PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN

PPSC, SPSC, BPSC, KPKPSC, AJKPSC, FPSC, NTS, ENTRY TESTS, EXAM HELP

Lecturer Professor Jobs Help 2016-17 CTI Jos Help 2016-17 AEO Jobs In Punjab SchoolsHelp Educator Jobs Help 2016-17 Headmaster Headmistress Jobs Help 2016

Tag: Current Affairs Mcqs Events in August 2013

Current Affairs Mcqs Events in August 2013

Current Affairs Mcqs Events In August 2013

  • Current Affairs August 2013
  • *******
  • 5 August 2013
  • • US temporarily closed diplomatic missions after intercepting al Qaeda threats.
  • • Zimbabwe parliamentary election 2013: Zanu-PF, the party of Robert Mugabe declared winner.
  • • China blocked import of milk powder from New Zealand.
  • • Hassan Rouhani sworn in as the new president of Iran.
  • 6 August 2013
  • • Colombo South Harbour declared open by Sri Lankan President Mahinda Rajapakse.
  • • Konkan Railway to scrap Skybus project.
  • • Supreme Court rejected Abu Salem’s plea for quashing all proceedings against him.
  • • Former Turkish army chief among 19 people handed life term for coup plot.
  • 7 August 2013
  • • Japan unveiled its biggest warship called Izumo.
  • 8 August 2013
  • • India announced 150 thousand Dollar assistance to Afghan
  • bomb attack victims.
  • • Japan pledged huge spending cuts amounting to 83 Billion US Dollars.
  • 9 August 2013
  • • Royal Yacht Squadron Club lifted its 200-year ban on women members.
  • • US Presidential Medal of Freedom to be conferred on Bill Clinton & Oprah Winfrey.
  • • International Day of the World’s Indigenous People observed on 9 August.
  • 10 August 2013
  • • IEA warned that oil supplies from OPEC may decline.
  • • Sri Lankan President felicitated tribal community, the Veddas on World Indigenous PeoplesDay.
  • 11 August 2013
  • • One lakh people applied to go on one way trip to Mars under Mars One Project
  • Q. Name the first ever indigenously designed and built aircraft carrier launched by India on
  • 12 August 2013?
  • Ans. INS Vikrant
  • Q. Name the indigenously-developed nuclear-capable surface-to-surface missile successfully test-fired by India on 12 August 2013? Ans. Prithvi
  • Q. Name the Wimbled
  • on 2013 Women’s Singles winner who announced her retirement from Lawn Tennis on 14 August 2013? Ans. Marion Bartoli
  • Q. Name the Indian submarine which sank with 18 crewmen after explosion on 14 August
  • 2013 at the high-security naval dockyard in Mumbai? Ans. INS Sindhurakshak
  • .
  • .
  • Q. Who won the 100 metre sprint title at the 14th IAAF World Championships 2013 held in
  • Moscow on 11 August 2013? Ans. Usain Bolt
  • Q. Who won Women’s Rogers Cup 2013? Ans. Serena Williams
  • Q. Who won Men’s Singles Title in Rogers Cup 2013? Ans. Rafael Nadal
  • .
  • Q. Name the Egypt’s Vice President who resigned in protest over the attacks on pro
  • Mohamed Morsi supporters in Cairo on 14 August 2013?Ans. Mohamed Elbaradei
  • Q. Who won Mali’s Presidential elections on 12 August 2013?
  • Ans. Ibrahim Boubacar Keita
  • Q. Who won the Gold medal in Women’s pole vault final at World Athletic Championship
  • in Luzhniki Stadium in Moscow, Russia?
  • Ans. Isinbayeva
  • Q. International Youth Day was observed on 12th August. What was the theme of the day
  • this year?
  • Ans. Youth Migration: Moving Development Forward.
  • Q. Which country has declared one month emergency following political violence
  • occupied by supporters of ousted President Mohammed
  • Morsi?
  • Ans. Egypt
  • Q. Name the oldest penguin of the world which turned 36
  • years old on 12 August 2013?
  • Ans. King Penguin Missy
  • Q. Mars one in the first week of August 2013 announced that more than ………… lakh people
  • have applied for a one-way trip the Mars (the red planet)?
  • Ans.one lakh
  • Q. Name the New App developed by German Scientists to find lost things?
  • Ans. FindMyStuff
  • Q. Indian-American Trio won top honours at the 11th National Geographic World
  • Championship. Where was it held?
  • Ans. Russia’s St. Petersburg city.
  • Q. Name the first British to perform a space walk who retired from NASA in the second
  • week of August 2013?
  • Ans. Colin Michael Foale
  • 1. Recently
  • three astronauts reached International Space Station in six hours from Earth.
  • Which spaceship is used by them?
  • Answer: Suyuz-TMA
  • 2. Which country was making news recently as it’s privately owned newspapers go on sale
  • for the first time since 1964?
  • Answer: Myanmar
  • 3. Who has become Kenya’s fourth President?
  • Answer: Uhuru Kenyatta
  • 4. The code name given to the electronic surveillance program operated by the United States
  • which is said to have had direct access to the communications passed through Google,
  • Facebook, Apple and many other internet companies?
  • Answer: PRISM
  • 5. According to the data released by the World Steel Association, India is ranked …………..
  • in the world steel production?
  • Answer: Fourth. The world No.1 producer is China.
  • 6. World Ocean Day was celebrated on …………?
  • Answer: June 8
  • 7
  • Who has registered a record 8th win in the Men’s Singles title in the French Open Tennis
  • Tournament?
  • Answer: Rafael Nadal (Spain), with this win he has become the only male player to win
