PPSC HEADMASTER-HEADMISTRESS INTERVIEW IMPORTANT QUESTIONS, PAST INTERVIEW EXPERIENCE, 2015-16

PPSC HEADMASTER-HEADMISTRESS INTERVIEW IMPORTANT QUESTIONS, PAST INTERVIEW EXPERIENCE, 2015-16
PPSC HEADMASTER-HEADMISTRESS INTERVIEW IMPORTANT QUESTIONS, PAST INTERVIEW EXPERIENCE, 2015-16

Ten questions to consider when you are offered an interview

Ten questions to consider
when you are offered an interview

Interviews: Ten questions to consider
when you are offered an interview

1. What does the department specialise in?
Make sure that you know in advance which areas the department needs to improve on.
You should also be aware of the major issues and challenges they are facing. Getting
inside knowledge is best. This is why academic networking is so important; you never
know when that connection will be useful!
2. What is the role?
It might be an obvious question, but what is the job you are being interviewed for?! You
have probably applied for tens of jobs while you have been job hunting. It is important,
then, to re-read the job specification so that you know what the successful candidate will
be asked to do. This will also help you to identify your unique selling point as a
candidate.
3. What format will the interview take?
You will need to know what you will be required to do on the day. You should be told
this when you are invited to interview. Are you going to do a presentation? Will there be
formal or informal lunch arrangements? How long will it last?
4. Why do I want this job?
This is crucial. It is a question you will be asked during the interview and you must
answer it by describing what you can contribute and how it fits into your career plans. Do
not say that you want the job because you are desperate for work, even jokingly.
5. What can I offer that is unique?
Match your own qualifications, skills and experience to the person specification in the job
advertisement. You need to make yourself stand out from the other interviewees too.
What do you do in terms of teaching and research that is different to others (i.e. elearning
specialism etc)?
6. What questions can I ask them?
At the end of an interview you will have the chance to ask the interviewers any questions
you may have. It is important not to look blank at this point! Prepare a question about the
department as a whole or the job role; don’t ask about salary. Good questions include
‘what is the department’s plan for the long term future?’ Or, ‘how does this role contribute
to your broader vision?’
7. How will I get there?
Don’t forget to carefully plan your transport arrangements. The last thing you want to do
is arrive late, which will make you flustered. If the interviewers notice that you are late,
you will be discounted there and then.
8. What should I do the night before?
Relax! Make sure all your paperwork and clothes are ready and then focus on something
else. Try not to over-prepare by tinkering with your presentation at the last minute; your
time will be better spent just quietly preparing for the interview on the next day.
9. What should I wear?
Even if you are used to wearing informal clothes in the classroom, do not consider doing
this in an interview situation. Clothes should be formal and fairly conservative. Do not
think about using clothing to express your quirky personality – this is fine for careers such
as graphic design but not academia.
10. How can I keep calm?
Try doing some deep breathing exercises if you feel really flustered. Good preparation
should also give you some reassurance. No one enjoys interviews but if you follow these
tips you will have a good chance of success.

SOLVED MCQ NOTES FOR WRITTEN TEST PHYSICAL EDUCATION SUBJECTS, INTERVIEW OF PHYSICAL EDUCATION, PUBLIC SERVICE COMMISSION, NTS, PHYSICAL EDUCATION LECTURER JOBS, SS, PROFESSOR JOBS, TEACHING JOBS, PET JOBS, SOLVED MCQS

SOLVED MCQ NOTES FOR WRITTEN TEST PHYSICAL EDUCATION SUBJECTS, INTERVIEW OF PHYSICAL EDUCATION, PUBLIC SERVICE COMMISSION, NTS, PHYSICAL EDUCATION LECTURER JOBS, SS, PROFESSOR JOBS, TEACHING JOBS, PET JOBS, SOLVED MCQS

physical education test questions

1. Exercises needed to develop flexibility is?
(A) Free hand exercise
(B) Load training
(C) Bending exercises
(D) Muscle stretching exercises

2. The total time limit in Kho-Kho is?
(A) 45 minutes
(B) 49 minutes
(C) 55 minutes
(D) 59 minutes

3. Deficiency of which vitamin causes Rickets disease?
(A) Vitamin C
(B) Vitamin D
(C) Vitamin A
(D) Vitamin B

4. Hypoglycemia is a condition in which the body has a low level of?
(A) Oxygen
(B) Glucose
(C) Body fluid
(D) Cholesterol

