PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN

PPSC, SPSC, BPSC, KPKPSC, AJKPSC, FPSC, NTS, ENTRY TESTS, EXAM HELP

Lecturer Professor Jobs Help 2016-17 CTI Jos Help 2016-17 AEO Jobs In Punjab SchoolsHelp Educator Jobs Help 2016-17 Headmaster Headmistress Jobs Help 2016

Tag: Important Mcqs for

PPSC Computer Science Important Mcqs For Lectureship 2014 Exam

PPSC Computer Science Important Mcqs For Lectureship 2014 Exam

PPSC Computer Science Important Mcqs For Lectureship 2014 Exam

 

Computer Multiple Choice Questions (MCQs)

1. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:

A. hackers.

B. spam.

C. viruses.

D. identity theft.

Answer: B

 

 

2. A process known as ____________ is used by large retailers to study trends.

A. data mining

B. data selection

C. POS

D. data conversion

Answer: A

 

3. ____________terminals (formerly known as cash registers) are often connected to complex inventory and sales computer systems.

A. Data

B. Point-of-sale (POS)

C. Sales

D. Query

Answer: B

 

4. A(n) ____________ system is a small, wireless handheld computer that scans an item’s tag and pulls up the current price (and any special offers) as you shop.

A. PSS

B. POS

C. inventory

D. data mining

Answer: A

 

5. The ability to recover and read deleted or damaged files from a criminal’s computer is an example of a law enforcement specialty called:

A. robotics.

B. simulation.

C. computer forensics.

D. animation.

Answer: C

 

6. Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer?

A. gathering data

B. processing data into information

C. analyzing the data or information

D. storing the data or information

Answer: C

 

7. ____________ tags, when placed on an animal, can be used to record and track in a database all of the animal’s movements.

A. POS

B. RFID

C. PPS

D. GPS

Answer: B

 

8. Surgeons can perform delicate operations by manipulating devices through computers instead of manually. This technology is known as:

A. robotics.

B. computer forensics.

C. simulation.

D. forecasting.

Answer: A

 

9. Technology no longer protected by copyright, available to everyone, is considered to be:

A. proprietary.

B. open.

C. experimental.

D. in the public domain.

Answer: A

 

10. ____________ is the study of molecules and structures whose size ranges from 1 to 100 nanometers.

A. Nanoscience

B. Microelectrodes

C. Computer forensics

D. Artificial intelligence

Answer: A

 

Status : Offline  11. ____________ is the science that attempts to produce machines that display the same type of intelligence that humans do.

A. Nanoscience

B. Nanotechnology

C. Simulation

D. Artificial intelligence (AI)

Answer: D

 

 

12. ____________ is data that has been organized or presented in a meaningful fashion.

A. A process

B. Software

C. Storage

D. Information

Answer: D

 

13. The name for the way that computers manipulate data into information is called:

A. programming.

B. processing.

C. storing.

D. organizing.

Answer: B

 

14. Computers gather data, which means that they allow users to ____________ data.

A. present

B. input

C. output

D. store

Answer: B

 

15. After a picture has been taken with a digital camera and processed appropriately, the actual print of the picture is considered:

A. data.

B. output.

C. input.

D. the process.

Answer: B

 

 

16. Computers use the ____________ language to process data.

A. processing

B. kilobyte

C. binary

D. representational

Answer: C

 

17. Computers process data into information by working exclusively with:

A. multimedia.

B. words.

C. characters.

D. numbers.

Answer: D

 

18. In the binary language each letter of the alphabet, each number and each special character is made up of a unique combination of:

A. eight bytes.

B. eight kilobytes.

C. eight characters.

D. eight bits.

Answer: D

 

19. The term bit is short for:

A. megabyte.

B. binary language.

C. binary digit.

D. binary number.

Answer: C

 

 

20. A string of eight 0s and 1s is called a:

A. megabyte.

B. byte.

C. kilobyte.

D. gigabyte.

Answer: B

 

Who is credited with the creation of WWW

Answer : Tim Berners-Lee

25.The function of key F4 is

Ans : To repeat the last action

26.The function of key F4 is

Ans : To repeat the last action

27. The 0 and 1 in the binary numbering system are called binary digits or …….

(a) bytes (b) kilobytes (c) decimal bytes (d) bits (e) nibbles

Ans (D)

28. A monitor’s …… is the distance between the holes in the mask behind the screen. This helps determine how sharp the dots appear.

