PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN

PPSC, SPSC, BPSC, KPKPSC, AJKPSC, FPSC, NTS, ENTRY TESTS, EXAM HELP

Lecturer Professor Jobs Help 2016-17 CTI Jos Help 2016-17 AEO Jobs In Punjab SchoolsHelp Educator Jobs Help 2016-17 Headmaster Headmistress Jobs Help 2016

Tag: Important MCQs

HELPING MATERIAL SOLVED MCQS FOR THE FOLLOWING JOBS, AIRPORTS SECURITY FORCE ASF ASI & CORPORAL JOBS, 322 CORPORAL JOBS IN COUNTER TERRORISM DEPARTMENT, LAHORE DOLPHIN SQUAD CONSTABLE JOBS, POLICE RESPOND UNIT PRU PUNJAB CONSTABLE JOBS, CONSTABLE JOBS IN RIVER POLICE, SOLVED UNSOLVED, PAST PAPERS, IMPORTANT MCQS, GUESS, PASS THE TEST IN POLICE FORCE 2017

CLICK ANY LINK TO VIEW IMPORTANT MCQS

CLICK THIS LINK TO LIKE OUR FACEBOOK PAGE FOR NEW JOBS DAILY

Educators Science and Arts Entry Test 2013 Computer Science Important Mcqs

Educators Science And Arts Entry Test 2013 Computer Science Important Mcqs

Educators Science and Arts Entry Test 2013 Computer Science Important Mcqs 

In Microsoft windows key F1 is mostly used for
Help
Save
New
Exit
The device which converts analog signals to digtital signals and vice versa is called
mother board
TAP
Modem
I/O device
NTFS stand for
Network File Saving
New Technology File System
Newt Trend File Saving
Non Technology File System
The part of CPU where arithmetic and logical functions are performed is called
control unit
ALU
Memory Unit
Register
In cyber crimes,
(A) The computer is a tool (B) The computer is a target
(C) Both (A) and (B) (D) Neither (A) nor (B)
Ans: C
2. Which of the following is not an operating system?
(A) Linux (B) Mozilla
(C) Macintosh (D) Windows
Ans: B
3. Statistical calculations and preparation of tables and graphs can be done using
(A) Adobe Photoshop (B) Excel
(C) Notepad (D) Power Point
Ans: B
4. Nod 32, Norton and Panda are
(A) Search engines (B) Operating Systems
(C) Antivirus software (D) Internet browsers
Ans: C
5. EDUCOMP
(A) Reaches out to the entire education cycle – preschool toddlers to post graduate students
(B) Delivers the core curriculum subjects at school and college levels as well as vocational and employability skills
(C) Empowers with IT education and IT enabled learning
(D) All of the above
Ans: D
6. Identify a web browser from the following
(A) Yahoo (B) Internet Explorer
(C) Bing (D) DuckDuckGo
Ans: B
7. Which is not a social networking site?
(A) Google Plus (B) Wink
(C) LinkedIn (D) Buzz
Ans: B
8. Which of the following is a wrong direction to guard against a ‘Phishing’ attack?
(A) Log on to a site by typing the proper URL in the address bar
(B) Ensure that the URL of the login page starts with http:// and not https://
(C) Give user id and password only at authenticated login page
(D) Look for the lock sign/icon and verisign certificate
Ans: B
9. Which of the following is not suitable for preparation of learning materials?
(A) NETLOG (B) ERIC
(C) PROQUEST (D) UTUBE
Ans: A
10. Nimbuz, Pidgin and Trillion are software used for
(A) Blogging (B) Chatting
(C) Surfing (D) All of the above
Ans: B
11. WWWW, in computer parlance, stands for
(A) World Wide Web Worm (B) World Wide Wildlife Web
(C) World Wide Women’s Web (D) World Wide Women’s Week
Ans: A
12. One kilobyte (KB) is equal to
(A) 1000 bytes (B) 1024 bytes
(C) 1024 bits (D) 1023 bytes
Ans: B
13. One megabyte (MB) is equal to
(A) 1023 kilobytes (B) 1000 bytes
(C) 100 kilobytes (D) 1024 kilobytes
Ans: D
14. One Gigabyte (GB) is equal to
(A) 1000 megabytes (B) 2048 megabytes
(C) 2023 megabytes (D) 1024 megabytes
Ans: D
15. 8 bits forms a
(A) byte (B) nibble
(C) kilobyte (D) None of the above
Ans: A
16. The Institution set up by the Government of India to provide computer based information services to government departments
(A) C-DIT (B) CDAC
(C) NIC (D) DOEACC
Ans: C
17. Information Communication Technology (ICT) involves primarily
(A) Enrichment of existing knowledge
(B) Installation of equipments
(C) Storage and communication of information
(D) Use of technology for teaching
Ans: C
18. For use of ICT, teachers should be familiar with
(A) Programming (B) Browsing
(C) Planning (D) Handling of audio-visual aids
