PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN

PPSC, SPSC, BPSC, KPKPSC, AJKPSC, FPSC, NTS, ENTRY TESTS, EXAM HELP

Lecturer Professor Jobs Help 2016-17 CTI Jos Help 2016-17 AEO Jobs In Punjab SchoolsHelp Educator Jobs Help 2016-17 Headmaster Headmistress Jobs Help 2016

Tag: CSS &

Communications Skills Job TEST Solved MCQs Different Jobs Test, PPSC , NTS , FPSC , CSS, PMS , KPSC , SPSC , BPSC , OTS , JTS , PTS , All Types Jobs Test Preparation JOBS TEST Solved MCQs Different Jobs Test, PPSC , NTS , FPSC , CSS, PMS , KPSC , SPSC , BPSC , OTS , JTS , PTS , All Types Jobs Test

Communications Skills  Job TEST Solved MCQs Different Jobs Test, PPSC , NTS , FPSC , CSS, PMS , KPSC , SPSC , BPSC , OTS , JTS , PTS , All Types Jobs Test Preparation JOBS TEST Solved MCQs Different Jobs Test, PPSC , NTS , FPSC , CSS, PMS , KPSC , SPSC , BPSC , OTS , JTS , PTS , All Types Jobs Test

Intrapersonal communication processes depend upon communicators'

Options:

Frame of reference

 Creativity

 Self-talk

 All of the above.

 

 

Question: 
If a person is communicating with his friend on telephone then it will be:

Options:

Intrapersonal communication

 Mass communication

 Mass communication

 None of the above

Question:

Which one of the following statement is correct about communication?

Options:

Communication can solve all problems.

 Communication skills are not learnt.

 Communication is dynamic, not static.

 Communication is just an information transfer.

 

 

Question: 
Which one of the following is not a part of electronic media?

Options:

Radio

 Television

 Film

 Brochure

 

Question: 
Downward communication flows from people at higher levels to those at lower levels in an organization. Primary function of downward communication is to provide:

Options:

Organizational policies and procedures

 Feedback about employees’ performance

 Organizational goals and objectives

 All of the above.

 

 

Question: 
Which one of the following is a mass medium of communication?

Options:

Television

 Radio

 Newspaper

 All of the above

 

Question: 
The five steps involved in a communication process appear in a specific order. Which one of the following is the right order?

Options:

IdeaàChannelàEncodingàDecodingàFeedback

 Ideaà EncodingàChannelàDecodingàFeedback

 ChannelàIdeaàEncodingàFeedbackàdecoding

 IdeaàDecodingàChannelàEncodingàfeedback

 

 

www.vuzs.info

Question: 
Probing in a communication process is:

Options:

An attempt to gain additional information

 Making judgments

 An attempt to explain what the sender meant

 None of the above

 

Question: 
Self Talk is also called as:

Options:

Mediated communication

 Interpersonal communication

 Imagined communication

 Person-Group communication

 

 

Question: 
Creating and holding a mental image of the person with whom you are conversing by telephone will:

Options:

Give the impression the other person is important.

 Help you keep the conversation focused on the other person.

 Make your voice sound professional.

 Minimize the potential for in-person interruptions.

 

 

Question: 
The person who attaches meaning to a message is called:

Options:

Sender

 Encoding

 Transmitter

 Receiver

 

Question: 
The eye is capable of processing 500-million bits of information per second, however the brain can only compute about _____________ bits of information per second.

Options:

400

 500

 600

 650

 

Question: 
__________________ is an automatic psychological process of receiving aural stimuli. Options:

Listening

 Hearing

 Speaking

 None of these

 

 

Question: 
Some misconceptions about communication are

Options:

Communication solves all problems

 Communication physically breaks down

 The meaning we attach to a word will be the meaning everyone else attaches to

 All of the given options

 

Question: 
Specialized vocabulary is known as:

Options:

Equivocal terms

 Jargon

 Trigger words

 Biased language

 

 

Question: 
A thesis statement is a ____________________ in sentence form

Options:

Declarative statement

 Direct statement

 Indirect statement

 Straight statement

 

Question: 
________________ is a sentence that does not express the feeling, conditions, opinions and attitude.

