PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN

PPSC, SPSC, BPSC, KPKPSC, AJKPSC, FPSC, NTS, ENTRY TESTS, EXAM HELP

Lecturer Professor Jobs Help 2016-17 CTI Jos Help 2016-17 AEO Jobs In Punjab SchoolsHelp Educator Jobs Help 2016-17 Headmaster Headmistress Jobs Help 2016
ADVERTISEMENT

Pakistan Studies , Pak Affairs , History of Pak , JOBS TEST Solved MCQs Different Jobs Test, PPSC , NTS , FPSC , CSS, PMS , KPSC , SPSC , BPSC , OTS , JTS , PTS , All Types Jobs Test Preparation

Pakistan Studies ,  Pak Affairs , History of Pak , JOBS TEST Solved MCQs Different Jobs Test, PPSC , NTS , FPSC , CSS, PMS , KPSC , SPSC , BPSC , OTS , JTS , PTS , All Types Jobs Test Preparation

One of the main objectives of All – India Muslim League at the time of its creation
was :

a. To be loyal to the Indian British Government
b. To take active part in the politics of the country
c. to be close to Hindu community
d. Not to take sides with any Indian community

03. The power of the Legislative councils was increased by

a. Minto – Morley Reforms, 1909
b. Simon Commission Report
c. 3rd Round Table Conference
d. Gandhi – Irwin Pact

04. Hindi – Urdu controversy of 1867 had far-reaching consequences because

a. It was the forerunner of the Two-Nation Theory
b. Made Muslims think to be close to the Hindu culture
c. To depend on the British Government for justice
d. To be indifferent to the Controversy

05. The elections should be held on the basis of general adult franchise. This demand
was made in

a. Minto – Morley Reforms, 1909
b. Lucknow pact
c. Cripps Mission
d. Gandhi – Irwin Pact

06. Aligarh Muslim College started by Sir Syed Ahmed khan in 1877 had a clear
programme

a. To keep the Muslim community abreast with western knowledge
b. To make Muslims learn Arabic and Persian only
c. To give students military education
d. To educate Muslim youth to be politically active

07. “The future form of Government would be federal to be joined by provinces and
Indian states.” This principle was settled in

a. Nehru Report
b. 1st Round Table Conference
c. Simon Report
d. Minto – Morley Reforms, 1909

08. Simla Deputation of 1906 had the following purpose

a. For future elections in the country Muslim community would get separate electorate
b. The Deputation was advised to take active part on politics
c. The Deputation was directed to be friendly with the rulers
d. To be in harmony with the Hindu Community of India

09. During the Khilafar Movement, “Chauri chaura” tragedy assumed greater
significance. Which of the following incidents was peculiar to that

a. Country-wide strike of the traders
b. A police station was burnt in a village
c. Communaal riots erupted
d. The people refused to pay Government taxes

10. Ch. Rahmat Ali published a leaflet “Now or Never. Are We To Live or Perish
Forever” issued on january 28, 1933 ; from Cambridge with the objective

a. To create a separate and independant Muslim state
b. To develop amity with the british as a Muslim community
c. To grow the concept of Indianism
d. To work with other Indian Communities for liberation of India

Answers :
01. C , 02. A , 03. A , 04. A , 05. B
06. A , 07. B , 08. A , 09. B , 10. A

01. Moplah`s contribution is that
a. They took part in Khilafat Movement
b. They went to Kerala to organize anti-British movement
c. They were Arab tribes on the Malabar shores who seized ships of East India
company
d. They remained involved in a guerilla warfare with the British Government

02. Arya Samaj was founded in 1875

a. To protect the interest of India
b. To revive and reform Hindusium
c. To cooperate with the British Government
d. To be a social organization working for the good of the poor

03. In the election of 1945-46

a. In NWFP, the Muslim league got majority and won the Muslim seats
b. Muslim League formed ministry in NWFP with Dr. Khan Sahib as the Chief Minister
c. In Bengal Muslim League won 89 out of 110 Muslim seats and formed ministry with
H.S. Suhrawardy as Chief Minister
d. None of the above

04. For what purpose Muslim League changed its manifesto in 1913 ?

a. Became hostile towards the British
b. Demanded self-government suitable for India
c. to remain aloof from Indian politics
d. To criticise and oppose the Hindu community

05. Who seconded the Pakistan Resolution from Punjab ?

a. Nawab Muhammad Ismail
b. Dr. Muhammad Alam
c. Abdul Hameed khan
d. Syed Zakir Ali

06. The kanpur Mosque episode took place in August 1913. Its result was

a. It made the Muslims feel ignored by the Indian Government
b. The Muslims were disappointed by the Hindu Press
c. They decided to leave India and migrate to neighbouring Muslim countries
d. It created political awakening among the Indian Muslims

07. On may 28, 1920, Khilafat Committee passed a resolution in support of NonCooperation
Movement started by Mr. Ghandhi with the result

a. It created amity between Muslims and Hindus to work together to get their grievances
redressed by the Government of India
b. It could not be activated due to Hindu – Muslim differences
c. The Congress opposed the movement
d. By and large the Muslim community did not want to get Hindu support

08. Indicated the main reason for the failure of Land Reforms in Pakistan

a. Landlords got stay order from courts
b. Landlords surrendered hilly lands
c. Landlords got favour from Consolidation Wing of Board of Revenue
d. Landlords tranferred land in the name of their family members