  • Any Grand Slam tournament eight times, and the first man to win at least one grand slam tournamentfor nine consecutive years.
  • 8. Who won the Women’s Singles in the French Open Tennis Tournament?
  • Answer: Serena Williams (US). This is her 16th Grand Slam title.
  • 9. Who is appointed as the new Indian High Commissioner to
  • Pakistan?
  • Answer: TCA Raghavan
  • 10. The founder of the famous Sulabh Project, who has been presented with the French
  • award, ‘Legend of Planet’?
  • Answer: Bindeshwar Pathak
  • Sulabh International is a
  • social service organization which works mainly in the field ofsanitation to improve public health.
  • 1. Infinity Tower, the World’s tallest twisted tower (306 meter) was inaugurated in:
  • Answer: Dubai
  • 2. The young Indian shuttler who
  • won the Thailand Open Grand Prix Badminton Trophy?
  • Answer: K. Srikanth
  • 3. The multi agency body to be established by the Government of India to carry out real-time assessment of cyber security threats?
  • Answer: National Cyber Coordination Centre (NCCC)
  • 4. A newly discovered layer of the Human cornea?
  • Answer: Dua’s Layer
  • 5. World Blood Donor Day was observed on:
  • Answer: June 14
  • 6. Which country launched ‘Shenzhou 10’, their fifth manned space mission?
  • Answer: China
  • 7. The 160 year old communication
  • service recently discontinued by the Government of India?
  • Answer: Telegram. It stopped working on July 14, 2013.
  • 8. Where was this year’s G-8 summit held?
  • Answer: Lough Erne, Northern Ireland in United Kingdom
  • 9. Who won this year’s Walter Scott Prize?
  • Answer: Tan Twan Eng. The Malaysian author got the award for his novel ‘The Garden of
  • Evening Mists’.
  • 10. As per the United Nations World Populations Prospects Report released recently, India
  • will emerge as the most populous country in …………?
  • Answer: 2028
  • 1 China has recently developed the World’s fastest supercomputer named ………….?
  • Answer: Tianhe-2
  • 2. Petr Necas, who resigned recently amidst accusations of corruption, was the Prime
  • Minister of …………….?
  • Answer: Czech Republic
  • 3. Which International award has recently been conferred on the biotechnologists, Marry-
  • Dell Chilton, Rober Fraley and Marc Van Montagu?
  • Answer: World Food Prize 2013
  • 4. The United
  • Nations has designated …………. as Public Service Day?
  • Answer: June 23
  • 5. Darren Lehmann has been appointed as the coach of which national Cricket team?
  • Answer: Australia
  • 6
  • The hornbill, selected as the official mascot of the 35th National Games has been named
  • ………….?
  • Answer: Ammu. The Games will be hosted by Kerala in February 2014.
  • 7. Which micro blogging platform and social networking website has recently been bought
  • by Yahoo?
  • Answer: Tumblr
  • 8 …………. Has become the first European country to introduce compulsory military service
  • for women?
  • Answer: Norway
  • 9. World Refugee Day
  • was observed on …………? Answer: June 20
  • 10. Who is elected as the new Prime Minister of Australia, replacing Julia Gillard?
  • Answer: Kevin Rudd
  • 1. Tsakhiagiin Elbegdorj has been re-elected as the President of ……….?
  • Answer: Mongolia
  • 2. Which country is to launch ‘Kirobo’, the World’s first talking Robot-astronaut to space?
  • Answer: Japan
  • 3. Who won the FIFA Confederation Cup 2013?
  • Answer: Brazil
  • 4. National Doctor’s Day was observed on ………….?
  • Answer: July 1,
  • it is the Birth anniversary of Dr. B.C Roy
  • 5. Asian Athletic Championship has been held at ……….?
  • Answer: Pune
  • 6. The International Astronomical Union (IAU) has named the two recently found smallest
  • moons of Pluto as ………. and ………..?
  • Answer: Kerberos and Styx
  • 7. National Statistics Day was observed on …………?
  • Answer: June 29, The day is celebrated on the occasion on the birth anniversary of Late Prof. P
  • C Mahalanobis.
  • 8. Who is appointed as the new director of CIA?
  • Answer: John O. Brennan
  • 9. The first Malayali woman to get first rank in Civil Services Examination?
  • Answer: Harita V. Kumar
  • 10. Which company is offering the world’s first smart phone with the Firefox operating system?
  • Answer: Telefonica
  • 11.
  • Who became the youngest Indian to win a gold medal at the Asian Boxing
  • Championships?
  • Answer: Shiva Thapa
  • 22. Name the Afghan governor and Myanmar women who won Magsaysay awards?
  • Answer: Habiba Sarabi and Lahpai Seng Raw
  • 13. Which country celebrated its national day on 21st July and who was sworn in as 7th king?
  • Answer: Belgium, Prince Philippe
  • 14. Who is the inventor of the Computer mouse he died recently?
  • Answer: Douglas Engelbart
  • 15. Who is the Winner of Women’s Singles Wimbledon Tennis Tournament 2013?
  • Answer: Marion Bartoli
  • 16. Who is the Winner of Men’s Singles Wimbledon Tennis Tournament 2013?
  • Answer: Andy Murray
  • Men’s Doubles winners are Bob Bryan and Mike Bryan.
  • Women’s Doubles winners are Hsieh Su-wei (Taiwan) and Peng Shuai (China)
  • 17. Who becomes the new Prime Minister of Egypt?
  • Answer: Hazem El-Beblawi

Current Affairs Mcqs Events In August 2013

PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN © 2016