Options:

Thesis statement.

 Indirect statement

 Direct statement

 Straight statement

 

Question: 
A __________________ is a strong statement designed to evoke a powerful emotional response.

Options:

Startling statement

 Indirect statement.

 Direct statement

 Straight statement

 

Question: 
All of the following are the tools for getting audience attention, except:

Options:

Startling statement

 Stories

 Rhetorical questions

 Conclusion

 

Question: 
Deductive and inductive are the types of _____________ order.

Options:

Spatial

 Chronological

 Topical

 Logical

 

Question: 
In which speech, speaker does not have time to analyze the audience

Options:

Manuscript

 Memorized

 Impromptu

 Extemporaneous

 

Question: 
If your objective is to train a new computer consultant, what will be your general goal or general purpose

Options:

 To inform

 To persuade

 To teach

 To entertain

 

Question: 
Which of the following statement explains mediated communication?

Options:

Mediated communication occurs when two (or a few) people use loud speaker to

 Mediated communication occurs when two (or a few) people use some

 Mediated communication occurs when people try to communicate at mass level.

 Mediated communication occurs when a group of people uses email to send a

 

Question: 
When superiors provide directions to their subordinates regarding what to do, this is known as a type of ____________________ communication.

Options:

Upward

 Horizontal

 Downward

 Lateral

 

Question: 
After listening to Ayesha’s long speech, Beenish told her what she understood from her long talk. Which form of listening it is?

Options:

Empathic listening

 Critical listening

 Active listening

 Preferential listening

 

 

Question: 
When working to create and maintain a favorable relationship with a receiver, a sender should:

Options:

Do just what the receiver expects.

 Impress the receiver by using technical terms.

 Stress mutual interests and benefits.

 Use positive wording.

 

Question: 
If a manager asks his assistant to compile a report on the overall performance of the department, which forms of communication it, will be?

Options:

Upward communication

 Intrapersonal communication

 Downward communication

 Lateral communication

 

 

Question: 
Drafting stage starts after

Options:

Planning

 Organizing

 Both 1and 2

 None

 

Question: 
Which is NOT true for creating effective opening paragraph?

Options:

Keep the beginning paragraph fairly short.

 Use a you-viewpoint in the opening

 Make sure the beginning is appropriate for the reader

 Don’t consider your reader

 

 

Question: 
Ending paragraph provides you the opportunity to

Options:

Concentrate on the action you desire the reader to

 Show courtesy towards the reader.

 Both 1 and 2

 None of above

 

Question: 
Ending paragraph provides you the opportunity to

Options:

Concentrate on the action you desire the reader to

 Show courtesy towards the reader.

 Both 1 and 2

 None of above

 

Question: 
Audience information i.e. age, gender, education, occupation and socioeconomic status falls into the category:

Options:

Demographic factors

 Psychographic factors

 Geographic factors

 All of the given options

 

 

Question: 
Generally there are ____________ kinds of newspaper indexes

Options:

Three

 Four

 Five

 None of the given options.

ENGLISH Job TEST Solved MCQs Different Jobs Test, PPSC , NTS , FPSC , CSS, PMS , KPSC , SPSC , BPSC , OTS , JTS , PTS , All Types Jobs Test Preparation JOBS TEST Solved MCQs Different Jobs Test, PPSC , NTS , FPSC , CSS, PMS , KPSC , SPSC , BPSC , OTS , JTS , PTS , All Types Jobs Test