Ans: B
19. Cloud computing means
(A) Computing using the satellite
(B) Computing using cloud chamber technology
(C) Computing which results in errors
(D) Shifting computing power from offline PCs and Laptops onto the Web
Ans: D
20. URL is a term associated with
(A) Computer hardware (B) Internet
(C) Laser printer (D) Fax
Ans: B
21. 1 GB is equal to
(A) 10000 KB (B) 1073741824 KB
(C) 1048576 KB (D) 100000 KB
Ans: C
22. Computer virus is
(A) A micro organism
(B) A useful computer component
(C) Electro magnetic waves entering the computer from internet
(D) A programme
Ans: D
23. Rohith was asked to prepare a multimedia presentation as part of a seminar. Which of the following software can be made use of?
(A) Notepad (B) Excel
(C) Power Point (D) Adobe Reader
Ans: C
24. In internet terminology IP means
(A) Internet Provider (B) Internet Protocol
(C) Internet Procedure (D) Internet Processor
Ans: B
25. Which one of the following is not a search engine?
(A) Bing (B) Google
(C) Yahoo (D) Windows
Ans: D
26. CLASS is the acronym for
(A) Computer, Language and School Studies
(B) Computer, Literacy and Studies in Schools
(C) Computer, Language and Secondary Schools
(D) Computer, Learning and School Studies
Ans: B
27. SITE stands for
(A) Satellite Instructional Technology and Engineering
(B) State Institute of Teacher Education
(C) Satellite Instructional Television Experiment
(D) State Institute of Technology and Engineering
Ans: C
28. ICT (Information and Communication Technology) includes:
(A) E-mail (B) Internet
(C) Educational TV (D) All the above
Ans: D
29. Where was the first computer installed in India?
(A) Indian Statistical Institute, Kolkata
(B) Indian Institute of Statistics, Delhi
(C) Indian Institute of Science, Bangalore
(D) Indian Institute of Management, Ahmedabad
Ans: A
30. A network that links across metropolitan, regional and national boundaries is called:
(A) MAN (B) LAN
(C) WAN (D) VAN
Ans: C
31. LAN stands for
(A) Local And National (B) Local Area Network
(C) Large Area Network (D) Live Area Network
Ans: B
32. Which of the following statement is correct?
(A) Modem is a software
(B) Modem helps in stabilizing the voltage
(C) Modem is the operating system
(D) Modem converts the analog signal into digital signal and vice-versa
Ans: D
33. Which of the following is the appropriate definition of a computer ?
(A) Computer is a machine that can process information.
(B) Computer is an electronic device that can store, retrieve and process both qualitative and quantitative data quickly and accurately.
(C) Computer is an electronic device that can store, retrieve and quickly process only quantitative data.
(D) Computer is a machine that can store, retrieve and process quickly and accurately only qualitative information
Ans: B
34. Information and Communication Technology includes
(A) On line learning
(B) Learning through the use of EDUSAT
(C) Web Based Learning
(D) All the above
Ans: D
35. Which of the following is the appropriate format of URL of e-mail?
(A) www_mail.com (B) www@mail.com
(C) WWW@mail.com (D) www.mail.com
Ans: B
36. Line access and avoidance of collision are the main functions of
(A) the CPU (B) the monitor
(C) network protocols (D) wide area networks
Ans: C
37. In the hypermedia database, information bits are stored in the form of
(A) signals (B) cubes
(C) nodes (D) symbols
Ans: A
38. Communications bandwidth that has the highest capacity and is used by microwave, cable and fibre optic lines is known as ——
(A) hyper-link (B) broadband
(C) bus width (D) carrier wave
Ans: B
39. An electronic bill board that has a short text or graphical advertising message is referred to as
(A) bulletin (B) strap
(C) bridge line (D) banner
Ans: B
40. Which of the following is not the characteristic of a computer?
(A) computer is an electrical machine
(B) computer cannot think at its own
(C) computer processes information error free
(D) computer can hold data for any length of time
Ans: A
1. ICT Stands for
(A) International Communication Technology
(B) Intera Common Terminology
(C) Information and Communication Technology
(D) Inter Connected Terminals
