs
D. Brain
27. Leukemia is a disease of the
A. Lungs
B. Blood
C. Skin
D. Nerves
28. Short-sightedness can be corrected by using
A. Convex lens
B. Concave lens
C. Convex-concave lens
D. Concave-convex lens
29. Trachoma is a disease of the
A. Liver
B. Eyes
C. Lungs
D. Kidneys
30. Match the following
Column I Column II
A. Beriberi 1. Vitamin A
B. Scurvy 2. Vitamin B
C. Rickets 3. Vitamin C
D. Night Blindness 4. Vitamin D
A B C D
(a) 3 2 1 4
(b) 2 1 3 4
(c) 2 3 4 1
(d) 2 3 1 4
31. Typhoid and cholera are typical examples of
A. Infectious diseases
B. Air-borne disease
C. Water-borne disease
D. None of these
32. Pyorrhea is a disease of the
A. Nose
B. Gums
C. Heart
D. Lungs
33. Lack of what causes diabetes.
A. Sugar
B. Insulin
C. Calcium
D. Vitamins
34. Appendix is appendix is a part of
A. Small intestine
B. Large intestine
C. Stomach
D. Liver
35. Match the following columns
Column I Column II
A. Cataract 1. Bones
B. Jaundice 2. Eyes
C. Diabetes 3. Liver
D. Arthritis 4. Pancreas
A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 2 3 1 4
(c) 1 3 4 2
(d) 3 2 4 1
36. Bronchitis is a disease of which of the following organs?
A. Blood
B. Bladder
C. Liver
D. Respiratory tract
37. ECG is used for the diagnosis of aliments of
A. Brain
B. Heart
C. Kidneys
D. Lungs
38. Biopsy is done on
A. Tissues taken from a dead body
B. Tissues taken form a living body
C. Blood from veins
D. Blood from arteries
39. Barium is used for
A. Checking blood group
B. X-ray of alimentary canal
C. X-ray of brain
D. None of these
40. Dialysis is used for the treatment of
A. Kidney failure
B. Heart weakness
C. Brain diseases
D. None of these
41. Insulin is injected into the intestines by
A. Pancreas
B. Liver
C. Stomach
D. Gall bladder
42. Lock Jaw, i.e., difficulty in opening the mouth is a symptom of
A. Cholera
B. Plague
C. Tetanus
D. Diphtheria
43. Which of the following pairs is incorrect?
A. Plague-rats
B. Rabies-dog
C. Tapeworm-pig
D. Poliomyelitis-monkey
44. Match the following columns
Column I Column II
A. Air-borne 1. Tetanus
B. Water-borne 2. Tuberculosis
C. Contact 3. Cholera
D. Wound 4. Syphilis
A B C D
(a) 2 3 1 4
(b) 2 3 4 1
(c) 3 2 4 1
(d) 4 3 2 1
45. Ricketts is a disease of the
A. Bones
B. Tissue
C. Muscles
D. Blood
46. Which of the following statements is correct
A. Pulmonary artery carries pure blood
B. Pulmonary artery carries impure blood
C. Pulmonary vein carries impure blood
D. None of these
47. Lungs are situated in the
A. Abdominal cavity
B. Pericardial cavity
C. Buccal cavity
D. Thoracic cavity
48. The human cell contains
A. 44 chromosomes
B. 48 chromosomes
C. 46 chromosomes
D. 23 chromosomes
49. Enzymes help in
A. Respiration
B. Digestion of food
C. Immune system
D. Reproduction
50. Food is normally digested in the
A. Liver
B. Stomach
C. Small intestines
D. Large intestines

ANSWERS
1. b 2. d 3. a 4. b 5. c  6. a 7. c 8. c 9. b 10. b. 11. c 12. a 13. a 14. b 15. c
16. a 17. c 18. d 19. a 20. c, 21. b 22. b 23. c 24. a 25. b, 26. b 27. b 28. b 29. b 30. c
31. c 32. b 33. b 34. b 35. a, 36. d 37. b 38. b 39. b 40. a, 41. a 42. c 43. d 44. b 45. a
46. b 47. d 48. c 49. b 50. c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN © 2016