ENGLISH   Job TEST Solved MCQs Different Jobs Test, PPSC , NTS , FPSC , CSS, PMS , KPSC , SPSC , BPSC , OTS , JTS , PTS , All Types Jobs Test Preparation JOBS TEST Solved MCQs Different Jobs Test, PPSC , NTS , FPSC , CSS, PMS , KPSC , SPSC , BPSC , OTS , JTS , PTS , All Types Jobs Test

mary ann evans wrote under the pen name of
a. George Eliot
b. Edna Lyell
c. Lynn Linton
d. Mrs. Marsh
27: what is the full name of Oscar Wilde?
a. Oscar fingal O’ flahertie wills wilde
b. Oscar doian graywilde
c. Oscar Robert Louis wilde
d. Oscar Richard wilde
28: Thomas hardy’s first published world was rather sensational which appeared anonymously in 1871. Identify the tile
a. Under the greenwood tree
b. A pair of blue eyes
c. Desperate remedies
d. Far from the madding crowd
29: eustasia vye is the character appeared in
a. The return of the native
b. The mayor of caster bridge
c. The woodlanders
d. Tess
30: who wrote “the theatre of ideas, a burlesque allegory?”
a. Inigo Jones
b. Dorothy Jordan
c. Benjamin Jowett
d. Henry Arthur Jones
31: who won Nobel Prize in literature in 1949?
a. William Faulkner
b. Ernest hemingway
c. Christopher Isherwood
d. Richard hughes
32: ________ is the last survivor of Oedipus family.
a. Ismene
b. Antigone
c. Oedipus
d. Creon
33: death of ________ uccors on stage.
a. Oedipus
b. Jocaste
c. Antigone
d. None of these
34. Prospero is the famous character of Shakespeare’s __________?
a. tempest
b. Othello
c. hamlet
d. king lear
35: Romeo goes to ________ after being exiled from Verona.
a. Padua
b. Rome
c. Mantua
d. Cypress
36: _______ finds Juliet dead on her bed.
a. The nurse
b. Romeo
c. Lady capulet
d. None of these
37: half-rhyme is also called as
a. Weakened rhyme
b. Rime riche
c. Imperfect rhyme
d. Papa rhyme
38: dactylic metre is also known as______
a. Falling metre
b. Ascending metre
c. Metre of negligence
d. Metre of innovation
39: T.S.ELIOT in his essay “hamlet and his problems” gives his famous theory of ______
a. Negative capability
b. Unification of sensibility
c. Dissociation of sensibility
d. Objective correlative
40: NEW CRITICISM is a term applied to
a. Anglo African criticism
b. Anglo American criticism
c. Afro American criticism
d. Latin American criticism
41: the book entitled MIMESIS is written by
a. Eric auerbach
b. Susan Kermode
c. Frank kermode
d. Walter j. org
42: C.S LEWIS wrote the essay entitled with
a. Matthew Arnold
b. John galsworthy
c. Sense of the past
d. Shelly Dryden and mr. eliot
43: William wordswoth is called –
a. Anti intellectualistic
b. Pro intellectualistic
c. Anti metaphysist
d. Anti Aristotelian
44: “lectures aesthetics” is an epoch making work written by
a. Kant
b. A.w. schelegel
c. Goethe
d. Hegel
45: the battle of book is written by
a. Jonathan swift
b. Pope
c. Seamus Heaney
d. Edward said
46: the root meaning of hamartia
a. A judging calculation
b. A moral failing
c. Guessing the mark
d. Missing the mark
47: who amongst the following critics is against the Tragi-comedy?
a. Aristotle
b. Plato
c. Longenus
d. Dante
48: who wrote a regular critical treatise “the school of the abuse”
a. Sir john cheke
b. Geoferry chauser
c. Stephen gosson
d. George saintsburry
49; divina commedia is written by
a. Longinus
b. Horace
c. Dante
d. Aristotle
50: “houyhnmnms” in gullivers’ travels is called
a. A rational and thoughtful horse
b. A irrational mule
c. A human being
d. An animal with a thinking capacity