Ans: C
42. Which of the following statement is not correct?
(A) Computer is capable of processing only digital signal
(B) Computer is capable of analysing both quantitative and qualitative data
(C) Appropriate software is required for processing the data
(D) Computer is capable of processing digital as well as analog signals
Ans: A
43. Which of the following is the appropriate definition of Information Technology?
(A) Information Technology refers to the use of hardware and software for processing information
(B) Information Technology refers to the use of hardware and software for distribution of useful information
(C) Information Technology refers to the use of hardware and software for storage, retrieval, processing and distributing information of many kinds
(D) Information Technology refers to the use of principles of Physical sciences and Social sciences for processing of information of many kinds
Ans: C
44. Which of the following statement is correct?
(A) Virus improves the speed of processing information through computer
(B) Internet does not allow the virus to spread
(C) Virus is a part of software
(D) Virus is an operating system
Ans: C
45. Which of the following is correct statement?
(A) Computers can be used for diagnosing the difficulty of a student in learning a subject
(B) Psychological testing can be done with the help of computer provided a software is available
(C) A set of instructions is called a programme
(D) All of the above
Ans: D
46. A parallel port is most often used by
(A) Mouse (B) Monitor
(C) Printer (D) Keyboard
Ans: C
47. Blue tooth technology allows:
(A) Landline phone to mobile phone communication
(B) Wireless communication between equipments
(C) Signal transmission on mobile phones only
(D) Satellite television communication
Ans: B
48. Which of the following is an example of an optical disk?
(A) Memory disk (B) Magnetic disk
(C) Hard disk (D) Digital versatile disk
Ans: D
49. Which of the following is(are) an example of storage devices?
(A) Tapes (B) DVDs
(C) Magnetic disks (D) All of these
Ans: D
50. IC chips used in computers are made of
(A) Silicon (B) Chromium
(C) Lead (D) Silver
Ans: A
1. Which of the following is not an example of Operating System?
(A) Microsoft Office (B) Windows Vista
(C) Unix (D) Ubuntu Linux
Ans: A
52. Which supercomputer is developed by the Indian Scientists?
(A) Sequoia (B) Param
(C) Mira (D) Jaguar
Ans: B
53. ‘OS’ in computer system means ?
(A) Open System (B) Open Software
(C) Operating System (D) All of these
Ans: C
54. ‘.MOV’ extension refers to:
(A) Word file (B) Text file
(C) Image file (D) Movie file
Ans: D
55. ‘.MPG’ extension refers to:
(A) Word file (B) Text file
(C) Image file (D) Movie file
Ans: D
56. ‘.INI’ extension refers to:
(A) Image file (B) System file
(C) Movie file (D) Word file
Ans: B
57. Select the odd term out?
(A) Windows (B) Linux
(C) Unix (D) Internet
Ans: D
58. What is the full form of WWW in Internet?
(A) World Wide Web (B) World Wide Word
(C) World Wide Wood (D) None of these
Ans: A
59. Which Command is used to reboot the computer?
(A) Ctrl+Shift+Del (B) Ctrl+Del+End
(C) Ctrl+Alt+Del (D) Both (A) and (C)
Ans: C
60. The blinking symbol on the computer screen:
(A) Mouse (B) Cursor
(C) Character (D) Blinker
Ans: B
61. Father of the computer
(A) Charles Babbage (B) Vint Cerf
(C) Bob Khan (D) David Filo
Ans: A
62. Inventer of Email system?
(A) Alan Turing (B) Zuckerburg
(C) Vint Cerf (D) Ray Tomilson
Ans: D
63. ROM Stands for
(A) Range Of Motion (B) Read On Memory
(C) Read Only Memory (D) None of these
Ans: C
64. One Terabyte (TB) is equal to
(A) 1000 megabytes (B) 2048 megabytes
(C) 1024 gigabytes (D) 1024 megabytes
Ans: C
65. Super computer developed by Indian scientists?
(A) Param (B) Cray I
(C) Blue Gene (D) IBM Sequoia
Ans: A
66. A process used by large retailers to study trends
(A) data selection (B) data mining
(C) both (A) and (B) (D) None of the above
Ans: B
67. Technology no longer protected by copyright, available to everyone
(A) Proprietary (B) Open
(C) Private (D) Either (A) or (B)
Ans: B
68. Computers use ——– language to process data
