Successful Interviews Tips

Successful Interviews Tips

Successful Interviews

You’re invited to an interview. First you must get the basics right and abide by the 8
golden rules. They may seem obvious but applicants continually ignore them. They are:
• Research the organisation. Read any information they send you. Investigate their web
site.
• Prepare to substantiate everything you said in your application
• Arrive early and in the right state of mind to be interviewed
• Dress to fit in. Make it easy for them to imagine you working in their organisation.
• Treat everything – from entering their premises to leaving – as part of the selection
procedure
• When you first meet, look your host in the eye, shake hands and smile
• Sit up straight in your chair with open body language – no crossed arms, fiddling with
your face or gripping. Use your hands to emphasise what you say.
• Never introduce a negative unless it is absolutely necessary. Always look for positive
reasons for what you have done and why you have applied for this particular job.
Obey these rules and you stand a chance.
Next consider how to answer the different types of question.
1 The ‘Why’ questions
Be ready to explain positively why you did what it says you did on your CV or
application form. Go further and prepare to say why this particular career is attractive,
why you want this job and why you are keen to work for this organisation. Look for
things you have in common – interests, expertise, location, etc. Don’t simply tell them
what they already know.
2 The ‘Experience’ questions
Think hard about your experience and how it can add value to your prospective
employer. Consider which areas of your previous work relate most strongly to the job
you have applied for and be ready to supply the evidence that this is the case.
3 The ‘Competency’ questions
Often, when you apply for a job, you will receive a job description and person
specification. The latter will outline the skills you need to be successful in this role and
lay down competencies that are essential. Teamwork, communication and initiative are
often part of what recruiters call ‘generic skills’, essential in many jobs. Be prepared to
relate how you have exhibited these skills and use STAR- situation, task, action, and
results to provide a full answer.
4 ‘Scenario’ questions
“What would you do if…?” Naturally these scenario questions are different for each type
of job and relate to real situations you would face. Think about what you will encounter
in the job you’re being interviewed for and be ready to answer them.
5 Bolts from the blue
Especially in customer/client facing roles, it is essential that you are not phased by what
seem to be ridiculous questions. Some interviewers ask these to see your reaction. For
example, you might be asked, ‘If you were a car what make would you be?’ Slow down.
Think. Then try to find a logical answer.
6 Who else have you applied to?
Employers want to know that you have a sensible job seeking strategy. Not a haphazard
one. It should demonstrate a motivation to adapt to their type of organisation.
7 Where do you see your career going from here?
Be ambitious but emphasise what you would contribute and how you can progress.
8 What skills do you need in this job?
Where is the evidence that you have them? Often these can be discovered if they show
you a job description. If not think hard before you attend the interview and write down
the evidence that you have these skills so that it easily comes to mind.
9 What are your strengths and weaknesses?
Think of your weaknesses as areas for development. Don’t say that you are a
perfectionist – it’s something of a cliche.
10 Why should we recruit you?
Show how you could add value to the organisation if appointed.
11 Have you any questions to ask us?
Use this to express a real interest in what they do, not to find out about the perks of the
job.
Assessment Centres
Many employers now use other techniques in addition to interviews to help them select
the best candidates. These include:
Giving a presentation/lecture
These are often used for academic jobs. Think about pitching it right for your audience.
Never go over time. Use bullet points for notes and maintain eye contact with your
listeners.
Aptitude tests
For verbal, numerical and diagrammatic reasoning or logical thinking.Practise these.
Examples
Discussion groups
Facilitate the group. Participate. Contribute ideas. Build on the ideas of others. Don’t shut
people out, interrupt, talk over, dismiss the ideas of others out of hand or take the
discussion off topic.
Team activities
Enter wholeheartedly into the spirit of the event, no matter how crazy you think it is.
Apply the same for discussion groups.
Case studies
Read the case study and underline the important factors. Write these on some paper to get
them firmly into your brain. Then re arrange them into pros and cons, a logical sequence
or timeline. Then write your report. Consider whether a bullet point executive summary
is better than lengthy prose.
In-tray exercise
This is all about taking decisions and prioritising. Faced with several courses of action
you have to decide which are most important.
Personality questionnaires
If asked to complete a personality questionnaire, just be yourself. Attempts to swing the
result in favour of what the recruiter may want are likely to be unsuccessful