ANSWERS

George Eliot
27: what is the full name of Oscar Wilde?
a.    Oscar fingal O’ flahertie wills wilde
b.    Oscar doian graywilde
c.    Oscar Robert Louis wilde
d.    Oscar Richard wilde
28: Desperate remedies
29: The return of the native
30: Henry Arthur Jones
31: William Faulkner
32: Ismene
33:  None of these
34. Prospero is the famous character of Shakespeare’s __________?
a. tempest
b. Othello
c. hamlet
d. king lear
35: Mantua
36: The nurse
37: Rime riche
38: Falling metre
39;Objective correlative
40: Anglo American criticism
41: Susan Kermode

42: Shelly Dryden and mr. eliot
43:  Anti intellectualistic
44: “Hegel
45: Missing the mark
47: Aristotle
48: Stephen gosson
49; Horace
50: A rational and thoughtful horse

 

COMPUTER SCEINCE , MS Excel , IT Job TEST Solved MCQs Different Jobs Test, PPSC , NTS , FPSC , CSS, PMS , KPSC , SPSC , BPSC , OTS , JTS , PTS , All Types Jobs Test Preparation JOBS TEST Solved MCQs Different Jobs Test, PPSC , NTS , FPSC , CSS, PMS , KPSC , SPSC , BPSC , OTS , JTS , PTS , All Types Jobs Test

COMPUTER SCEINCE , MS Excel , IT    Job TEST Solved MCQs Different Jobs Test, PPSC , NTS , FPSC , CSS, PMS , KPSC , SPSC , BPSC , OTS , JTS , PTS , All Types Jobs Test Preparation JOBS TEST Solved MCQs Different Jobs Test, PPSC , NTS , FPSC , CSS, PMS , KPSC , SPSC , BPSC , OTS , JTS , PTS , All Types Jobs Test