(a) refresh rate (b) dot pitch (c) resolution

(d) colour depth (e) None of the above

Ans (B)

29. A directly accessible appointment calendar is a feature of a ……. resident package.

(a) CPU (b) memory (c) Buffer (d) ALU (e) None of the above

Ans (B)

30. Perforated paper used as input or output media is known as

(a) Paper tape (b) Magnetic tape (c) Punched paper tape

(d) Card punch (e) None of the above

Ans (A)

31. The invention of the slide rule is attributed to

(a) Babbage (b) Oughtred (c) Pascal

(d) Napier (e) None of the above

Ans (B)

32. Which of the following is not an advantage of magnetic disk storage.

(a) The access time of magnetic disk is much less than that of magnetic tape

(b) Disk storage is longer lasting than magnetic tape

(c) Disk storage is less expensive than tape storage

(d) All of the above

(e) None of the above

Ans (e)

33. The memory sizes in mainframe computers and advanced technology micro computer are expressed as

(a) Bytes (b) Kilo-bytes (c) Bits

(d) Megabytes (e) None of the above

Ans (d)

34. A prefix for billion which is equal to …. is called as billi.

(a) 100 (b) 10000 (c) 1000 (d) 10 (e) None of the above

Ans (d)

35. Each model of a computer has a unique

(a) Assembly language (b) Machine language

(c) High level language (d) All of the above

(e) None of the above

Ans (b)

36. One kilobyte = ____ byte.

(a) 1250 (b) 2088 (c) 1024 (d) 1000

Ans (c)

37. Which of the following circuit is used as a ‘Memory device’ in computers?

(a) Rectifier (b) Flip-Flop (c) Comparator (d) Attenuator

Ans (b)

38. To move the cursor to the end of the document press

Ans : Ctrl + End

39. In Word Processing the red underline indicates

Ans : Spelling mistakes

40. The shortcut key to print documents is

Ans : Ctrl + P

41. First layer in the OSI reference model is

(a) Data link (b) Network (c) Physical (d) Application

Ans (c)

42. Viruses, Trojan horses and Worms are

(a) able to harm computer system

(b) unable to detect if affected on computer

(c) user-friendly applications

(d) harmless applications resident on computer

Ans (a)

43. Program threats are

(a) Trap doors (b) Trojan horse (c) Both (a) & (b

Ans (b)

44. Failure of passwords security due to exposure can result from

(a) Electronic monitoring (b) Visual (c) Both (a) & (b)

Ans (c)

45. Data security threats include

(a) Hardware failure (b) Privacy invasion

(c) Fraudulent manipulation of data (d) All of the above

Ans (b)

46. The bar which displays information about the current page number is

Ans : Status bar

47. Graphical pictures that represent an object like file, folder etc. are

(a) Task bar (b) Windows (c) Desktop (d) Icons

Ans (d)

48. Who invented the super-computer?

(a) P.T Farnsworth (b) J.R Whinfield

(c) J.H. Van Tassell (d) Charles Ginsberg

Ans (c)

49. Accessing records from a file directly without searching from the beginning of the file is

(a) Time sharing (b) Random

(c) Direct access (d) Access time (e) None of the above

Ans (c)

50. Time during which a job is processed by the computer is

(a) Delay time (b) Real time (c) Execution time

(d) Down time (e) None of the above

Ans (c)

 

 