Ten questions to consider when you are offered an interview

Ten questions to consider
when you are offered an interview

Interviews: Ten questions to consider
when you are offered an interview

1. What does the department specialise in?
Make sure that you know in advance which areas the department needs to improve on.
You should also be aware of the major issues and challenges they are facing. Getting
inside knowledge is best. This is why academic networking is so important; you never
know when that connection will be useful!
2. What is the role?
It might be an obvious question, but what is the job you are being interviewed for?! You
have probably applied for tens of jobs while you have been job hunting. It is important,
then, to re-read the job specification so that you know what the successful candidate will
be asked to do. This will also help you to identify your unique selling point as a
candidate.
3. What format will the interview take?
You will need to know what you will be required to do on the day. You should be told
this when you are invited to interview. Are you going to do a presentation? Will there be
formal or informal lunch arrangements? How long will it last?
4. Why do I want this job?
This is crucial. It is a question you will be asked during the interview and you must
answer it by describing what you can contribute and how it fits into your career plans. Do
not say that you want the job because you are desperate for work, even jokingly.
5. What can I offer that is unique?
Match your own qualifications, skills and experience to the person specification in the job
advertisement. You need to make yourself stand out from the other interviewees too.
What do you do in terms of teaching and research that is different to others (i.e. elearning
specialism etc)?
6. What questions can I ask them?
At the end of an interview you will have the chance to ask the interviewers any questions
you may have. It is important not to look blank at this point! Prepare a question about the
department as a whole or the job role; don’t ask about salary. Good questions include
‘what is the department’s plan for the long term future?’ Or, ‘how does this role contribute
to your broader vision?’
7. How will I get there?
Don’t forget to carefully plan your transport arrangements. The last thing you want to do
is arrive late, which will make you flustered. If the interviewers notice that you are late,
you will be discounted there and then.
8. What should I do the night before?
Relax! Make sure all your paperwork and clothes are ready and then focus on something
else. Try not to over-prepare by tinkering with your presentation at the last minute; your
time will be better spent just quietly preparing for the interview on the next day.
9. What should I wear?
Even if you are used to wearing informal clothes in the classroom, do not consider doing
this in an interview situation. Clothes should be formal and fairly conservative. Do not
think about using clothing to express your quirky personality – this is fine for careers such
as graphic design but not academia.
10. How can I keep calm?
Try doing some deep breathing exercises if you feel really flustered. Good preparation
should also give you some reassurance. No one enjoys interviews but if you follow these
tips you will have a good chance of success.

SOLVED MCQ NOTES FOR WRITTEN TEST PHYSICAL EDUCATION SUBJECTS, INTERVIEW OF PHYSICAL EDUCATION, PUBLIC SERVICE COMMISSION, NTS, PHYSICAL EDUCATION LECTURER JOBS, SS, PROFESSOR JOBS, TEACHING JOBS, PET JOBS, SOLVED MCQS

SOLVED MCQ NOTES FOR WRITTEN TEST PHYSICAL EDUCATION SUBJECTS, INTERVIEW OF PHYSICAL EDUCATION, PUBLIC SERVICE COMMISSION, NTS, PHYSICAL EDUCATION LECTURER JOBS, SS, PROFESSOR JOBS, TEACHING JOBS, PET JOBS, SOLVED MCQS

physical education test questions

1. Exercises needed to develop flexibility is?
(A) Free hand exercise
(B) Load training
(C) Bending exercises
(D) Muscle stretching exercises

2. The total time limit in Kho-Kho is?
(A) 45 minutes
(B) 49 minutes
(C) 55 minutes
(D) 59 minutes

3. Deficiency of which vitamin causes Rickets disease?
(A) Vitamin C
(B) Vitamin D
(C) Vitamin A
(D) Vitamin B

4. Hypoglycemia is a condition in which the body has a low level of?
(A) Oxygen
(B) Glucose
(C) Body fluid
(D) Cholesterol

5. The internal organ where alcohol is absorbed into the capillaries lining, is?
(A) Liver
(B) Spleen
(C) Small intestine
(D) Stomach

6. Mitochondria plays an important role in cell respiration and?
(A) Metabolic functions
(B) Production of energy
(C) Elimination of carbon dioxide
(D) Neuro-transmission

