SOLVED MCQ NOTES FOR WRITTEN TEST PHYSICAL EDUCATION SUBJECTS, INTERVIEW OF PHYSICAL EDUCATION, PUBLIC SERVICE COMMISSION, NTS, PHYSICAL EDUCATION LECTURER JOBS, SS, PROFESSOR JOBS, TEACHING JOBS, PET JOBS, SOLVED MCQS

SOLVED MCQ NOTES FOR WRITTEN TEST PHYSICAL EDUCATION SUBJECTS, INTERVIEW OF PHYSICAL EDUCATION, PUBLIC SERVICE COMMISSION, NTS, PHYSICAL EDUCATION LECTURER JOBS, SS, PROFESSOR JOBS, TEACHING JOBS, PET JOBS, SOLVED MCQS

physical education test questions

1. Exercises needed to develop flexibility is?
(A) Free hand exercise
(B) Load training
(C) Bending exercises
(D) Muscle stretching exercises

2. The total time limit in Kho-Kho is?
(A) 45 minutes
(B) 49 minutes
(C) 55 minutes
(D) 59 minutes

3. Deficiency of which vitamin causes Rickets disease?
(A) Vitamin C
(B) Vitamin D
(C) Vitamin A
(D) Vitamin B

4. Hypoglycemia is a condition in which the body has a low level of?
(A) Oxygen
(B) Glucose
(C) Body fluid
(D) Cholesterol

5. The internal organ where alcohol is absorbed into the capillaries lining, is?
(A) Liver
(B) Spleen
(C) Small intestine
(D) Stomach

6. Mitochondria plays an important role in cell respiration and?
(A) Metabolic functions
(B) Production of energy
(C) Elimination of carbon dioxide
(D) Neuro-transmission

7. Joint in nervous system is called?
(A) Synapse
(B) Mazelin fiber
(C) Axon

(D)Impulse

8. Vital capacity (or lung capacity) is the amount of air involved in?
(A) Deepest inhalation
(B) Ventilation
(C) Complete expiration
(D) Pranayama

9. The Association which controls ‘track and field activities’ in India is?
(A)IOA
(B) GFI
(C) AAFI
(D) IOC

10. The main source of vitamin ‘C’is?
(A)Egg
(B) Orange
(C)Milk
(D) Banana

11. The Diabetes occurs due to non- functioning of?
(A)Pancreas
(B) Liver
(C)Lungs
(D) Spleen

12. How much calories we get from 1 gm of fat?
(A) 4.2 kcal
(B) 4.3 kcal
(C) 9.1 kcal
(D) 7.5 kcal

13. Human body requires carbo hydrates, proteins and fats in the proportion of?
(A) 4 : 2 : 1
(B) 3:2:1
(C) 3:1:1
(D) 4: 1: 1

14. Name of the smallest bone in human body is?

(A) Tibia
(B) Meta tarcel
(C) Felengeous
(D) Stapes

15. How many events are there in
Decathlon?
(A) 7
(B) 8
(C) 9
(D) 10

16. The term ‘Long Horse’ is related with the game
(A) Horse riding
(B) Gymnastics
(C) Polo
(D) Show Jumping

17. The height of a hurdle in women 100 metre hurdle race is?
(A) 0.80 metre
(B) 0.91 metre
(C) 0.76 metre
(D) 0.84 metre

18. Best procedure to develop flexibility is?
(A) Ballistic
(B) Slow stretching
(C) Slow stretching and holding
(D) Fast stretching

19. The organisation of Olympic games is given to?
(A)City
(B) Country
(C) District
(D) Capital

20. After completing any type of Asana, which asana is compulsory to perform?
(A) Padmasana
(B) Nokasana
(C) Shavasana
(D) Bhujangasana

21. The length of a standard swimming pool is?
(A)60 metre
(B) 50 metre
(C)70 metre
(D) 80 metre

22. The skill ‘Forward Defence’ is related to the game of?
(A) Wrestling
(B) Judo
(C)Cricket
(D) Boxing

23. Inner diameter of shot put (Throwing) circle is?
(A) 2.50 metre
(B) 2.135 metre
(C) 1.067 metre
(D) 1.076 metre

24. To control Blood Sugar, the best exercise is?
(A) Walk regularly
(B) Running
(C) Exercises with apparatus
(D) Free hand exercises

25. The pulse rate of adult human being is?
(A) 80-90 beat/minute
(B) 70-80 beat/minute
(C) 60-80 beat/minute
(D) 90-100 beat/minute