PPSC Computer Science Important Mcqs For Lectureship 2014 Exam

PPSC Biology Important Mcqs for Lectureship 2014 Exam

PPSC Biology Important Mcqs For Lectureship 2014 Exam

PPSC Biology Important Mcqs for Lectureship 2014 Exam  

MCQ Biology – Learning  through MCQs

Biology Multiple Choice Questions and Answers for Different Competitive Exams

1. Breeding for disease resistance requires
a) a good source of resistance
b) Planned hybridisation
c) Diseases test
d) all of these
2. Polyploidy is induced through
a) Irradiation
b) Mutagenic chemicals
c) Ethylene
d) Colchicine
3. Heterosis is 
a) Appearance of spontaneous mutations
b) Induction of mutations
c) Mixture of two or more traits
d) Superiority of hybrids over their parents.
4. The quickest method of plant breeding is 
a) introduction
b) Selection
c) Hybridisation
d) Mutation Breeding
5. The new varieties of plants are produced by
a) Introduction and mutation
b) Selection and hybridisation
c) Mutation and Selection
d) Selection and Introduction
6. Pure line breed refers to 
a) heterozygosity only
b) homozygosity only
c) homozygosity and self assortment
d) heterozygosity and linkage
7. A scientist wants to study the viral effects on plants. Which of the following part of the plant should be excluded?
a) pith
b) shoot apex
c) phloem
d) cortex
8. Somatic hybridisation is achieved through 
a) Grafting
b) Conjugation
c) Protoplast fusion
d) Recombinant DNA technology
9. Bagging is done to a) Avoid cross pollination
b) Avoid self pollination
c) Achieve desired pollination
d) Prevent contamination from foreign pollen
10. A technique of micropropagation is 
a) Multiple root production
b) Somatic embryogenesis
c) Growth of micro organisms on culture medium
d) Multiple shoot production and embryo rescue
Answers
1. d) all of these
2. d) Colchicine
3. d) Superiority of hybrids over their parents.
4. d) Mutation Breeding
5. b) Selection and hybridisation
6. b) homozygosity only
7. b) shoot apex
8. c) Protoplast fusion
9. d) Prevent contamination from foreign pollen
10. b) Somatic embryogenesis

 

Multiple Choice Questions on Biochemistry

1. Which of the following mineral element facilitates insulin binding to cell receptor site?

a) Zinc
b) Selenium
c) Copper
d) Chromium

2. Which of the following is a folate analog? 
Folate 3D Methotrexate -3D

a) Carnosine
b) Aniserine
c) Azaserine
d) Methotrexate

3. ATP concentration is maintained relatively constant during muscle contraction by 

a) Increasing the metabolic activity
b) The action of creatine phosphokinase
c) The action of adenylate kinase
d) all of the above

4. The cone of retina

a) Are responsible for colour vision
b) Are much more numerous than rods
c) Have red, blue and green light- sensitive pigment that differ because of small difference in the retinal prosthetic group
d) Do not use transducin in signal transduction

5. The C 21 steroid hormones include
Aldosterone

a) Vitamin D3
b) Estradiol
c) Testosterone
d) Aldosterone

6. Which of the following oxidoreductases form hydrogen peroxide as one of its products?

a) Oxidases
b) Peroxidases
c) Dehydrogenases
d) Oxygenases

7. The major protein responsible for the storage of iron

a) Ferredoxin
b) Ferretin
c) Hemosiderine
d) Transferine


8. Which of the following is an excitatory neurotransmitter?

a) Glutamate
b) GABA
c) Glycine
d) Taurine

9. Which of the following is not involved in enzyme regulation?

a) Covalent modification
b) Competitive inhibition
c) Suicide inhibition
d) Allosteric activation

10. The preferred substrate for hexokinase is 

a) Glucose
b) Fructose
c) Glucose and fructose are equally preferred
d) None of these
Answers

  1. d) Chromium
  2. d) Methotrexate
  3. d) all of the above
  4. a) Are responsible for colour vision
  5. d) Aldosterone
  6. a) Oxidases
  7. b) Ferretin
  8. a) Glutamate
  9. c) Suicide inhibition
  10. a) Glucose

 