7. Joint in nervous system is called?
(A) Synapse
(B) Mazelin fiber
(C) Axon

(D)Impulse

8. Vital capacity (or lung capacity) is the amount of air involved in?
(A) Deepest inhalation
(B) Ventilation
(C) Complete expiration
(D) Pranayama

9. The Association which controls ‘track and field activities’ in India is?
(A)IOA
(B) GFI
(C) AAFI
(D) IOC

10. The main source of vitamin ‘C’is?
(A)Egg
(B) Orange
(C)Milk
(D) Banana

11. The Diabetes occurs due to non- functioning of?
(A)Pancreas
(B) Liver
(C)Lungs
(D) Spleen

12. How much calories we get from 1 gm of fat?
(A) 4.2 kcal
(B) 4.3 kcal
(C) 9.1 kcal
(D) 7.5 kcal

13. Human body requires carbo hydrates, proteins and fats in the proportion of?
(A) 4 : 2 : 1
(B) 3:2:1
(C) 3:1:1
(D) 4: 1: 1

14. Name of the smallest bone in human body is?

(A) Tibia
(B) Meta tarcel
(C) Felengeous
(D) Stapes

15. How many events are there in
Decathlon?
(A) 7
(B) 8
(C) 9
(D) 10

16. The term ‘Long Horse’ is related with the game
(A) Horse riding
(B) Gymnastics
(C) Polo
(D) Show Jumping

17. The height of a hurdle in women 100 metre hurdle race is?
(A) 0.80 metre
(B) 0.91 metre
(C) 0.76 metre
(D) 0.84 metre

18. Best procedure to develop flexibility is?
(A) Ballistic
(B) Slow stretching
(C) Slow stretching and holding
(D) Fast stretching

19. The organisation of Olympic games is given to?
(A)City
(B) Country
(C) District
(D) Capital

20. After completing any type of Asana, which asana is compulsory to perform?
(A) Padmasana
(B) Nokasana
(C) Shavasana
(D) Bhujangasana

21. The length of a standard swimming pool is?
(A)60 metre
(B) 50 metre
(C)70 metre
(D) 80 metre

22. The skill ‘Forward Defence’ is related to the game of?
(A) Wrestling
(B) Judo
(C)Cricket
(D) Boxing

23. Inner diameter of shot put (Throwing) circle is?
(A) 2.50 metre
(B) 2.135 metre
(C) 1.067 metre
(D) 1.076 metre

24. To control Blood Sugar, the best exercise is?
(A) Walk regularly
(B) Running
(C) Exercises with apparatus
(D) Free hand exercises

25. The pulse rate of adult human being is?
(A) 80-90 beat/minute
(B) 70-80 beat/minute
(C) 60-80 beat/minute
(D) 90-100 beat/minute

26. The aim of Physical Education is
(A) To gain strength
(B) To gain knowledge
(C) To perform better
(D) To develop physical movements

27. In order for a person to be a universal donor, which of the
blood group he should possess?
(A)A
(B)B
(C) AB
(D) O

28. At which of the following sites can we feel our pulse (heart beat)?
(A) Arterial site
(B)Chest
(C)Palm
(D)Venal site

29. How many times do our kidneys filter blood in the body each
hour?
(A)Once
(B) Twice
(C)Thrice
(D) Four times

30. The first woman player who ot Arjun Award is?
(A) Merry Stephi D’Souza
(B) Kamaijit Sandhu
(C) P. T. Usha
(D) Bala Shambha

31. Potassium content of the body is about—
(A) 200gm
(B) 175gm
(C) 150gm
(D) 125gm

32. The length of a cricket pitch is (App?
(A)66 feet
(B) 68 feet
(C)70 feet
(D) 72 feet

33. Yeast and Mushrooms are
(A) Algae
(B) Gymnosperm
(C) Fungi
(D) Tuberous Roots

34. Modern Olympic Games were started in the year?
(A)1886
(B) 1896
(C)1906
(D) 1916

35. The main source of getting fat is?
(A) Fish
(B) Potato
(C) Rice
(D) Butter

36. Shivaji Stadium in Delhi is related with the game of?
(A)Football
(B) Cricket
(C)Hockey
(D) Boxing

37.. “Sound Mind resides in SoundBody” is said by?
(A)Socrates
(B) Plato
(C)Aristotle
(D) Rousseau