5. The internal organ where alcohol is absorbed into the capillaries lining, is?
(A) Liver
(B) Spleen
(C) Small intestine
(D) Stomach

6. Mitochondria plays an important role in cell respiration and?
(A) Metabolic functions
(B) Production of energy
(C) Elimination of carbon dioxide
(D) Neuro-transmission

7. Joint in nervous system is called?
(A) Synapse
(B) Mazelin fiber
(C) Axon

(D)Impulse

8. Vital capacity (or lung capacity) is the amount of air involved in?
(A) Deepest inhalation
(B) Ventilation
(C) Complete expiration
(D) Pranayama

9. The Association which controls ‘track and field activities’ in India is?
(A)IOA
(B) GFI
(C) AAFI
(D) IOC

10. The main source of vitamin ‘C’is?
(A)Egg
(B) Orange
(C)Milk
(D) Banana

11. The Diabetes occurs due to non- functioning of?
(A)Pancreas
(B) Liver
(C)Lungs
(D) Spleen

12. How much calories we get from 1 gm of fat?
(A) 4.2 kcal
(B) 4.3 kcal
(C) 9.1 kcal
(D) 7.5 kcal

13. Human body requires carbo hydrates, proteins and fats in the proportion of?
(A) 4 : 2 : 1
(B) 3:2:1
(C) 3:1:1
(D) 4: 1: 1

14. Name of the smallest bone in human body is?

(A) Tibia
(B) Meta tarcel
(C) Felengeous
(D) Stapes

15. How many events are there in
Decathlon?
(A) 7
(B) 8
(C) 9
(D) 10

16. The term ‘Long Horse’ is related with the game
(A) Horse riding
(B) Gymnastics
(C) Polo
(D) Show Jumping

17. The height of a hurdle in women 100 metre hurdle race is?
(A) 0.80 metre
(B) 0.91 metre
(C) 0.76 metre
(D) 0.84 metre

18. Best procedure to develop flexibility is?
(A) Ballistic
(B) Slow stretching
(C) Slow stretching and holding
(D) Fast stretching

19. The organisation of Olympic games is given to?
(A)City
(B) Country
(C) District
(D) Capital

20. After completing any type of Asana, which asana is compulsory to perform?
(A) Padmasana
(B) Nokasana
(C) Shavasana
(D) Bhujangasana

21. The length of a standard swimming pool is?
(A)60 metre
(B) 50 metre
(C)70 metre
(D) 80 metre

22. The skill ‘Forward Defence’ is related to the game of?
(A) Wrestling
(B) Judo
(C)Cricket
(D) Boxing

23. Inner diameter of shot put (Throwing) circle is?
(A) 2.50 metre
(B) 2.135 metre
(C) 1.067 metre
(D) 1.076 metre

24. To control Blood Sugar, the best exercise is?
(A) Walk regularly
(B) Running
(C) Exercises with apparatus
(D) Free hand exercises

25. The pulse rate of adult human being is?
(A) 80-90 beat/minute
(B) 70-80 beat/minute
(C) 60-80 beat/minute
(D) 90-100 beat/minute

26. The aim of Physical Education is
(A) To gain strength
(B) To gain knowledge
(C) To perform better
(D) To develop physical movements

27. In order for a person to be a universal donor, which of the
blood group he should possess?
(A)A
(B)B
(C) AB
(D) O

28. At which of the following sites can we feel our pulse (heart beat)?
(A) Arterial site
(B)Chest
(C)Palm
(D)Venal site

29. How many times do our kidneys filter blood in the body each
hour?
(A)Once
(B) Twice
(C)Thrice
(D) Four times

30. The first woman player who ot Arjun Award is?
(A) Merry Stephi D’Souza
(B) Kamaijit Sandhu
(C) P. T. Usha
(D) Bala Shambha