(A) English (B) powerful
(C) decimal (D) binary
Ans: D
69. The term ‘bit’ is a short for
(A) binary digit (B) binary number
(C) digit (D) byte
Ans: A
70. Which of the following is not an example of input device?
(A) Keyboard (B) mouse
(C) Printer (D) scanner
Ans: C
71. DSL is an example for ——— connection
(A) network (B) wireless
(C) internet (D) broadband
Ans: D
72. ———— is the program that manages CPU, memory, storage devices and input/output devices.
(A) Super system (B) Application software
(C) Operating system (D) Control system
Ans: C
73. Binary language consists of ——-
(A) 2 digits (B) 3 digits
(C) 4 digits (D) 10 digits
Ans: A
74. What combination of short cut keys will you use to change a text in upper case to lower case in MS Word?
(A) Ctrl+L (B) Shift+F3
(C) Ctrl+Shift+A (D) Shift+Alt+F5
Ans: B
75. Which Nobel Laureate is also known as the Father of Artificial Intelligence?
(A) Herbert A. Simon (B) Howard Aiken
(C) Charles Babbage (D) Alan Turing
Ans: A
76. The Father of Modern Computer is:
(A) Charles Babbage (B) Blaize Pascal
(C) Howard Icons (D) Shanon
Ans: A
77. UNIX, DOS and Windows are examples of:
(A) Application Programmes (B) Operating Systems
(C) Word Processing (D) Commercial Computer Brands
Ans: B
78. Which is not a search engine?
(A) Microsoft (B) Alta Vista
(C) Google (D) Search Bug
Ans: A
79. The presentation package and slides are usually presented by:
(A) Power Point (B) Excel
(C) MS Word (D) All the above
Ans: A
80. What is the storage capacity of a single layered Blue Ray disc?
(A) 80 GB (B) 50 GB
(C) 10 GB (D) 25 GB
Ans: D
81. What is the storage capacity of a dual layered Blue Ray disc?
(A) 80 GB (B) 50 GB
(C) 10 GB (D) 25 GB
Ans: B
82. What is the storage capacity of a CD ROM?
(A) 700 MB (B) 500 MB
(C) 7000 MB (D) 4.7 GB
Ans: A
83. What is the storage capacity of a DVD?
(A) 700 MB (B) 500 MB
(C) 7000 MB (D) 4.7 GB
Ans: D
84. Education combined with entertainment is called —————
(A) Simulation (B) CAI
(C) Edutainment (D) Synchronization
Ans: C
85. Pick out E-commerce application from the following
(A) DTP (C) SQL
(C) Tally (D) ATM
Ans: D
86. Which of the following is not a browser program ?
(A) MOSAIC (B) Windows Explorer
(C) Internet Explorer (D) Netscape Navigator.
Ans: B
87. A kiosk offers —————
(A) Digital Certificate (B) Touch Screen Application
(C) Internet Services (D) None of these
Ans: C
88. VAN refers to—————
(A) Virtual Analog Network (B) Value Added Network
(C) Variable Address Network (D) Virtual Additional Network
Ans: B
89. A Laser printer is:
(A) an input device (B) an output device
(C) both (A) and (B) (D) None of these
Ans: B
90. Which one of the following is not a computer language?
(A) Java (B) COBOL
(C) ASP (D) LOTUS
Ans: D
91. Which of the following refers to a small local network?
(A) LAN (B) WAN
(C) MAN (D) SLN
Ans: A
92. ATM means?
(A) Any Time Money (B) Automatic Tele Money
(C) Automatic Teller Machine (D) Any Time Marketing
Ans: C
93. The term PC means?
(A) Personal Computer (B) Public Computer
(C) Private Computer (D) Professional Computer
Ans: A
94. When a key is pressed on the keyboard, which standard is used for converting the keystroke into corresponding bits?
(A) ANSI (B) EBCDIC
(C) ASCII (D) ISO
Ans: A
95. Software, such as Explorer and Firefox, are referred to as……………
(A) Systems software (B) Utility software
(C) Browsers (D) Internet tools
Ans: C
96. Which of the following is not an output device?
(A) Plotter (B) Scanner
(C) Flat Screen (D) Touch Screen
Ans: B
97. Which technology is used in Compact disks?
(A) Electrical (B) Mechanical
(C) Electromagnetic (D) Laser
Ans: D
98. The programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as:
(A) Software (B) Firmware
(C) Algorithm (D) ROMware
Ans: B
99. Which access method is used for obtaining a record from a cassette tape?
(A) Sequential (B) Direct
(C) Random (D) None of these
Ans: A
100. ASCII stands for:
(A) American Security Code for Information Interchange
(B) American Standard Code for Information Interchange
(C) American Scientific Code for Interchanging Information
(D) American Standard Code for Interchanging Information
Ans: B