MCQ on Biochemistry – Amino acids

1.Aminoacids are

a) building blocks of carbohydrates
b) building blocks of nucleic acids
c) building blocks of lipids
d) building blocks of proteins
2. Amino acids has
a) both amino group and carboxyl group
b) both amino group and keto group
c) amino group only
d) carboxyl group only
3. The simplest amino acid is
a) Proline
b) methionine
c) glycine
d) serine
4. Which of the following amino acid is a ‘α-helix terminator’
a) tryptophan
b) phenyl alnine
c) tyrosine
d) proline
5. The first amino acid in a polypeptide chain is
a) Serine
b) Valine
c) Alanine
d) Methionine
6. Which of the following amino acid has buffering capacity
a) Tryptophan
b) cysteine
c) histidine
d) arginine
7. Which of the following is an α imino acid
a) serene
b) threonine
c) valine
d) proline
8. The naturally occurring form of amino acid in proteins
a) L-amino acids only
b) D-amino acids only
c) both L and D amino acids
d) none of these
9. Sulphur containing amino acids are
a) Cysteine and methionine
b) Methionine and threonine
c) Cysteine and threonine
d) Cysteine and serine
10. Aromatic amino acids include
a) Phenylalanine, tyrosine and tryptophan
b) Phenylalanine, serine and tryptophan
c) Threonine, tyrosine and tryptophan
d) Asparagine, tyrosine and tryptophan
11. Positively charged basic amino acids are
a) Lysine and arginine
b) Lysine and asparagine
c) Glutamine and arginine
d) Lysine and glutamine
12. Acidic amino acids include
a) Arginine and glutamate
b) Aspartate and asparagine
c) Aspartate and lysine
d) Aspartate and glutamate
13. Amino acids with hydroxyl groups are
a) serine and alanine
b) Alanine and valine
c) serine and threonine
d) Valine and isoleucine
14The 21st amino acid is
a) hydroxy lysine
b) hydroxyl proline
c) selenocysteine
d) citrulline
15. Absorbance at 280nm exhibited by protein is due to
a) aliphatic amino acids
b) all amino acids
c) Non-polar amino acids
d) aromatic amino acids
 
Answers
1-d
2-a
3-c
4-d
5-d
6-c
7-d
8-a
9-a
10-a
11-a
12-d
13-c
14-c
15-d

 

MCQ on Biochemistry – Nucleic acids (RNA)

1. RNA is the genetic material in

a) Viruses only
b) In some viruses and some prokaryotes
c) In some viruses and some prokaryotes and rarely in eukaryotes
d) Only in some viruses
2. RNA is
a) Single stranded
b) Double stranded
c) Triple stranded
d) Both a and b
3. The sugar in RNA is
a) Deoxyribose
b) Ribose
c) Hexose
d) Fructose
4. Nucleotides in RNA are joined by
a) 3’5’ phosphodiester bond
b) 3’4’ phosphodiester bond
c) 3’2’ phosphodiester bond
d) 3’6’ phosphodiester bond
5. Thymine in DNA is replaced by
a) Guanine in RNA
b) Adenine in RNA
c) Cytosine in RNA
d) Uracil in RNA
6. The most abundant type of RNA in the cell is
a) rRNA
b) mRNA
c) tRNA
d) hnRNA
7. Which of the following RNA serves as adaptor molecule during protein synthesis
a) rRNA
b) mRNA
c) tRNA
d) hnRNA
8. rRNA is synthesised in
a) nucleus
b) Cytoplasm
c) RER
d) Nucleolus
9. cDNA is
a) complementary to mRNA
b) complementary to rRNA
c) complementary to tRNA
d) complementary to hnRNA
10. Amino acids are attached to the
a) acceptor arm of tRNA
b) anti-codon arm of tRNA
c) codon arm of tRNA
d) none of these
11. Ribozymes are
a) enzymes with catalytic activity
b) RNAs with catalytic activity
c) proteins with catalytic activity
d) nucleic acids with catalytic activity
12. RNA is primarily seen in
a) nucleus
b) Cytoplasm
c) RER
d) SER
13. Ribose sugar in RNA is
a) D-ribose
b) L-ribose
c) Both L and D form
d) None of these
14. Which of the virus has double stranded RNA as genetic material?
a) Tobacco mosaic virus
b) Influenza virus
c) Rous Sarcoma virus
d) Reoviruses
15. Ribosomes are composed of
a) DNA and RNA
b) RNA and proteins
c) DNA and Proteins
d) RNA only
Answers:
1-d
2-a
3-b
4-a
5-d
6-a
7-c
8-d
9-a
10-a
11-b
12-b
13-a
14-d
15-b

1. Genetic code consists of
2 letters
3 letters
4 letters
5 letters
2. The initiator AUG in prokaryotes codes for
Valine
Methionine
Phenyl alanine
Formyl methionine
3. Genetic code is not
overlapping
degenerate
universal
with commas
4. UAA is known as
Opal
Amber
Ochre
None of these
5. Amber is
AAA
GGG
UAG
UGA
6. Which one of the following is known as Opal
AUG
GUG
UAG
UGA
7. If methionine comes as an intermediate amino acid in protein synthesis, the codon which codes it is
AUG
GUG
UUU
AGG
8. Glycine is coded by
GGG
CCC
AAA
UAA
9. Which one of the following is not an mRNA codon
UUG
UCU
TAG
UUU
10. Wobble hypothesis was proposed by
Watson
Crick
Nirenberg
Holley