31. Potassium content of the body is about—
(A) 200gm
(B) 175gm
(C) 150gm
(D) 125gm

32. The length of a cricket pitch is (App?
(A)66 feet
(B) 68 feet
(C)70 feet
(D) 72 feet

33. Yeast and Mushrooms are
(A) Algae
(B) Gymnosperm
(C) Fungi
(D) Tuberous Roots

34. Modern Olympic Games were started in the year?
(A)1886
(B) 1896
(C)1906
(D) 1916

35. The main source of getting fat is?
(A) Fish
(B) Potato
(C) Rice
(D) Butter

36. Shivaji Stadium in Delhi is related with the game of?
(A)Football
(B) Cricket
(C)Hockey
(D) Boxing

37.. “Sound Mind resides in SoundBody” is said by?
(A)Socrates
(B) Plato
(C)Aristotle
(D) Rousseau

38. The distance of exchange zone in relay race is?
(A)10 metre
(B) 15 metre
(C)20 metre
(D) 22 metre

39. Who is the first Indian woman cricketer to hit sixer?
(A) D. Iduljee
(B) Anjali Mehta
(C) Asha Agrawal
(D) Shanta Rangaswami

40. The total distance of Marathon race is?
(A) 42.260 km
(B) 42.105 km
(C) 42.195km
(D) 42.294km

41. Systolic Blood Pressure is due to?
(A) Cardiac muscle pressure
(B) Pulse pressure
(C) Contraction of arteries
(D) Contraction of veins

42. When was National Anthem adopted first time in Hindi by
Constituent Assembly?
(A) 1924
(B) 1928
(C) 1950
(D) 1952

43. Points to keep in mind to avoid back pain and back injury is / are?
(A) Not to lift heavy luggage
(B) Do the exercises which stretch back muscles
(C) Don’t bend forward while sitting
(D) All of the above

44. According to new laws of Volleyball, the maximum points
in first four set is?
(A)15
(B) 14
(C) 25
(D) 24

45. Dronacharya Award is given to?
(A) The Player
(B) The Institute
(C) The Umpire
(D) The Coach

46. According to World Health Organisation, concept of Health focuses on
(A) Health as a sense of total wellbeing
(B) Freedom from diseases
(C)Physical health
(D) Mental health

Answers :

1 D
2 C
3 B
4 B
5 A
6 B
7 A
8 C
9 C
10 B
11 A
12 C
13 D
14 D
15 D
16 B
17 D
18 C
19 A
20 C
21 B
22 C
23 B
24 A
25 B
26 D
27 D
28 A
29 B
30 A
31 A
32 A
33 C
34 B
35 D
36 C
37 C
38 C
39 D
40 C
41 C
42 C
43 D
44 C
45 D
46 A

SOLVED MCQ NOTES FOR WRITTEN TEST PHYSICAL EDUCATION SUBJECTS, INTERVIEW OF PHYSICAL EDUCATION, PUBLIC SERVICE COMMISSION, NTS, PHYSICAL EDUCATION LECTURER JOBS, SS, PROFESSOR JOBS, TEACHING JOBS, PET JOBS, SOLVED MCQS

Successful Interview Tips

Successful Interview Tips

Successful Interview Tips

for a good interview you must follow the following things

  • you should have full command on your Master subject
  • you should full command on your optional subjects in graduation
  • you must be aware of current affairs of world
  • you must be aware of your country information specially current affairs and politics
  • you should have full knowledge about department and post functions for which you are facing interview
  • your dress and talk should be mature

Successful Interview Tips

88 Important Interview Questions for Teaching Job Interview Preparation

88 Important Interview Questions For Teaching Job Interview Preparation

88 Important Interview Questions for Teaching Job Interview Preparation

88 Teacher Interview Questions

Below are some sample teacher interview questions. These questions are quite common for high school, middle school, and elementary teacher interviews.  The difficulty level of these questions vary from easy to more difficult, but all of which are typical of a standard interview.  When given an interview as a teacher, it is important to realize that you can prepare for it just as you would for an important test.

The Introduction Questions

  1. Why are you a good fit for this job and our school district?
  2. What makes you qualified for this teaching position?
  3. Tell us a little about your professional experiences.
  4. Do you have a professional portfolio you would like to share with us?
  5. Why did you become a teacher?
  6. Name three words that describe you.
  7. What is your philosophy on teaching?
  8. What separates you from other teaching candidates?