Educators Science And Arts Entry Test 2013 Computer Science Important Mcqs

Science And Arts Educator Recruitment Entry Test 2013 Islamiat General knowledge important MCQs

Science And Arts Educator Recruitment Entry Test 2013 Islamiat General Knowledge Important MCQs

Science And Arts Educator Recruitment Entry Test 2013 Islamiat General knowledge important  MCQs 

1. On Judgement Day, what will be asked first?
Namaz

2. How many times word Zakat is used in Makki Surahs?
22 times

3. What is the rate of usher for canal irrigated Zameen?
5 per cent or 1/5

4. Who are not entitled to get Zakat?
Parents, Husband, wife and children

5. What is the 4th Rukn (pillar) of Islam?
Roza (fasting)

6. How many Arkan Roza has?
Three, to restrict eating, drinking and sexual intercourse

7. What are the objectives of Roza?
Taqwa, Zabti-Nafas, Shukar

8. What we say to 1st Ashra of Ramzan?
Rehamt-ka-Ashrah

9. What we say to 2nd Ashrah of Ramzan?
Maghfrat-ka-Ashrah

10. What we say to 3rd Ashrah of Ramzan?
To get rid of Hell’s fire

11. From which Prophet’s age Hajj was started?
Hazrat Ibrahim

12. Describe the Arkans of Hajj
There are two Rukns, Stay at Arafat and Tawaf-e-Kabba

13. What is meant by Tawaf?
To take seven rounds around Khana Kabba.

14. What to read while entering Haram Sharif during Hajj in Ahram?
Talbia (Talibiyah)

15. Which stone of Kabba wall is kissed?
Hajjar-e-Aswad

16. What is named to run between Safa and Marwa?
Sayee

17. What is said to throw stones at three spots?
Rami

18. What is Yum-ul-Tarvia and what is done on that day?
8 Zil-Hajj, Stay at Mina

19. What is meant by Yaum-e-Arafat and what is done on that day?
9 Zil Hajj, Stay at Arafat before Maghrib

20. What is meant by Tawaf-e-Qadoom?
First Tawaf on presence at Kabba

21. What is Tawaf-e-Zayarat?
To offer Tawaf between 10 to 12 Zil-Hajj

22. What is meant by Tawaf-e-Wadah?
Last Tawaf before leaving home

23. What is meant by Yum-ul-Nehr?
To offer sacrifice of goats on 10 Zil-Hajj after throwing stones at Mina.

24. How many rounds are paid between Safa and Marwa?
Seven

25. In which dress Hajj is offered?

Ahram

26. What is Miqat?
Where Ahram has to put on. (A pilgrim must put Ahram before reaching a point called Miqat)

27. What is meant by Shoot?
One round around Khana Kabba.

28. Who was the Ameer-ul-Hujaj on 9th Hijri?
Hazrat Abu Baker Siddique

29. How many Sahaba were along with Muhammad (PBUH) during Hajj?
More than one Lac or (1, 24,000)

30. How many camels were scarified by Muhammad (PBUH) on that Hajj?
100 camels

31. How many camels were sacrificed by Muhammad (PBUH) with his own hands?
63 camels and the remainder by Hazrat Ali (R.A)

32. What is the difference between Haj and Umra?
Hajj is offered between 7 to 13 Zil-Haj whereas Umra can be performed any time.

33. What is meant by Mabrood?
That Hajj which is performed to obtain the goodwill of Allah