38. The distance of exchange zone in relay race is?
(A)10 metre
(B) 15 metre
(C)20 metre
(D) 22 metre

39. Who is the first Indian woman cricketer to hit sixer?
(A) D. Iduljee
(B) Anjali Mehta
(C) Asha Agrawal
(D) Shanta Rangaswami

40. The total distance of Marathon race is?
(A) 42.260 km
(B) 42.105 km
(C) 42.195km
(D) 42.294km

41. Systolic Blood Pressure is due to?
(A) Cardiac muscle pressure
(B) Pulse pressure
(C) Contraction of arteries
(D) Contraction of veins

42. When was National Anthem adopted first time in Hindi by
Constituent Assembly?
(A) 1924
(B) 1928
(C) 1950
(D) 1952

43. Points to keep in mind to avoid back pain and back injury is / are?
(A) Not to lift heavy luggage
(B) Do the exercises which stretch back muscles
(C) Don’t bend forward while sitting
(D) All of the above

44. According to new laws of Volleyball, the maximum points
in first four set is?
(A)15
(B) 14
(C) 25
(D) 24

45. Dronacharya Award is given to?
(A) The Player
(B) The Institute
(C) The Umpire
(D) The Coach

46. According to World Health Organisation, concept of Health focuses on
(A) Health as a sense of total wellbeing
(B) Freedom from diseases
(C)Physical health
(D) Mental health

Answers :

1 D
2 C
3 B
4 B
5 A
6 B
7 A
8 C
9 C
10 B
11 A
12 C
13 D
14 D
15 D
16 B
17 D
18 C
19 A
20 C
21 B
22 C
23 B
24 A
25 B
26 D
27 D
28 A
29 B
30 A
31 A
32 A
33 C
34 B
35 D
36 C
37 C
38 C
39 D
40 C
41 C
42 C
43 D
44 C
45 D
46 A

SOLVED MCQ NOTES FOR WRITTEN TEST PHYSICAL EDUCATION SUBJECTS, INTERVIEW OF PHYSICAL EDUCATION, PUBLIC SERVICE COMMISSION, NTS, PHYSICAL EDUCATION LECTURER JOBS, SS, PROFESSOR JOBS, TEACHING JOBS, PET JOBS, SOLVED MCQS

Physical Education Teacher Written Test Help, Solved Mcqs With Answers, PPSC, SPSC, KPKPSC, BPSC, FPSC, NTS, LECTURER PHYSICAL EDUCATION, ASSISTANT PROFESSOR, PRIVATE COLLEGE PHYSICAL EDUCATION JOB TEST INTERVIEW HELPING MCQS, GOVT SCHOOLS EDUCATOR JOBS PET JOBS SOLVED MCQS FOR NTS 2014

Physical Education Teacher Written Test Help, Solved Mcqs With Answers, PPSC, SPSC, KPKPSC, BPSC, FPSC, NTS, LECTURER PHYSICAL EDUCATION, ASSISTANT PROFESSOR, PRIVATE COLLEGE PHYSICAL EDUCATION JOB TEST INTERVIEW HELPING MCQS, GOVT SCHOOLS EDUCATOR JOBS PET JOBS SOLVED MCQS FOR NTS 2014

Sample Physical Education Mcq Test Papers

1. The landing arena of High Jump will be
(A) 5x4mts
(B) 5x5mts
(C) 5 x 3 mts
(D) 5 x 6 mts

2. Blood is purified in the human body by?
(A) Carbon dioxide
(B)Nitrogen
(C)Oxygen
(D) Hydrogen

3. Name the vitamin which is water soluble
(A) Vitamin A
(B) Vitamin B
(C) Vitamin E
(D) Vitamin K

4. Salivary g]and produces
(A) Ptyalin
(B) Adrenal
(C) Pepsin
(D) Renin

5. Who is responsible for sanitation /cleanliness in schools?
(A) Principal
(B) Cleaning worker
(C) Teacher and students
(D) All of the above

