PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN

PPSC, SPSC, BPSC, KPKPSC, AJKPSC, FPSC, NTS, ENTRY TESTS, EXAM HELP

Lecturer Professor Jobs Help 2016-17 CTI Jos Help 2016-17 AEO Jobs In Punjab SchoolsHelp Educator Jobs Help 2016-17 Headmaster Headmistress Jobs Help 2016
ADVERTISEMENT

Pakistan Affairs Mcqs Solved Job Test

Pakistan Affairs Mcqs Solved Job Test

Sindh was conquered by Mohd bin Qasim during the _____ period

a. Umayyads
b. Abbasids
c. Tulun
d. Idrisids

02. Mohd bin Qasim was the nephew of __________

a. Sulayman bin Abdul Malik
b. Abdul Malik bin Marwan
c. Walid bin Abdul Malik
d. Hajjaj bin Yousaf

03. Raja Dahir was the ruler of ________

a. Lahore
b. Dehli
c. Sindh
d. Depalpur

04. Debul and Alor are the names of _______

a. Places of Ancient Sindh
b. Old Gardens of Sindh
c. Ancient bulding
d. None of them

05. Who was Sisakar ?

a. Wazir of Hajjij bin Yousaf
b. Wazir of Mohd bin Qasim
c. Wazir of Raja Dahir
d. None of the above

06. Mohd bin Qasim tortured to death in a prison in Iraq during the caliphate of ___________

a. Sulaiman
b. Walid
c. Yazid
d. None of them

07. In 133 A.H / 750 A.D. the Abbasids overthrew the __________

a. Safvids
b. Mughals
c. Umayyads
d. Meds

08. The Abbasids Governor ______ came to Sindh in 140 A.H. / 757 A.D.

a. Hisham
b. Walid
c. Musa
d. Yasir

09. In 367 A.H / 777 A.D , Subuktigin , a Turkish slave became the master of __________

a. Lahore
b. Multan
c. Depalpur
d. Ghazni

10. Mahmood`s first important battle was fought against ______ near Peshawar in 8 Muharram 392 A.H 25 November 1001 A.D.

a. Jaipal
b. Sukhpal
c. Anandpal
d. None of them

11. Abu-al-Fath Daud was the Ismail ruler of __________

a. Lahore
b. Multan
c. Sindh
d. Depalpur

12. Mahmood set out on the expedition to Somnath on 17 october _______

a. 1023 A.D
b. 1024 A.D
c. 1025 A.D
d. 1026 A.D

13. Mahmood breathed his last sigh on 30 April ______

a. 1024 A.D
b. 1026 A.D
c. 1028 A.D
d. 1030 A.D

14. In ______ A.D the first battle of Traain was fought between Mohd Gauri and Rajputs under the command of Govind Rai brother of Prithvi Raj, Mohd Gauri defeated in this battle.

a. 1189
b. 1190
c. 1191
d. 1192

15. In _____ A.D the second battle of Train was fought and Rajput defeated in this battle.

a. 1190
b. 1191
c. 1192
d. 1193

Answers :

01. A , 02. D , 03. C , 04. A , 05. C
06. A , 07. C , 08. A , 09. D , 10. A
11. B , 12. B , 13. D , 14. C , 15. C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN © 2016