Which of the following methods cannot be used to enter data in a cell

  1. Pressing an arrow key
  2. Pressing the Tab key
  3. Pressing the Esc key
  4. Clicking on the formula bar
  1. Which of the following will not cut information?
  1. Pressing Ctrl + C
  2. Selecting Edit>Cut from the menu
  3. Clicking the Cut button on the standard
  4. Pressing Ctrl+X
  1. Which of the following is not a way to complete a cell entry?
  1. Pressing enter
  2. Pressing any arrow key on the keyboard
  3. Clicking the Enter button on the Formula bar
  4. Pressing spacebar
  1. You can activate a cell by
  1. Pressing the Tab key
  2. Clicking the cell
  3. Pressing an arrow key
  4. All of the above
  1. Text formulas:
  1. Replace cell references
  2. Return ASCII values of characters
  3. Concatenate and manipulate text
  4. Show formula error value
  1. How do you insert a row?
  1. Right-click the row heading where you want to insert the new row and select Insert from the shortcut menu
  2. Select the row heading where you want to insert the new row and select Edit >Row from the menu
  3. Select the row heading where you want to insert the new row and click the Insert Row button on the standard toolbar
  4. All of the above
  1. Which of the following is not a basic step in creating a worksheet?
  1. Save workbook
  2. Modifiy the worksheet
  3. Enter text and data
  4. Copy the worksheet
  1. How do you select an entire column?
  1. Select Edit > Select > Column from the menu
  2. Click the column heading letter
  3. Hold down the shift key as you click anywhere in the column.
  4. Hold down the Ctrl key as you click anywhere in the column
  1. How can you print three copies of a workbook?
  1. Select File>Properties form the menu and type 3 in the Copies to print text box.
  2. Select File >Print from the menu and type 3 in the Number of copies text box.
  3. Click the Print button on the standard toolbar to print the document then take it to Kinko’s and have 2 more copies made
  4. Press Ctrl+P+3
  1. To create a formula, you first:
  1. Select the cell you want to place the formula into
  2. Type the equals sign (=) to tell Excel that you’re about to enter a formula
  3. Enter the formula using any input values and the appropriate mathematical operators that make up your formula
  4. Choose the new command from the file menu
  1. To center worksheet titles across a range of cells, you must
  1. Select the cells containing the title text plus the range over which the title text is to be centered
  2. Widen the columns
  3. Select the cells containing the title text plus the range over which the title text is to be enfettered
  4. Format the cells with the comma style
  1. How do you delete a column?
  1. Select the column heading you want to delete and select the Delete Row button on the standard toolbar
  2. Select the column heading you want to delete and select Insert Delete from the menu
  3. Select the row heading you want to delete and select Edit>Delete from the menu
  4. Right click the column heading you want to delete and select delete from the shortcut menu
  1. How can you find specific information in alist?
  1. Select Tools > Finder from the menu
  2. Click the Find button on the standard toolbar
  3. Select Insert > Find from the menu
  4. Select Data > Form from the menu to open the Data Form dialog box and click the Criteria button
  1. When integrating word and excel, word is usually the
  2. Server
  1. Destination
  2. Client
  3. Both b and c
  1. When a label is too long to fit within a worksheet cell, you typically must
  1. Shorten the label
  2. Increase the column width
  3. Decrease the column width
  4. Adjust the row height
  1. The name box
  1. Shows the location of the previously active cell
  2. Appears to the left of the formula bar
  3. Appears below the status bar
  4. Appears below the menu bar
  1. Comments put in cells are called
  1. Smart tip
  2. Cell tip
  3. Web tip
  4. Soft tip
  1. Which is used to perform what if analysis?
  1. Solver
  2. Goal seek
  3. Scenario Manager
  4. All of above
  1. You can use the horizontal and vertical scroll bars to
  1. Split a worksheet into two panes
  2. View different rows and columns edit the contents of a cell
  3. Edit the contents of a cell
  4. view different worksheets
  1. Multiple calculations can be made in a single formula using
  1. standard formulas
  2. array formula
  3. complex formulas
  4. smart formula
  1. Hyperlinks can be
  1. Text
  2. Drawing objects
  3. Pictures
  4. All of above
  1. To activate the previous cell in a pre-selected range, press
  1. The Alt key
  2. The Tab key
  3. The Enter key
  4. None of the above
  1. Which button do you click to add up a series of numbers?
  1. The autosum button
  2. The Formula button
  3. The quicktotal button
  4. The total button
  1. When the formula bar is active, you can see
  1. The edit formula button
  2. The cancel button
  3. The enter button
  4. All of the above
  1. To copy formatting from one area in a worksheet and apply it to another area you would use:
  1. The Edit>Copy Format and Edit>Paste Format commands form the menu.
  2. The Copy and Apply Formatting dialog box, located under the Format>Copy and Apply menu.