6. Name the disease which is categorized as psychosomatic disease
(A) Diabetes
(B) Asthma
(C) Tuberculosis
(D) Small pox

7. According to rules, the colour of football goal post is?
(A) Light yellow
(B) Green
(C) Light blue
(D) White

8. How much protein a working woman must intake every day?
(A)27gm
(B) 46gm
(C)30gm
(D) 37gm

9. Which of the following line is related to volleyball?
(A) Bonus line
(B)Baulk line
(C) Attack line
(D) Service line

10. The tread mills training is prescribed for the injured athlete for the purpose of improving his/her
(A)Muscle strength
(B)Stability of the body
(C)Range of motion
(D)Muscle endurance

11. To which of the following chambers of the heart, is the aorta connected?
(A)Left ventricle
(B)Right ventricle
(C)Right auricle
(D)Left auricle

12. What will you do, if you burn by fire?
(A) Lying down on floor
(B) To cover with quilt
(C) Will use maximum water
(D) Remove all clothes

13. What is flexibility?
(A) Isotonic movements
(B) Health
(C) Concentration
(D) Long life

14. In which place World Class Hockey Academy is proposed to
be established by International Hockey Federation?
(A)Berlin
(B) Sydney
(C)Madrid
(D) Dubai

15. The longest muscle in human body is?
(A)Sartorius
(B)Biceps
(C)Deltoid
(D)Lattismus Dorsi

16. The cardio respiratory capacity is related to
(A) Strength
(B)Flexibility
(C)Normal physical endurance
(D)Agility

17. Shuttle run ‘Test’ measures
(A) Explosive strength
(B) Speed endurance
(C) Agility
(D) Speed

18. Which of the following game’s team consists of both men and women players?
(A)Corfball
(B) Netball
(C)Softball
(D) Handball

19. ‘Stimulus Response Theory’ was given by?
(A) Frobel
(B) E. L. Thorndike
(C) Dr. Radhakrishnan
(D) John Dewey

20. How many types of joints there in human body?
(A)2
(B)3
(C)6
(D)9

21. Which of the famous Hockey player has written the book ‘Golden Hattrick’?
(A) Ajit Pal Singh
(B) Dhyan Chand
(C) Balbir Singh
(D) Surjit Singh

22. The types of swimming in competitions are?
(A) 10
(B) 6
(C) 4
(D) 2

23. Which of the following vitamin we get from Sun rays?
(A) Vitamin A
(B) Vitamin B
(C) Vitamin C
(D) Vitamin D

24. How many entries are allowed per event in Athletics in Olympics?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5

25. When did Cricket World Cup start?
(A) 1970
(B) 1975
(C) 1979
(D) 1973

26. Reason of constipation is due to
(A) Less functioning of large intestine
(B) Extra eating
(C) Less make of water
(D) More intake of water

27. What was the Mascot of first Asian games held at New Dethi?
(A) Jantar Mantar
(B) Kutub Minar
(C) Lotus flower
(D) Appu

28. The weight of a hockey ball approximately is
(A) 5.5 ounce to 5.75 ounce
(B) 5 ounce to 5.5 ounce
(C) 6 ounce to 6.5 ounce
(D)5.75 ounce to 6 ounce

129. How many events are there in Heptathlan?
(A)5
(B) 6
(C)7
(D) 9

30. In which country Indian women cricket team won the test series
first time ?
(A) New Zealand
(B) South Africa
(C) Australia
(D) England

31. ‘Pele’ is related to which game?
(A) Cricket
(B) Horse Riding
(C) Swimming
(D) Football

32. The normal temperature of a healthy human being is?
(A) 98.4° F
(B) 95.5° F
(C) 96.6° F
(D) 97.4° F

33. The life span of Red Blood corpuscles is not more than
(A) 120 days
(B) 130 days
(C) 140 days
(D) 150 days

34. What is the resting stroke volume per beat of heart?
(A) 20-40 ml
(B) 40-60 ml
(C) 60-80 ml
(D) 80-100 ml

35. The length of trachea (wind pipe) in an adult person is about?
(A) 20 cm
(B) 15 cm
(C) 10 cm
(D) 05 cm

36 By which hormone High Blood Sugar level can be controlled in stomach?
(A) Glucose
(B) Insulin
(C) Thyroxin
(D) Non-Apinefreen