26. The aim of Physical Education is
(A) To gain strength
(B) To gain knowledge
(C) To perform better
(D) To develop physical movements

27. In order for a person to be a universal donor, which of the
blood group he should possess?
(A)A
(B)B
(C) AB
(D) O

28. At which of the following sites can we feel our pulse (heart beat)?
(A) Arterial site
(B)Chest
(C)Palm
(D)Venal site

29. How many times do our kidneys filter blood in the body each
hour?
(A)Once
(B) Twice
(C)Thrice
(D) Four times

30. The first woman player who ot Arjun Award is?
(A) Merry Stephi D’Souza
(B) Kamaijit Sandhu
(C) P. T. Usha
(D) Bala Shambha

31. Potassium content of the body is about—
(A) 200gm
(B) 175gm
(C) 150gm
(D) 125gm

32. The length of a cricket pitch is (App?
(A)66 feet
(B) 68 feet
(C)70 feet
(D) 72 feet

33. Yeast and Mushrooms are
(A) Algae
(B) Gymnosperm
(C) Fungi
(D) Tuberous Roots

34. Modern Olympic Games were started in the year?
(A)1886
(B) 1896
(C)1906
(D) 1916

35. The main source of getting fat is?
(A) Fish
(B) Potato
(C) Rice
(D) Butter

36. Shivaji Stadium in Delhi is related with the game of?
(A)Football
(B) Cricket
(C)Hockey
(D) Boxing

37.. “Sound Mind resides in SoundBody” is said by?
(A)Socrates
(B) Plato
(C)Aristotle
(D) Rousseau

38. The distance of exchange zone in relay race is?
(A)10 metre
(B) 15 metre
(C)20 metre
(D) 22 metre

39. Who is the first Indian woman cricketer to hit sixer?
(A) D. Iduljee
(B) Anjali Mehta
(C) Asha Agrawal
(D) Shanta Rangaswami

40. The total distance of Marathon race is?
(A) 42.260 km
(B) 42.105 km
(C) 42.195km
(D) 42.294km

41. Systolic Blood Pressure is due to?
(A) Cardiac muscle pressure
(B) Pulse pressure
(C) Contraction of arteries
(D) Contraction of veins

42. When was National Anthem adopted first time in Hindi by
Constituent Assembly?
(A) 1924
(B) 1928
(C) 1950
(D) 1952

43. Points to keep in mind to avoid back pain and back injury is / are?
(A) Not to lift heavy luggage
(B) Do the exercises which stretch back muscles
(C) Don’t bend forward while sitting
(D) All of the above

44. According to new laws of Volleyball, the maximum points
in first four set is?
(A)15
(B) 14
(C) 25
(D) 24

45. Dronacharya Award is given to?
(A) The Player
(B) The Institute
(C) The Umpire
(D) The Coach

46. According to World Health Organisation, concept of Health focuses on
(A) Health as a sense of total wellbeing
(B) Freedom from diseases
(C)Physical health
(D) Mental health

Answers :

1 D
2 C
3 B
4 B
5 A
6 B
7 A
8 C
9 C
10 B
11 A
12 C
13 D
14 D
15 D
16 B
17 D
18 C
19 A
20 C
21 B
22 C
23 B
24 A
25 B
26 D
27 D
28 A
29 B
30 A
31 A
32 A
33 C
34 B
35 D
36 C
37 C
38 C
39 D
40 C
41 C
42 C
43 D
44 C
45 D
46 A

SOLVED MCQ NOTES FOR WRITTEN TEST PHYSICAL EDUCATION SUBJECTS, INTERVIEW OF PHYSICAL EDUCATION, PUBLIC SERVICE COMMISSION, NTS, PHYSICAL EDUCATION LECTURER JOBS, SS, PROFESSOR JOBS, TEACHING JOBS, PET JOBS, SOLVED MCQS

Physical Education Teacher Written Test Help, Solved Mcqs With Answers, PPSC, SPSC, KPKPSC, BPSC, FPSC, NTS, LECTURER PHYSICAL EDUCATION, ASSISTANT PROFESSOR, PRIVATE COLLEGE PHYSICAL EDUCATION JOB TEST INTERVIEW HELPING MCQS, GOVT SCHOOLS EDUCATOR JOBS PET JOBS SOLVED MCQS FOR NTS 2014

Physical Education Teacher Written Test Help, Solved Mcqs With Answers, PPSC, SPSC, KPKPSC, BPSC, FPSC, NTS, LECTURER PHYSICAL EDUCATION, ASSISTANT PROFESSOR, PRIVATE COLLEGE PHYSICAL EDUCATION JOB TEST INTERVIEW HELPING MCQS, GOVT SCHOOLS EDUCATOR JOBS PET JOBS SOLVED MCQS FOR NTS 2014