  3. There is no way to copy and apply formatting in Excel – You have to do it manually
  4. The Format Painter button on the standard toolbar
  1. In a worksheet you can select
  1. The entire worksheet
  2. Rows
  3. Columns
  4. All of the above
  1. When you link data maintained in an excel workbook to a word document
  1. The word document cannot be edit
  2. The word document contains a reference to the original source application
  3. The word document must contain a hyperlink
  4. The word document contains a copy of the actual data
  1. Which area in an excel window allows entering values and formulas
  1. Title bar
  2. Menu bar
  3. Formula bar
  4. Standard toolbar
  1. To hold row and column titles in place so that they do not scroll when you scroll a worksheet click the
  1. Unfreeze panes command on the window menu
  2. Freeze panes command on the window menu
  3. Hold titles command on the edit menu
  4. Split command on the window menu
  1. To edit in an embedded excel worksheet object in a word document
  1. Use the excel menu bar and toolbars inside the word application
  2. Edit the hyperlink
  3. Edit the data in a excel source application
  4. Use the word menu bar and toolbars
  1. To create a formula, you can use:
  1. Values but not cell references
  2. C ell references but not values
  3. Values or cell references although not both at the same time
  4. Value and cell references
  1. Status indicators are located on the
  1. Vertical scroll bar
  2. Horizontal scroll bar
  3. Formula bar
  4. Standard toolbar
  1. Which of the following is the oldest spreadsheet package?
  1. VisiCalc
  2. Lotus 1-2-3
  3. Excel
  4. StarCalc
  1. Rounding errors can occur
  1. When you use multiplication, division, or exponentiation in a formula
  2. When you use addition and subtraction in a formula
  3. Because excel uses hidden decimal places in computation
  4. When you show the results of formulas with different decimal places that the calculated results
  1. You can copy data or formulas
  1. With the copy, paste and cut commands on the edit menu
  2. With commands on the shortcut menu
  3. With buttons on the standard toolbars
  4. All of the above
  1. You cannot link excel worksheet data to a word document
  1. With the right drag method
  2. With a hyperlink
  3. With the copy and paste special commands
  4. With the copy and paste buttons on the standard toolbar.
  1. Which of the following is a popular DOS based spreadsheet package?
  1. Word
  2. Smart cell
  3. Excel
  4. Lotus 1-2-3
  1. An excel workbook is a collection of
  1. Workbooks
  2. Worksheets
  3. Charts
  4. Worksheets and charts
  1. Excel files have a default extension of
  1. Xls
  2. Xlw
  3. Wk1
  4. 123
  1. You can use the format painter multiple times before you turn it off by
  1. You can use the format painter button on ly one time when you click it
  2. Double clicking the format painter button
  3. Pressing the Ctrl key and clicking the format painter button
  4. Pressing the Alt key and clicking the format painter button
  1. You can use the formula palette to
  1. Format cells containing numbers
  2. Create and edit formulas containing functions
  3. Enter assumptions data
  4. Copy a range of cells
  1. You can convert existing excel worksheet data an charts to an HTML document by using
  1. FTP wizard
  2. Internet assistant wizard
  3. Intranet wizard
  4. Import wizard
  1. A circular reference is
  1. Geometric modeling tool
  2. A cell that points to a drawing object
  3. A formula that either directly or indirectly depends on itself
  4. Always erroneous
  1. Which of following is Not one of Excel’s what-if function?
  1. Goal seek
  2. Solver
  3. Scenario manager
  4. Auto Outline
  1. When you insert an excel file into a word document. The data are
  1. Hyperlinked placed in a word table
  2. Linked
  3. Embedded
  4. Use the word menu bar and toolbars
  1. Which of the following is not information you can specify using the solver?
  1. Input cells
  2. Constraints
  3. Target cell
  4. Changing cells
  1. Each excel file is called a workbook because
  1. It can contain text and data
  2. It can be modified
  3. It can contain many sheets including worksheets and chart sheets
  4. You have to work hard to create it
  1. Excel probably considers the cell entry January 1, 2000 to be a
  1. Label
  2. Value
  3. Formula
  4. Text string
  1. You can enter which types of data into worksheet cells?
  1. Labels, values, and formulas
  2. Labe3ls and values but not formulas
  3. Values and formulas but not labels
  4. Formulas only
  1. All worksheet formula
  1. Manipulate values
  2. Manipulate labels
  3. Return a formula result
  4. Use the addition operator

ANSWERS

1 – c

2 – a

3 – d

4 – d

5 – c

6 – a

7 – d

8 – b

9 – b

10 – a

11 – a

12 – d

13 – d

14 – d

15 – b

16 – b

17 – b

18 – d

19 – b

20 – b

21 – d

22 – d

23 – a

24 – d

25 – d

26 – b

27 – b

28 – c

29 – b

30 – a

31 – d

32 – c

33 – a

34 – a

35 – d

36 – d

37 – d

38 – d

39 – a

40 – b

41 – b

42 – b

43 – c

44 – d

45 – b

46 – a

47 – c

48 – b

49 – a

PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN © 2016