PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN

PPSC, SPSC, BPSC, KPKPSC, AJKPSC, FPSC, NTS, ENTRY TESTS, EXAM HELP

Lecturer Professor Jobs Help 2016-17 CTI Jos Help 2016-17 AEO Jobs In Punjab SchoolsHelp Educator Jobs Help 2016-17 Headmaster Headmistress Jobs Help 2016

Tag: Entry Test 2013

Educator Entry Test 2013 NTS Announced Sample Paper for Elementary School Educator (BPS-9)

Educator Entry Test 2013 NTS Announced Sample Paper For Elementary School Educator (BPS-9)

Educator Entry Test 2013 NTS Announced Sample Paper for Elementary School Educator (BPS-9) 

Sample Paper for Elementary School Educator (BPS-9) 

 

 

 

 

SAMPLE PAPER ESE

(PAPER A)

 

 

 

 

 

 


ENGLISH

 

Complete the sentences by choosing the most appropriate option, from the given choices (A to E) below each.

 

  1. 1.    The training session has been changed from 8:30 _____ 9:00.

 

  1. A.       at
  2. B.       to
  3. C.        in
  4. D.       by
  5. E.        and

 

Five options (A to E) follow a related pair of words given in capitals. Select the option that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

 

  1. 2.    DOLPHIN: MAMMAL::

 

  1. A.       larva: insect
  2. B.       penguin: bird
  3. C.        sonnet: stanza
  4. D.       computer: keyboard
  5. E.        peninsula: island

 

Choose the option or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

 

  1. 3.    REVENGE:

 

  1. A.       vengeance
  2. B.       retribution
  3. C.        pardon
  4. D.       payback
  5. E.        reprisal

 

Change the voice of the following. (Active & passive voice)

 

  1. 4.    Najma is washing her clothes.

 

  1. A.       Her clothes are being washed by Najma
  2. B.       Her clothes were being washed by Najma
  3. C.        Her clothes has been washed by Najma
  4. D.       Her clothes is being washed by Najma
  5. E.        Her clothes had been washed by Najma

 

 

 

 

Change the narration of the following (Direct & indirect speech)

 

  1. 5.    Salma said, “Knowledge is power”.

 

  1. A.       Salma said that knowledge was power
  2. B.       Salma said that knowledge had power
  3. C.        Salma said that knowledge is power
  4. D.       Salma announced about power of knowledge
  5. E.        Salam exclaimed that knowledge was power

 

Choose the word most similar in meaning to the capitalized ones.

 

  1. 6.    VICTORY:

 

  1. A.       progress
  2. B.       success
  3. C.        defeat
  4. D.       fortune
  5. E.        overcome

 

Read the passage to answer questions 7-8

 

Among the chief sources of education available to Tahir was a quiet garden adjoining his family house. Here he used to spend much of his time, absorbing the peace and beauty of nature. It was through this early contact with nature that he acquired that serenity of mood that distinguished him all his life. It was in this garden too that he came to understand that the principle of harmony was at work throughout the Universe. At the same time, he formed the habit of observing and reflecting on things.

 

  1. 7.    How did Tahir spend much of his time in the garden adjoining his family house?

 

  1. A.       reading literary books
  2. B.       plucking flowers and enjoying their fragrance
  3. C.        enjoying natural peace and beauty
  4. D.       sleeping in natural air and thinking in poetry
  5. E.        playing with the neighbors’ kids

 

  1. 8.    How did the garden near Tahir’s house serve him?

 

  1. A.       as a means of peace
  2. B.       as a means of education
  3. C.        as a source of entertainment
  4. D.       as a source of social activity
  5. E.        a good passing time to relax in natural beauty

 

 

 

 


MATH

 

  1. 9.    If Rs.160 is  percent of the value of a house, the worth of the house is:

 

  1. A.       Rs.25000
  2. B.       Rs.400
  3. C.        Rs.40,000
  4. D.       Rs.4000
  5. E.        Rs.5500

 

10. If A and B are any two sets then means:

 

  1. A.       Common elements of set A and set B
  2. B.       All elements of set A and set B
  3. C.        Elements of set A only
  4. D.       Elements of set B only
  5. E.        Null set

 

IT SKILLS

 

11. You have computerized your office. What Software will you suggest to Account Department for Calculating monthly salary and other expenditures?

 

  1. A.       Oracle
  2. B.       Sql Server
  3. C.        Microsoft Excel
  4. D.       Microsoft Access
  5. E.        Power point

 

12. In internet explorer, the function key F5 is used to:

 

  1. A.       Close the browser
  2. B.       Refresh the browser
  3. C.        Go to the history of the browser
  4. D.       Minimize the browser
  5. E.        Maximize the browser

 

 


PEDAGOGY

 

13. In a lecture a teacher should present the students with examples of:

 

  1. A.       foreign cultures
  2. B.       familiar daily life experiences
  3. C.        imaginary scenarios
  4. D.       unfamiliar objects and ideas
  5. E.        remote areas

 

14. In Testing, ‘Feedback to Students’ refers to:

 

  1. A.       Help students in studies
  2. B.       Help students in preparing for examination
  3. C.        Let students know about test-pattern
  4. D.       Do not let students know about test-result
  5. E.        Let students know about test-results

 

 

SCIENCE

 

15. Soda water contains:

 

  1. A.       Carbon dioxide
  2. B.       Nitrous acid
  3. C.        Acetic acid
  4. D.       Sulphuric acid
  5. E.        Sulphur dioxide

 

16. Orange is a rich source of:

 

  1. A.       Vitamin A
  2. B.       Vitamin B
  3. C.        Vitamin C
  4. D.       Vitamin D
  5. E.        Vitamin K

 

 

 

 

 