PPSC Biology Important Mcqs For Lectureship 2014 Exam

Computer Science Important Mcqs for PCS & CSS Exams

Computer Science Important Mcqs For PCS & CSS Exams

In Microsoft windows key F1 is mostly used for

Help
Save
New
Exit

The device which converts analog signals to digtital signals and vice versa is called

mother board
TAP
Modem
I/O device

NTFS stand for

Network File Saving
New Technology File System
Newt Trend File Saving
Non Technology File System

The part of CPU where arithmetic and logical functions are performed is called

control unit
ALU
Memory Unit
Register

In cyber crimes,
(A) The computer is a tool (B) The computer is a target
(C) Both (A) and (B) (D) Neither (A) nor (B)
Ans: C
2. Which of the following is not an operating system?
(A) Linux (B) Mozilla
(C) Macintosh (D) Windows
Ans: B
3. Statistical calculations and preparation of tables and graphs can be done using
(A) Adobe Photoshop (B) Excel
(C) Notepad (D) Power Point
Ans: B

4. Nod 32, Norton and Panda are
(A) Search engines (B) Operating Systems
(C) Antivirus software (D) Internet browsers
Ans: C
5. EDUCOMP
(A) Reaches out to the entire education cycle – preschool toddlers to post graduate students
(B) Delivers the core curriculum subjects at school and college levels as well as vocational and employability skills
(C) Empowers with IT education and IT enabled learning
(D) All of the above
Ans: D
6. Identify a web browser from the following
(A) Yahoo (B) Internet Explorer
(C) Bing (D) DuckDuckGo
Ans: B
7. Which is not a social networking site?
(A) Google Plus (B) Wink
(C) LinkedIn (D) Buzz
Ans: B
8. Which of the following is a wrong direction to guard against a ‘Phishing’ attack?
(A) Log on to a site by typing the proper URL in the address bar
(B) Ensure that the URL of the login page starts with http:// and not https://
(C) Give user id and password only at authenticated login page
(D) Look for the lock sign/icon and verisign certificate
Ans: B
9. Which of the following is not suitable for preparation of learning materials?
(A) NETLOG (B) ERIC
(C) PROQUEST (D) UTUBE
Ans: A
10. Nimbuz, Pidgin and Trillion are software used for
(A) Blogging (B) Chatting
(C) Surfing (D) All of the above
Ans: B

11. WWWW, in computer parlance, stands for
(A) World Wide Web Worm (B) World Wide Wildlife Web
(C) World Wide Women’s Web (D) World Wide Women’s Week
Ans: A
12. One kilobyte (KB) is equal to
(A) 1000 bytes (B) 1024 bytes
(C) 1024 bits (D) 1023 bytes
Ans: B
13. One megabyte (MB) is equal to
(A) 1023 kilobytes (B) 1000 bytes
(C) 100 kilobytes (D) 1024 kilobytes
Ans: D

14. One Gigabyte (GB) is equal to
(A) 1000 megabytes (B) 2048 megabytes
(C) 2023 megabytes (D) 1024 megabytes
Ans: D
15. 8 bits forms a
(A) byte (B) nibble
(C) kilobyte (D) None of the above
Ans: A
16. The Institution set up by the Government of India to provide computer based information services to government departments
(A) C-DIT (B) CDAC
(C) NIC (D) DOEACC
Ans: C
17. Information Communication Technology (ICT) involves primarily
(A) Enrichment of existing knowledge
(B) Installation of equipments
(C) Storage and communication of information
(D) Use of technology for teaching
Ans: C
18. For use of ICT, teachers should be familiar with
(A) Programming (B) Browsing
(C) Planning (D) Handling of audio-visual aids
Ans: B
19. Cloud computing means
(A) Computing using the satellite
(B) Computing using cloud chamber technology
(C) Computing which results in errors
(D) Shifting computing power from offline PCs and Laptops onto the Web
Ans: D
20. URL is a term associated with
(A) Computer hardware (B) Internet
(C) Laser printer (D) Fax
Ans: B