Questions About College and Student Teaching

  1. How well has your university prepared you for teaching?
  2. What was the most useful college course you have taken?
  3. What is the most important thing you learned from your cooperating teacher?
  4. What was the most important thing you learned from your overall student teaching experience?
  5. Describe your student teaching experience.

Personal Information

  1. Where do you see yourself in ten years?
  2. What are your three greatest strengths?
  3. Name three of your weaknesses.
  4. What is the most satisfying thing about teaching?
  5. What is the biggest challenge in teaching?
  6. What is the scariest thing about teaching?
  7. What part of teaching do you look the most forward to?
  8. What is the last book you read? When did you read it? Tell us about it.
  9. Are you interested in extracurricular involvement at our school?
  10. What are the important aspects of a good principal?
  11. What is your least favorite subject, and age group, to teach?
  12. Have you ever been a substitute teacher? Describe that experience.
  13. What type of in-service topics would you be most interested in?
  14. Do you belong to any professional teaching organizations?
  15. What is the difference between a good teacher and an outstanding teacher?
  16. Have you ever received an award?
  17. What type of student were you in high school?
  18. What are your interests outside of teaching?
  19. Do you belong to any social networking websites (Facebook, etc.)? Do you mind logging in and showing us your profile right now?
  20. What do you feel is wrong with public education?
  21. Are you a flexible person?
  22. Why do you want to teach in this district?
  23. Tell us about your references and what they would say about you if they were here with us today.
  24. What would your last boss say about you?
  25. How would one of your students describe you?
  26. Are you actively involved in any type of community service?
  27. Imagine you are at your retirement party at the end of your career. How would people describe you as a teacher?
  28. Do you want students to like you? Why or why not?
  29. Who do you look up to and want to emulate?

Interview Questions About Teaching Style

  1. Would you say that you are a tough teacher?
  2. Describe an example of when you used positive reinforcement.
  3. How do you integrate technology into your lessons?
  4. Are you a team player? Give us an example.
  5. How do you allow students to express their creativity in your classroom?
  6. Do you have students use higher order thinking in your class? Give an example.
  7. How do you develop self-esteem within students?
  8. How do you prepare students for standardized testing?
  9. How do you make learning fun?
  10. Describe a typical lesson.
  11. What are techniques you use to teach besides direct instruction?
  12. What do you do if the whole class is “not getting it”?
  13. How closely do you follow your lesson plan?
  14. What do you put in your learning objectives of your lesson plan?
  15. How do you incorporate writing into your lessons?
  16. Describe the most effective teaching techniques.
  17. How do you connect your lessons to the “real world”?
  18. Is it ok for a classroom to be noisy?
  19. How much homework do you assign and how often do you assign it? How do you know this is a good amount?
  20. How do you stay current in your field?

Interview Questions About Teacher Communication

  1. Give us examples of how you communicated with other teachers in your department?
  2. Give us an example of effective communication with an administrator.
  3. Have you ever utilized a class newsletter? What did you include in the letter?
  4. How would you deal with an angry parent if they called you?
  5. How do you communicate with parents on a regular basis?
  6. How do you keep parents aware of their son’s or daughter’s grades?
  7. How would you react if a parent complained about your class?
  8. What would you tell a parent if he or she was concerned about their kid’s grades?
  9. What would you do if you received a note from a parent asking for their son to be excused from last night’s homework because the student was too busy with another activity?
  10. What course of action would you take if a student says he or she is being abused at home?

Teacher Interview Questions About Differentiating Instruction

  1. Give an example of how you differentiated instruction in a lesson.
  2. How do you accommodate for a gifted student in your class?
  3. How do you manage students with different reading abilities?
  4. Explain how you meet IEP needs.
  5. How do you feel about inclusive classrooms?
  6. What is your experience co-teaching with an inclusion specialist?
  7. How do you accommodate for non-English speakers?

Questions About Classroom Management

  1. What is your classroom management plan and what do you hope to accomplish with it?
  2. What does a model classroom look like to you?
  3. How do you avoid misbehavior altogether?
  4. What was the most difficult child you have ever dealt with?
  5. Would you create a behavior modification plan for ongoing misbehavior?
  6. What is the most challenging behavioral situation you have ever dealt with? How did you react?
  7. What are your classroom rules?

The Closing Interview Questions

  1. Is there anything we have not talked about that you would like to share with us?
  2. Do you have any questions for us?