SOCIAL STUDIES / ISLAMIYAT

 

17. Quaid-e-Azam died on ________.

 

  1. A.       11th September 1948
  2. B.       9th September 1948
  3. C.        7th September 1948
  4. D.       2nd September 1948
  5. E.        1st September 1948

 

18. Siddique was the title of:

 

  1. A.       Hazrat Abu Bakar (R.A)
  2. B.       Hazrat Umer (R.A)
  3. C.        Hazrat Usman (R.A)
  4. D.       Hazrat Ali (R.A)
  5. E.        Hazrat Hamza (R.A)

 


CURRENT AFFAIRS / GENERAL KNOWLEDGE

 

19. Which of the following Pakistani women was appointed as SAARC guided Ambassador for HIV Aids on February 21 2013?

 

  1. A.       Sharmeen Obaid Chinoy
  2. B.       Malala Yousaf Zai
  3. C.        Shereen Mizari
  4. D.       Hina Rabbani Khar
  5. E.        Firdous Ashiq Awan

 

20. Athens is the new name of:

 

  1. A.       Greece
  2. B.       Athinai
  3. C.        Cyprus
  4. D.       Rome
  5. E.        Germany

 

 


URDU

 

  1. 21.        کسی شخص سے کوئی رقم یا کوئی چیز وصول ہونے کا تحریری ثبوت کیا کہلاتا ہے؟

 

  1. خط
  2. سند
  3. رسید
  4. دستخط
  5. ٹکٹ
  1. 22.        مندرجہ زیل جملے میں روزمرہ کی غلطی درست کریں؟

 

رات میں بہت اوس پڑی           

 

  1. رات کو بہت اوس پڑی۔
  2. رات کو بہت اوس پڑی ہے۔
  3. رات میں اوس پڑی ہے۔
  4. رات میں بہت اوس پڑی ہے۔
  5. رات بہت اوس پڑی۔

 

  1. 23.        عوارض کا واحد کیا ہے؟

 

  1. عارضی
  2. عارضہ
  3. عرض
  4. عرضی
  5. عروض

 

 


                        ANSWER KEYS

 

Q #.

Right Choice

1

B

2

B

3

C

4

A

5

C

6

B

7

C

8

B

9

C

10

A

11

C

12

B

13

B

14

E

15

A

16

C

17

A

18

A

19

A

20

B

21

C

22

E

23

B

 

Educator Entry Test 2013 NTS Announced Sample Paper For Elementary School Educator (BPS-9)

Arts and Scienc Educator Entry Test 2013 Teaching/ Pedagogy Mcqs Test

Arts And Scienc Educator Entry Test 2013 Teaching/ Pedagogy Mcqs Test

 

Arts and Scienc Educator  Entry Test 2013 Teaching/ Pedagogy Mcqs Test

Which one is not the source of formal education ?
Home

Informal education is ?
Incidental

Formal education has well defined ?
Curriculum

Which is not the element of educational process?
Motivation

The sum of curricular and co-curricular activities is?
Curriculum

Pedagogy is concerned with ?
Teaching Methods

To determine the value or worth of anything is?
Teaching Methods

The literal meaning of philosophy is ?
Love of wisdom

Axiology in philosophy deals with ?
Values

Epistemology deals with ?
Knowledge

Ontology deals with ?
Reality

Ontology is also called as ?
Metaphysics

Metaphysics deals with the nature of ?
Reality

Eclecticism means borrowing beliefs from ?
Different philosophies

“Everlasting reality” is focused in ?
Perennialism

Useful culture and skill is emphasized in ?
Essentialism

Life is coutinuous changing process is the best ?
Progressivism

“Reforms are necessary in all walks of life” is focused in ?
Reconstructionism

Study of great books is at the core of ?
Essentialism

Who is not among major exponent of perennialism ?
John dewey

School should be run on democratic lines is held by ?
Progressivism

According to which experimental knowledge is real ?
Progressivism

Ethic and aesthetics are components of ?
Axiology

Progressivist teacher put more emphasis on ?
Practical education

The curriculum will be child centered if teacher is ?
Progressivist

Learning should be directly related to the interest of the child according to ?
Progressivism

Essentialists would get their aim of education from ?
Traditions

Essentialist philosophy of education is ?
Content and teacher centered

Which is not the element of educational process?
Motivation

The sum of curricular and co-curricular activities is?
Curriculum

Pedagogy is concerned with ?
Teaching Methods

To determine the value or worth of anything is?
Teaching Methods

The literal meaning of philosophy is ?
Love of wisdom

Axiology in philosophy deals with ?
Values

Epistemology deals with ?
Knowledge

Ontology deals with ?
Reality

Ontology is also called as ?
Metaphysics

Metaphysics deals with the nature of ?
Reality

Eclecticism means borrowing beliefs from ?
Different philosophies

“Everlasting reality” is focused in ?
Perennialism

Useful culture and skill is emphasized in ?
Essentialism

Life is coutinuous changing process is the best ?
Progressivism

“Reforms are necessary in all walks of life” is focused in ?
Reconstructionism

Study of great books is at the core of ?
Essentialism

Who is not among major exponent of perennialism ?
John dewey

School should be run on democratic lines is held by ?
Progressivism

According to which experimental knowledge is real ?
Progressivism

Ethic and aesthetics are components of ?
Axiology

Progressivist teacher put more emphasis on ?
Practical education

The curriculum will be child centered if teacher is ?
Progressivist

Learning should be directly related to the interest of the child according to ?
Progressivism

Essentialists would get their aim of education from ?
Traditions

Essentialist philosophy of education is ?
Content and teacher centered

Arts And Scienc Educator Entry Test 2013 Teaching/ Pedagogy Mcqs Test

PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN © 2016