21. 1 GB is equal to
(A) 10000 KB (B) 1073741824 KB
(C) 1048576 KB (D) 100000 KB
Ans: C
22. Computer virus is
(A) A micro organism
(B) A useful computer component
(C) Electro magnetic waves entering the computer from internet
(D) A programme
Ans: D
23. Rohith was asked to prepare a multimedia presentation as part of a seminar. Which of the following software can be made use of?
(A) Notepad (B) Excel
(C) Power Point (D) Adobe Reader
Ans: C

24. In internet terminology IP means
(A) Internet Provider (B) Internet Protocol
(C) Internet Procedure (D) Internet Processor
Ans: B
25. Which one of the following is not a search engine?
(A) Bing (B) Google
(C) Yahoo (D) Windows
Ans: D
26. CLASS is the acronym for
(A) Computer, Language and School Studies
(B) Computer, Literacy and Studies in Schools
(C) Computer, Language and Secondary Schools
(D) Computer, Learning and School Studies
Ans: B
27. SITE stands for
(A) Satellite Instructional Technology and Engineering
(B) State Institute of Teacher Education
(C) Satellite Instructional Television Experiment
(D) State Institute of Technology and Engineering
Ans: C
28. ICT (Information and Communication Technology) includes:
(A) E-mail (B) Internet
(C) Educational TV (D) All the above
Ans: D
29. Where was the first computer installed in India?
(A) Indian Statistical Institute, Kolkata
(B) Indian Institute of Statistics, Delhi
(C) Indian Institute of Science, Bangalore
(D) Indian Institute of Management, Ahmedabad
Ans: A
30. A network that links across metropolitan, regional and national boundaries is called:
(A) MAN (B) LAN
(C) WAN (D) VAN
Ans: C

31. LAN stands for
(A) Local And National (B) Local Area Network
(C) Large Area Network (D) Live Area Network
Ans: B
32. Which of the following statement is correct?
(A) Modem is a software
(B) Modem helps in stabilizing the voltage
(C) Modem is the operating system
(D) Modem converts the analog signal into digital signal and vice-versa
Ans: D
33. Which of the following is the appropriate definition of a computer ?
(A) Computer is a machine that can process information.
(B) Computer is an electronic device that can store, retrieve and process both qualitative and quantitative data quickly and accurately.
(C) Computer is an electronic device that can store, retrieve and quickly process only quantitative data.
(D) Computer is a machine that can store, retrieve and process quickly and accurately only qualitative information
Ans: B

34. Information and Communication Technology includes
(A) On line learning
(B) Learning through the use of EDUSAT
(C) Web Based Learning
(D) All the above
Ans: D
35. Which of the following is the appropriate format of URL of e-mail?
(A) www_mail.com (B) www@mail.com
(C) WWW@mail.com (D) www.mail.com
Ans: B
36. Line access and avoidance of collision are the main functions of
(A) the CPU (B) the monitor
(C) network protocols (D) wide area networks
Ans: C
37. In the hypermedia database, information bits are stored in the form of
(A) signals (B) cubes
(C) nodes (D) symbols
Ans: A
38. Communications bandwidth that has the highest capacity and is used by microwave, cable and fibre optic lines is known as ——
(A) hyper-link (B) broadband
(C) bus width (D) carrier wave
Ans: B
39. An electronic bill board that has a short text or graphical advertising message is referred to as
(A) bulletin (B) strap
(C) bridge line (D) banner
Ans: B
40. Which of the following is not the characteristic of a computer?
(A) computer is an electrical machine
(B) computer cannot think at its own
(C) computer processes information error free
(D) computer can hold data for any length of time
Ans: A

1. ICT Stands for
(A) International Communication Technology
(B) Intera Common Terminology
(C) Information and Communication Technology
(D) Inter Connected Terminals
Ans: C
42. Which of the following statement is not correct?
(A) Computer is capable of processing only digital signal
(B) Computer is capable of analysing both quantitative and qualitative data
(C) Appropriate software is required for processing the data
(D) Computer is capable of processing digital as well as analog signals
Ans: A
43. Which of the following is the appropriate definition of Information Technology?
(A) Information Technology refers to the use of hardware and software for processing information
(B) Information Technology refers to the use of hardware and software for distribution of useful information
(C) Information Technology refers to the use of hardware and software for storage, retrieval, processing and distributing information of many kinds
(D) Information Technology refers to the use of principles of Physical sciences and Social sciences for processing of information of many kinds
Ans: C