09. The Anjuman-i-Himayat-i-Islam was founded in 1884, with the objective

a. It was for social gathering among Muslim of Punjab
b. To help Muslims to secure Government jobs
c. To encourage non-communabal approach to provincial problems
d. To defend Islam against the onslaughts of the missionaries and to provide western
education along with religious instructions

10. Ex-state of “Amb” is famous for

a. Tidal Forests
b. Natural Forests
c. Artificial Forests
d. Beta Forests

Answers :

01. A , 02. B , 03. C , 04. A , 05. B
06. D , 07. A , 08. D , 09. D , 10. B

Q1. Why Syed Amir Ali resigned from the Muslim league in 1913 ?

a. The Muslim league did not do sufficient work for its members
b. It criticised the Government
c. It supported the Hindu cause
d. The party had no clear cut policy

02. What is the most provision of the Simon Commission Report published in 1930 ?

a. Recommendation for the introduction of federal system of government in India
b. Dyarchy should continue
c. No reforms in the provinces
d. The importance of the majority community should be accepted

03. Indicate the highest civil award among the following

a. Sitara-e-Shujaat
b. Hilal-e-Shujaat
c. Nishan-e-Shujaat
d. Tamgha-e-Shujaat

a. All-India Congress did not wish to join the Federal Government
b. There was state of emergency on the eve of World War II
c. There was law and order problem in India
d. The Indian princes refused to join in Federation

05. “Education Foundation” were set up in the provinces with a view to

a. Encouraging education in the rural areas
b. Encouraging private sector investment in education
c. Encouraging primary education and adult education
d. Encouraging education at all levels

06. The provincial elections under the Act of 1935 held in 1937 had the following results

a. The Muslim League won the majority of seats reserved for the community
b. By and large Muslim league failed miserable in the contest
c. The Congress had success only in a few provinces
d. A number of political parties boycotted the elections

07. Sulphur is formed at

a. Koh-e-Sultan (Chagi)
b. Kala-Chitta Range (Attock)
c. Warchha
d. Hazro (Attock)

08. Quaid-e-Azam in his presidential address of 25th session of Muslim League at
Lucknow on Oct 15, 1937 gave direction about

a. Power and self-reliance for political success
b. Cooperation with majority community
c. To remain loyal to the Government
d. Muslim to keep away from politics

09. An agreement for cooperation was sighned during Turkish President Kennan
Everno`s visit to pakistan in Feb 1980 in the field of

a. Defence production
b. Tourism
c. Research and Development
d. Shipping

10. Sindh Muslim League passed on of the following resolutions in 1938

a. Federalism to continue
b. Muslims to join other communities for political progress
c. Concentration on education
d. Resolved to have division of India on the basis of Two Nation Theory

Answers :
01. D , 02. A , 03. C , 04. B , 05. D
06. B , 07. A , 08. A , 09. C , 10. D

01. The Muslim League Resolution of “Divide and Quit” in 1943 was against the
movement of quit India proposed in 1942 by

a. Late Mr. Gandhi
b. Pandit Nehru
c. Maulana Abul Kalam Azad
d. Pant

02. The institution of Mohtasib was established by

a. Constitution of 1973
b. Presidential Order 1983
c. Article 276 oof the interim Constitution 1972
d. All of the above

03. Gandhi – Jinnah talks oof 1944 failed due to

a. Opposition by the Khaksars
b. Red Shirts
c. The Ahrar
d. Two – Nation Theory

04. Quaid-e-Azam sent 600 hundred soldiers to a Muslim country to fight for her
freedom. Many of those Soldiers laid thier lives while fighting. That country preserved
the tales of the bravery of those soldiers in a book titled “The Six Hundred Brave
Pakistani Soldiers”. They fought for

a. Libya
b. Egypt
c. Indonesia
d. Morocco

05. The Simla Conference of 1945 failed due to

a. Arrogance of the Congress leaders
b. Callousnedd by F.M. Lord Wavel the Viceroy of India
c. The derogatory approach about Muslim by the Hindu Press
d. Demand by the Quaid to have all Muslim seats to be allocated to the Muslim league

06. At the NAM Summit in Durban (1998), which issue was discussed concerning
Pakistan ?

a. Child Labour
b. Environment Pollution
c. Kashmir Problem
d. Repayment of Loans

07. The rersult of the election 1945-46 showed

a. That the Unionist Party won majority of Muslim seats
b. The Jamait Ulema-i-Hind captured a few seats
c. The National Muslims got a few seats
d. The Muslim League captured all the reserved seats for the Muslims at the centre

08. Indicate the decision taken in the second SAARC Summit (Banglore) 16 Nov, 1986

a. Inflation be curbed
b. A permanent Secretariat was to be set up at Khatmandu
c. A trade agreement was signed
d. Mutual problems should be resolved by peaceful means

09. “Qissa Sohni Mahinwal” was written by

a. Hafiz Barkhurdar
b. Hashim Shah
c. Fazal Shah
d. Waris Shah

10. The interim Government was formed in 1946. Who was the Prime Minister

a. Pandit Nehru
b. F.M. Lord Wavel
c. Liaquat Ali Khan
d. None of the above

Answers:
01. A , 02. B , 03. D , 04. C , 05. D
06. C , 07. D , 08. C , 09. C , 10. D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN © 2016