Sample Physical Education Mcq Test Papers

1. The landing arena of High Jump will be
(A) 5x4mts
(B) 5x5mts
(C) 5 x 3 mts
(D) 5 x 6 mts

2. Blood is purified in the human body by?
(A) Carbon dioxide
(B)Nitrogen
(C)Oxygen
(D) Hydrogen

3. Name the vitamin which is water soluble
(A) Vitamin A
(B) Vitamin B
(C) Vitamin E
(D) Vitamin K

4. Salivary g]and produces
(A) Ptyalin
(B) Adrenal
(C) Pepsin
(D) Renin

5. Who is responsible for sanitation /cleanliness in schools?
(A) Principal
(B) Cleaning worker
(C) Teacher and students
(D) All of the above

6. Name the disease which is categorized as psychosomatic disease
(A) Diabetes
(B) Asthma
(C) Tuberculosis
(D) Small pox

7. According to rules, the colour of football goal post is?
(A) Light yellow
(B) Green
(C) Light blue
(D) White

8. How much protein a working woman must intake every day?
(A)27gm
(B) 46gm
(C)30gm
(D) 37gm

9. Which of the following line is related to volleyball?
(A) Bonus line
(B)Baulk line
(C) Attack line
(D) Service line

10. The tread mills training is prescribed for the injured athlete for the purpose of improving his/her
(A)Muscle strength
(B)Stability of the body
(C)Range of motion
(D)Muscle endurance

11. To which of the following chambers of the heart, is the aorta connected?
(A)Left ventricle
(B)Right ventricle
(C)Right auricle
(D)Left auricle

12. What will you do, if you burn by fire?
(A) Lying down on floor
(B) To cover with quilt
(C) Will use maximum water
(D) Remove all clothes

13. What is flexibility?
(A) Isotonic movements
(B) Health
(C) Concentration
(D) Long life

14. In which place World Class Hockey Academy is proposed to
be established by International Hockey Federation?
(A)Berlin
(B) Sydney
(C)Madrid
(D) Dubai

15. The longest muscle in human body is?
(A)Sartorius
(B)Biceps
(C)Deltoid
(D)Lattismus Dorsi

16. The cardio respiratory capacity is related to
(A) Strength
(B)Flexibility
(C)Normal physical endurance
(D)Agility

17. Shuttle run ‘Test’ measures
(A) Explosive strength
(B) Speed endurance
(C) Agility
(D) Speed

18. Which of the following game’s team consists of both men and women players?
(A)Corfball
(B) Netball
(C)Softball
(D) Handball

19. ‘Stimulus Response Theory’ was given by?
(A) Frobel
(B) E. L. Thorndike
(C) Dr. Radhakrishnan
(D) John Dewey

20. How many types of joints there in human body?
(A)2
(B)3
(C)6
(D)9

21. Which of the famous Hockey player has written the book ‘Golden Hattrick’?
(A) Ajit Pal Singh
(B) Dhyan Chand
(C) Balbir Singh
(D) Surjit Singh

22. The types of swimming in competitions are?
(A) 10
(B) 6
(C) 4
(D) 2

23. Which of the following vitamin we get from Sun rays?
(A) Vitamin A
(B) Vitamin B
(C) Vitamin C
(D) Vitamin D

24. How many entries are allowed per event in Athletics in Olympics?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5

25. When did Cricket World Cup start?
(A) 1970
(B) 1975
(C) 1979
(D) 1973

26. Reason of constipation is due to
(A) Less functioning of large intestine
(B) Extra eating
(C) Less make of water
(D) More intake of water

27. What was the Mascot of first Asian games held at New Dethi?
(A) Jantar Mantar
(B) Kutub Minar
(C) Lotus flower
(D) Appu

28. The weight of a hockey ball approximately is
(A) 5.5 ounce to 5.75 ounce
(B) 5 ounce to 5.5 ounce
(C) 6 ounce to 6.5 ounce
(D)5.75 ounce to 6 ounce

129. How many events are there in Heptathlan?
(A)5
(B) 6
(C)7
(D) 9

30. In which country Indian women cricket team won the test series
first time ?
(A) New Zealand
(B) South Africa
(C) Australia
(D) England

31. ‘Pele’ is related to which game?
(A) Cricket
(B) Horse Riding
(C) Swimming
(D) Football