44. Which of the following statement is correct?
(A) Virus improves the speed of processing information through computer
(B) Internet does not allow the virus to spread
(C) Virus is a part of software
(D) Virus is an operating system
Ans: C
45. Which of the following is correct statement?
(A) Computers can be used for diagnosing the difficulty of a student in learning a subject
(B) Psychological testing can be done with the help of computer provided a software is available
(C) A set of instructions is called a programme
(D) All of the above
Ans: D
46. A parallel port is most often used by
(A) Mouse (B) Monitor
(C) Printer (D) Keyboard
Ans: C
47. Blue tooth technology allows:
(A) Landline phone to mobile phone communication
(B) Wireless communication between equipments
(C) Signal transmission on mobile phones only
(D) Satellite television communication
Ans: B
48. Which of the following is an example of an optical disk?
(A) Memory disk (B) Magnetic disk
(C) Hard disk (D) Digital versatile disk
Ans: D
49. Which of the following is(are) an example of storage devices?
(A) Tapes (B) DVDs
(C) Magnetic disks (D) All of these
Ans: D
50. IC chips used in computers are made of
(A) Silicon (B) Chromium
(C) Lead (D) Silver
Ans: A

1. Which of the following is not an example of Operating System?
(A) Microsoft Office (B) Windows Vista
(C) Unix (D) Ubuntu Linux
Ans: A
52. Which supercomputer is developed by the Indian Scientists?
(A) Sequoia (B) Param
(C) Mira (D) Jaguar
Ans: B
53. ‘OS’ in computer system means ?
(A) Open System (B) Open Software
(C) Operating System (D) All of these
Ans: C

54. ‘.MOV’ extension refers to:
(A) Word file (B) Text file
(C) Image file (D) Movie file
Ans: D
55. ‘.MPG’ extension refers to:
(A) Word file (B) Text file
(C) Image file (D) Movie file
Ans: D
56. ‘.INI’ extension refers to:
(A) Image file (B) System file
(C) Movie file (D) Word file
Ans: B
57. Select the odd term out?
(A) Windows (B) Linux
(C) Unix (D) Internet
Ans: D
58. What is the full form of WWW in Internet?
(A) World Wide Web (B) World Wide Word
(C) World Wide Wood (D) None of these
Ans: A
59. Which Command is used to reboot the computer?
(A) Ctrl+Shift+Del (B) Ctrl+Del+End
(C) Ctrl+Alt+Del (D) Both (A) and (C)
Ans: C
60. The blinking symbol on the computer screen:
(A) Mouse (B) Cursor
(C) Character (D) Blinker
Ans: B

61. Father of the computer
(A) Charles Babbage (B) Vint Cerf
(C) Bob Khan (D) David Filo
Ans: A
62. Inventer of Email system?
(A) Alan Turing (B) Zuckerburg
(C) Vint Cerf (D) Ray Tomilson
Ans: D
63. ROM Stands for
(A) Range Of Motion (B) Read On Memory
(C) Read Only Memory (D) None of these
Ans: C

64. One Terabyte (TB) is equal to
(A) 1000 megabytes (B) 2048 megabytes
(C) 1024 gigabytes (D) 1024 megabytes
Ans: C
65. Super computer developed by Indian scientists?
(A) Param (B) Cray I
(C) Blue Gene (D) IBM Sequoia
Ans: A
66. A process used by large retailers to study trends
(A) data selection (B) data mining
(C) both (A) and (B) (D) None of the above
Ans: B
67. Technology no longer protected by copyright, available to everyone
(A) Proprietary (B) Open
(C) Private (D) Either (A) or (B)
Ans: B
68. Computers use ——– language to process data
(A) English (B) powerful
(C) decimal (D) binary
Ans: D
69. The term ‘bit’ is a short for
(A) binary digit (B) binary number
(C) digit (D) byte
Ans: A
70. Which of the following is not an example of input device?
(A) Keyboard (B) mouse
(C) Printer (D) scanner
Ans: C

71. DSL is an example for ——— connection
(A) network (B) wireless
(C) internet (D) broadband
Ans: D
72. ———— is the program that manages CPU, memory, storage devices and input/output devices.
(A) Super system (B) Application software
(C) Operating system (D) Control system
Ans: C
73. Binary language consists of ——-
(A) 2 digits (B) 3 digits
(C) 4 digits (D) 10 digits
Ans: A