 

88 Important Interview Questions For Teaching Job Interview Preparation

Public Service Commission Interview Preparation Tips , How to Prepare Yourself

Public Service Commission Interview Preparation Tips , How To Prepare Yourself

Public Service Commission Interview Preparation Tips , How to Prepare  Yourself

  • Preparation

  •     Do research on your subject before the interview.
  •     Practice interviewing by asking question from yourself. It might be better if you take help from one of your friend.
  •     Best English skills is the key to success.
  •     Go alone for practice.
  •     Be prepared to meet other candidates.
  •     Remember your education, training and experience—what you have done.
  •     Remember all the skills, abilities and talents you possess that will make you an excellent employee.
  •     Study General books, news paper etc.
  •     Assemble all necessary papers/documents.
  •     Keep in mind all your past experience of interviews, and try to avoid all the mistakes you did before.

Public Service Commission Interview Preparation Tips , How To Prepare Yourself

Public Service Commission Interview Preparation Tips , How to Introduce yourself

Public Service Commission Interview Preparation Tips , How To Introduce Yourself

Public Service Commission Interview Preparation Tips , How to  Introduce yourself

    • Introduce yourself

  • This is the most important point in interview, failing which can out you from the list. So give much time to know about yourself. You must prepare these points.
  • Personal and Education
This part is used to give the interviewer relevant information concerning you personally and about your educational background. This does not include personal information such as marital status, children, etc.  The education should be either the latest obtained and/or major field if relevant to job objective.
  • Past /Present Experiences
This part is used to share with the interviewer past and present work experiences relevant to the job objective.
  • Life / Career Objectives
This part is about your life / Career objectives. These objectives should relevant to the job.
  • Why you are here ?
You have the knowledge and work experience relevant to the job, that’s why you are here.

Public Service Commission Interview Preparation Tips , How To Introduce Yourself

Public Service Commission Interview Preparation Tips , Your Dressing and Appearance

Public Service Commission Interview Preparation Tips , Your Dressing And Appearance

Public Service Commission Interview Preparation Tips , Your Dressing and Appearance

  •  Your dressing and appearance

  •     All clothes should be neatly pressed. Try to wear new clothes.
  •     Clean, polished shoe.
  •     Clean and well-groomed hairstyle.
  •     Clean, trimmed fingernails.
  •     Empty pockets – no noisy coins.
  •     No gum, candy or cigarettes.
  •     On interview morning, give extra 30 minutes to your appearance.

Public Service Commission Interview Preparation Tips , Your Dressing And Appearance

Public Service Commission Interview Preparation Tips , Things to Avoid

Public Service Commission Interview Preparation Tips , Things To Avoid

Public Service Commission Interview Preparation Tips , Things to Avoid

  • Things to avoid

  •     Poor personal appearance.
  •     Lack of interest.
  •     Poor knowledge about your future and past experience.
  •     Poor eye contact with interviewer.
  •     Irrelevant answers to question.
  •     Inability to express self clearly; poor voice, poor diction, poor grammar.
  •     Lack of planning for career, no purpose or goals.
  •     Lack of confidence and poise, nervous, ill at ease.
  •     Making excuses.
  •     Lack of maturity.
  •     Errors in Application Form.

Public Service Commission Interview Preparation Tips , Things To Avoid

Public Service Commission Interview Preparation Tips , Appearing before the interviewer / during interview

Public Service Commission Interview Preparation Tips , Appearing Before The Interviewer / During Interview

Public Service Commission Interview Preparation Tips , Appearing before the interviewer / during interview

  • Introduce yourself with friendly speeches.
  •     Show interest in what the interviewer is saying, by nodding your head and leaning toward him/her occasionally.
  •     Give positive answers to negative-based questions.
  •     Make frequent eye contact.
  •     Keep a smile on your face during the interview.
  •     Answer politely, and try to relax.
  •     Admit when you don’t know.
  •     Provide accurate information.
  •     Keep friendly environment with the interviewers.
  •     Listen carefully to the questions asked. Ask the interviewer to restate a question if you are confused.
  •     Answer the questions in the language in which you are asked.
  •     Don’t try to be over confidant.
  •     Make positive statements.

Public Service Commission Interview Preparation Tips , Appearing Before The Interviewer / During Interview