32. The normal temperature of a healthy human being is?
(A) 98.4° F
(B) 95.5° F
(C) 96.6° F
(D) 97.4° F

33. The life span of Red Blood corpuscles is not more than
(A) 120 days
(B) 130 days
(C) 140 days
(D) 150 days

34. What is the resting stroke volume per beat of heart?
(A) 20-40 ml
(B) 40-60 ml
(C) 60-80 ml
(D) 80-100 ml

35. The length of trachea (wind pipe) in an adult person is about?
(A) 20 cm
(B) 15 cm
(C) 10 cm
(D) 05 cm

36 By which hormone High Blood Sugar level can be controlled in stomach?
(A) Glucose
(B) Insulin
(C) Thyroxin
(D) Non-Apinefreen

37. Are heavy exercises good for sound sleep?
(A) Yes
(B) No
(C) Sometimes
(D) Never

38. Balanced diet contains
(A) Protein
(B) Vitamin
(C) Carbohydrates
(D) All of the above

39. The longest bone in human body is?
(A)Ulna
(B) Tibia
(C)Femur
(D) Humerus

40. The main source of vitamin ‘A’ is?
(A)Egg
(B) Banana
(C)Carrot
(D) Potato

41. Fatigue comes during training due to?
(A) Lactic acid
(B) Adrenal
(C)Carbon Di Oxide
(D) pH-Factors

42. What energy do minerals supply to the body?
(A) Chemical
(B) Electrical
(C) Thermal
(D) No energy

43. The Olympic games in 2016 will be held at?
(A) London
(B) America
(C) Holland
(D) Brazil

44. The measuring instrument of Blood pressure is?
(A) Steadiometer
(B) Menometer
(C) Sphygmomanometer
(D) Dynamometer

45. The minimum number of players required in a team to start a
Basketball match is?—
(A) 4
(B) 5
(C) 3
(D) 12

46. What is Blood?
(A) Tissue
(B) Liquid Tissue
(C) Blood Platelets
(D) Special Tissue

47. Water percentage in plasma is?
(A)60%
(B) 70%
(C)80%
(D) 90%

48. Who declares the ‘Olympic games close’?
(A) Chairman JOC
(B) President IOC
(C) Secretary IOC
(D) Prime Minister of the country

49. The width of a lane in an athletic track is?
(A)1.20 mt
(B) 1.21 mt
(C)1.19 mt
(D) 1.22 mt

50. During a hockey match, if the ball is stuck in the Goalkeeper’s pads then game is restarted
(A) By Bully
(B) By centre back pass
(C) By hit from outside ‘D’
(D) By toss

Answers:

1 C
2 C
3 B
4 A
5 D
6 A
7 D
8 D
9 D
10 D
11 A
12 D
13 A
14 D
15 A
16 C
17 C
18 C
19 B
20 B
21 C
22 C
23 D
24 B
25 B
26 A
27 A
28 A
29 C
30 D
31 D
32 A
33 A
34 C
35 C
36 B
37 B
38 D
39 C
40 C
41 A
42 D
43 D
44 C
45 B
46 B
47 D
48 A
49 D
50 A

Physical Education Teacher Written Test Help, Solved Mcqs With Answers, PPSC, SPSC, KPKPSC, BPSC, FPSC, NTS, LECTURER PHYSICAL EDUCATION, ASSISTANT PROFESSOR, PRIVATE COLLEGE PHYSICAL EDUCATION JOB TEST INTERVIEW HELPING MCQS, GOVT SCHOOLS EDUCATOR JOBS PET JOBS SOLVED MCQS FOR NTS 2014

NTS Science Arts Educators Test Help, General Knowledge MCQs, Islamiat MCQs, MCQs For English, Every day Science Mcqs, Chemistry Test Mcqs, Educators Urdu Test MCQs, Computer Science Jobs Educator MCQs, English Language MCQs, NTS Educators Sample MCQs For Educator Test

NTS Science Arts Educators Test Help, General Knowledge MCQs, Islamiat MCQs, MCQs For English, Every Day Science Mcqs, Chemistry Test Mcqs, Educators Urdu Test MCQs, Computer Science Jobs Educator MCQs, English Language MCQs, NTS Educators Sample MCQs For Educator Test

Click Any Link To View MCQs

 

 

NTS Science Arts Educators Test Help, General Knowledge MCQs, Islamiat MCQs, MCQs For English, Every Day Science Mcqs, Chemistry Test Mcqs, Educators Urdu Test MCQs, Computer Science Jobs Educator MCQs, English Language MCQs, NTS Educators Sample MCQs For Educator Test