34. What is the distinctive mark of a Muslim colony?
Mosque

35. Which is the oldest mosque on the Earth?
Kabba

36. Who is the oldest mosque builder?
Hazrat Adam (A.S)

37. Which mosque was built first of all in Islam?
Quba.

38. Who laid the foundations of Quba?
Hazrat Muhammad (PBUH)

39. Where Prophet (PBUH) did hold his court?
Masjid-e-Nabvi

40. Where was established the first Muslim University?
Masjid-e-Nabvi

41. The Prophet (PBUH) himself laboured for a mosque. what’s its name?
Quba

42. How many mosques are discussed in the holy Quran?
4

43. The Prophet (PBUH) used to go to a particular mosque on every 17th of Ramzan. What’s the name of that mosque?
Quba

44. When was the construction of Masjid-e-Nabvi started?
1 A.H

45. How many doors are of Masjid-e-Haram?
25

46. The Prophet (PBUH) prayed several times for victory in the war of ditch. Name the Mosque?

Masjid Fatah

70. Literally the word “Islam” means
Submission to Allah

71. Which religion is the favourite of Allah according to the Holy Quran?
Islam

72. Which two Prophets prayed to Allah to become the “Ummati” of the last Prophet (PBUH) and whose prayer was granted?
Hazrat Isa (A.S) and Hazrat Musa (A.S)….Hazrat Musa’s Prayer was granted

73. Religion of Hazrat Adam (A.S) was
Islam

74. Fundamentals of Islam are
Five

75. What is the name of 1st Kalima?
Kalima Tayyaba

76. Kalima Shahadat is the Kalima number
2nd

77. Kalima Tamjeed id the Kalima number
3rd

78. Kalima Tauheed is the Kalima number
4th

79. Kalima-e-Astaghfaar is the Kalima number
5th

80. Kalima Rad-e-Kufr is the Kalima number
6th

81. Number of types of faith is…….
Two (2)

82. What is the meaning of the word Allah?
Only being worth worship

83. Who is above any sort of limitations?
Allah

84. The word Tauheed stands for……..
Ahad, Wahid, Wahadaniat

85. The concept of Tauheed has been given by………
Hazrat Jibrael (A.S)

86. What is Tauheed?
Oneness of Allah

87. Which word is opposite to Tauheed?
Shirk

88. The Holy Quran considers…………..as an unpardonable sin.
Shirk

89. The Zoroastrians believe in……………….of God.
Duality

90. All h Prophets emphasized on……..
Tauheed

91. Christians believe in……………of God.
Trinity

92. Name the types of Tauheed.
Tauheed-fi-Zat, Tauheed-fi-Saffat, Tauheed-fi-Afal

93. Name the religion which denies Allah as an unknowable entity?
Buddhism

94. Which is the first belief of Islam?
The unity of Allah

95. Which is the second belief of Islam?

Prophethood

96. The Prophethood is belief in………….the Prophets of Allah.
All

97. Prophethood has been finished on the Prophet……….
Hazrat Muhammad (PBUH)

98. What is the meaning of Risalat?
To send message

99. How Prophethood is attained?
Bestowed by Allah

100. What is the meaning of Rasool?
Messenger

Science And Arts Educator Recruitment Entry Test 2013 Islamiat General Knowledge Important MCQs

PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN © 2016