37. Are heavy exercises good for sound sleep?
(A) Yes
(B) No
(C) Sometimes
(D) Never

38. Balanced diet contains
(A) Protein
(B) Vitamin
(C) Carbohydrates
(D) All of the above

39. The longest bone in human body is?
(A)Ulna
(B) Tibia
(C)Femur
(D) Humerus

40. The main source of vitamin ‘A’ is?
(A)Egg
(B) Banana
(C)Carrot
(D) Potato

41. Fatigue comes during training due to?
(A) Lactic acid
(B) Adrenal
(C)Carbon Di Oxide
(D) pH-Factors

42. What energy do minerals supply to the body?
(A) Chemical
(B) Electrical
(C) Thermal
(D) No energy

43. The Olympic games in 2016 will be held at?
(A) London
(B) America
(C) Holland
(D) Brazil

44. The measuring instrument of Blood pressure is?
(A) Steadiometer
(B) Menometer
(C) Sphygmomanometer
(D) Dynamometer

45. The minimum number of players required in a team to start a
Basketball match is?—
(A) 4
(B) 5
(C) 3
(D) 12

46. What is Blood?
(A) Tissue
(B) Liquid Tissue
(C) Blood Platelets
(D) Special Tissue

47. Water percentage in plasma is?
(A)60%
(B) 70%
(C)80%
(D) 90%

48. Who declares the ‘Olympic games close’?
(A) Chairman JOC
(B) President IOC
(C) Secretary IOC
(D) Prime Minister of the country

49. The width of a lane in an athletic track is?
(A)1.20 mt
(B) 1.21 mt
(C)1.19 mt
(D) 1.22 mt

50. During a hockey match, if the ball is stuck in the Goalkeeper’s pads then game is restarted
(A) By Bully
(B) By centre back pass
(C) By hit from outside ‘D’
(D) By toss

Answers:

1 C
2 C
3 B
4 A
5 D
6 A
7 D
8 D
9 D
10 D
11 A
12 D
13 A
14 D
15 A
16 C
17 C
18 C
19 B
20 B
21 C
22 C
23 D
24 B
25 B
26 A
27 A
28 A
29 C
30 D
31 D
32 A
33 A
34 C
35 C
36 B
37 B
38 D
39 C
40 C
41 A
42 D
43 D
44 C
45 B
46 B
47 D
48 A
49 D
50 A

Physical Education Teacher Written Test Help, Solved Mcqs With Answers, PPSC, SPSC, KPKPSC, BPSC, FPSC, NTS, LECTURER PHYSICAL EDUCATION, ASSISTANT PROFESSOR, PRIVATE COLLEGE PHYSICAL EDUCATION JOB TEST INTERVIEW HELPING MCQS, GOVT SCHOOLS EDUCATOR JOBS PET JOBS SOLVED MCQS FOR NTS 2014

HOW TO PASS INTERVIEW FOR JOB TEST, INTERVIEW MAIN POINTS FOR JOB, BEST WAY TO SIT IN INTERVIEW, interview help for public service commission, nts, other jobs interview help, RESCUE 1122 JOBS INTERVIEW HELP, EDUCATORS JOBS INTERVIEW HELP, POLICE INTERVIEW HELP, ARMY INTERVIEW HELP, BANK JOBS INTERVIEW HELP

HOW TO PASS INTERVIEW FOR JOB TEST, INTERVIEW MAIN POINTS FOR JOB, BEST WAY TO SIT IN INTERVIEW, Interview Help For Public Service Commission, Nts, Other Jobs Interview Help, RESCUE 1122 JOBS INTERVIEW HELP, EDUCATORS JOBS INTERVIEW HELP, POLICE INTERVIEW HELP, ARMY INTERVIEW HELP

interview help for public service commission, nts, other jobs interview help
interview help for public service commission, nts, other jobs interview help

HOW TO PASS INTERVIEW FOR JOB TEST, INTERVIEW MAIN POINTS FOR JOB, BEST WAY TO SIT IN INTERVIEW, Interview Help For Public Service Commission, Nts, Other Jobs Interview Help, RESCUE 1122 JOBS INTERVIEW HELP, EDUCATORS JOBS INTERVIEW HELP, POLICE INTERVIEW HELP, ARMY INTERVIEW HELP