74. What combination of short cut keys will you use to change a text in upper case to lower case in MS Word?
(A) Ctrl+L (B) Shift+F3
(C) Ctrl+Shift+A (D) Shift+Alt+F5
Ans: B
75. Which Nobel Laureate is also known as the Father of Artificial Intelligence?
(A) Herbert A. Simon (B) Howard Aiken
(C) Charles Babbage (D) Alan Turing
Ans: A
76. The Father of Modern Computer is:
(A) Charles Babbage (B) Blaize Pascal
(C) Howard Icons (D) Shanon
Ans: A
77. UNIX, DOS and Windows are examples of:
(A) Application Programmes (B) Operating Systems
(C) Word Processing (D) Commercial Computer Brands
Ans: B
78. Which is not a search engine?
(A) Microsoft (B) Alta Vista
(C) Google (D) Search Bug
Ans: A
79. The presentation package and slides are usually presented by:
(A) Power Point (B) Excel
(C) MS Word (D) All the above
Ans: A
80. What is the storage capacity of a single layered Blue Ray disc?
(A) 80 GB (B) 50 GB
(C) 10 GB (D) 25 GB
Ans: D

81. What is the storage capacity of a dual layered Blue Ray disc?
(A) 80 GB (B) 50 GB
(C) 10 GB (D) 25 GB
Ans: B
82. What is the storage capacity of a CD ROM?
(A) 700 MB (B) 500 MB
(C) 7000 MB (D) 4.7 GB
Ans: A
83. What is the storage capacity of a DVD?
(A) 700 MB (B) 500 MB
(C) 7000 MB (D) 4.7 GB
Ans: D

84. Education combined with entertainment is called —————
(A) Simulation (B) CAI
(C) Edutainment (D) Synchronization
Ans: C
85. Pick out E-commerce application from the following
(A) DTP (C) SQL
(C) Tally (D) ATM
Ans: D
86. Which of the following is not a browser program ?
(A) MOSAIC (B) Windows Explorer
(C) Internet Explorer (D) Netscape Navigator.
Ans: B
87. A kiosk offers —————
(A) Digital Certificate (B) Touch Screen Application
(C) Internet Services (D) None of these
Ans: C
88. VAN refers to—————
(A) Virtual Analog Network (B) Value Added Network
(C) Variable Address Network (D) Virtual Additional Network
Ans: B
89. A Laser printer is:
(A) an input device (B) an output device
(C) both (A) and (B) (D) None of these
Ans: B
90. Which one of the following is not a computer language?
(A) Java (B) COBOL
(C) ASP (D) LOTUS
Ans: D

91. Which of the following refers to a small local network?
(A) LAN (B) WAN
(C) MAN (D) SLN
Ans: A
92. ATM means?
(A) Any Time Money (B) Automatic Tele Money
(C) Automatic Teller Machine (D) Any Time Marketing
Ans: C
93. The term PC means?
(A) Personal Computer (B) Public Computer
(C) Private Computer (D) Professional Computer
Ans: A

94. When a key is pressed on the keyboard, which standard is used for converting the keystroke into corresponding bits?
(A) ANSI (B) EBCDIC
(C) ASCII (D) ISO
Ans: A
95. Software, such as Explorer and Firefox, are referred to as……………
(A) Systems software (B) Utility software
(C) Browsers (D) Internet tools
Ans: C
96. Which of the following is not an output device?
(A) Plotter (B) Scanner
(C) Flat Screen (D) Touch Screen
Ans: B
97. Which technology is used in Compact disks?
(A) Electrical (B) Mechanical
(C) Electromagnetic (D) Laser
Ans: D
98. The programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as:
(A) Software (B) Firmware
(C) Algorithm (D) ROMware
Ans: B
99. Which access method is used for obtaining a record from a cassette tape?
(A) Sequential (B) Direct
(C) Random (D) None of these
Ans: A
100. ASCII stands for:
(A) American Security Code for Information Interchange
(B) American Standard Code for Information Interchange
(C) American Scientific Code for Interchanging Information
(D) American Standard Code for Interchanging Information
Ans: B

Computer Science Important Mcqs For PCS & CSS Exams

PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN © 2016