PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN

PPSC, SPSC, BPSC, KPKPSC, AJKPSC, FPSC, NTS, ENTRY TESTS, EXAM HELP

Lecturer Professor Jobs Help 2016-17 CTI Jos Help 2016-17 AEO Jobs In Punjab SchoolsHelp Educator Jobs Help 2016-17 Headmaster Headmistress Jobs Help 2016

Tag: Islamiat Sample MCQs Paper For Subject Specialist & Lecturer Public Service Exam

Islamiat Sample MCQs Paper For Subject Specialist & Lecturer Public Service Exam

Islamiat Sample MCQs Paper For Subject Specialist & Lecturer Public Service Exam

Q.1 To which Prophet the Zabur was revealed by Allah?(A) Prophet Ibraheem (A.S)

(B) Prophet Dawood (A.S)

(C) Prophet Moosa (A.S)

(D) Prophet Essa (A.S)

Q.2 Which companion of Prophet (PBUH) was awarded with the title of “The sold of Allah”?

(A) Abu Bakr Siddique (R.A)

(B) Umar Farooque (R.A)

(C) Ali Al-Murtaza (R.A)

(D) Khalid bin Waleed (R.A)

Q.3 Prophet Muhammad (PBUH) had ——- sons?

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

Q.4 Prophet Muhammad (PBUH) had ——- daughters?

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

Q.5 What was the name of Imam Bukhari (R.A)?

(A) Muhammad bin Ismaeel

(B) Muhammad Ismaeel

(C) Muhammad Ibaheem

(D) Ismaeel bin Ibraheem

Q.6 Name the Angel who was appointed to deliver messages to Prophet Muhammad (PBUH) from Allah?

(A) Jibrael (A.S)

(B) Mikael (A.S)

(C) Israfeel (A.S)

(D) Izraeel (A.S)

Q.7 Which companion of Prophet (PBUH) was awarded with the title of “The lion of Allah”?

(A) Umar Farooque (R.A)

(B) Ali Al-Murtaza (R.A)

(C) Hamza bin Abdul Mattalib (R.A)

(D) Khalid bin Waleed (R.A)

Q.8 The first Msjid (Mosque) on the surface of Earth is?

(A) Masjid-ul-Haram

(B) Masjid-e-Nabavi

(C) Masjid-e-Aqsa

(D) Quba Masjid

Q.9 Name the wife of Prophet Muhammad (PBUH) who was daughter of Umar Farooq (R.A)?

(A) Aisha (R.A)

(B) Juwairyyah (R.A)

(C) Hafsah (R.A)

(D) Maimoonah (R.A)

Q.10 Prophet Muhammad (PBUH) married Khadija (R.A) at the age of ——— years?

(A) 23

(B) 25

(C) 27

(D) 30

Q.11 Who was the founder of Sipah-e-Sahaba?

(A) Maulana Muhammad Ahmed Ludhianvi

(B) Maulana Azam Tariq Shaheed

(C) Maulana Haq Nawaz Jhangvi Shaheed

(D) Maulana Zia-ur-Rehman Farooqui Shaheed

Q.12 What was the relation between Umar Farooq (R.A) and Ali Al-Murtaza (R.A)?

(A) Umar Farooq (R.A) was father-in-law of Ali Al-Murtaza (R.A)

(B) Ali Al-Murtaza (R.A) was father-in-law of Umar Farooq (R.A)

(C) Umar Farooq (R.A) was brother-in-law of Ali Al-Murtaza (R.A)

(D) Ali Al-Murtaza (R.A) was brother-in-law Umar Farooq (R.A)

Q.13 What was the relation between Prophet Muhammad (PBUH) and Abu Bakr Siddique (R.A)?

(A) Prophet Muhammad (PBUH) was father-in-law of Abu Bakr Siddique (R.A)

(B) Abu Bakr Siddique (R.A) was father-in-law of Prophet Muhammad (PBUH)

(C) Prophet Muhammad (PBUH) was brother-in-law of Abu Bakr Siddique (R.A)

(D) Abu Bakr Siddique (R.A) was brother-in-law of Prophet Muhammad (PBUH)

Q.14 What was the relation between Prophet Ismail (A.S) and Prophet Ishaq (A.S)

(A) Prophet Ismail (A.S) was father of Prophet Ishaq (A.S)

(B) Prophet Ishaq (A.S) was father of Prophet Ismail (A.S)

(C) Brothers

(D) Cousins

Q.15 The first migration of the Companions and relatives of the Prophet Muhammad (PBUH) was to ———— ?

(A) Makkah

(B) Madina

(C) Abyssinia (Ethopia)

(D) Baghdad

Q.16 Allah says, “Wives of Prophet Muhammad (PBUH) are mothers of believers” in which Surah?

(A) Surah Al-e-Imraan

(B) Surah Yaaseen

(C) Surah Muhammad

(D) Surah Ahzaab

Q.17 Khadija (R.A) was passed away when she was —— and Prophet Muhammad (PBUH) was —— years old?

(A) 58 – 43

(B) 60 – 45

(C) 63 – 48

(D) 65 – 50

Q.18 The Battle of Badr was fought in —— A.D?

(A) 1(B) 2

(C) 3

(D) 4

Q.19 The Battle of Badr was fought in the month of ———–?

(A) Ramadan

(B) Muharram

(C) Shawwal

(D) Rabi-ul-Awwal

21. Khadija (R.A) bore all the children of Prophet Muhammad (PBUH) except?(A) Ibrahim (R.A)

(B) Abdullah (R.A)

(C) Fatima (R.A)

(D) Ruqaiyah (R.A)

21. Khadija (R.A) bore all the children of Prophet Muhammad (PBUH) except?(A) Ibrahim (R.A)

(B) Abdullah (R.A)

(C) Fatima (R.A)

(D) Ruqaiyah (R.A)

22. Qibla was changed from Jerusalem to Khana-e-Kabba in?

(A) Ramadan 1 A.H

(B) Shaban 1 A.H

(C) Ramadan 2 A.H

(D) Shaban 2 A.H

23. The Saiful-Bahr Mission to intercept a caravan belonging to Quraish, was occurred in?

(A) Ramadan 1 A.H

(B) Shaban 1 A.H

(C) Ramadan 2 A.H

(D) Shaban 2 A.H

24. The color of the first flag, in the history of Islam was?

(A) White

(B) Black

(C) White and Black

(D) Green

25. The Nakhla Mission took place in?

(A) Rajab 1 A.H

(B) Shaban 1 A.H

(C) Rajab 2 A.H

(D) Shaban 2 A.H

26. The first invasion under the leadership of Prophet Muhammad (PBUH) was?

(A) The invasion of Al-Abwa or Waddan

(B) The invasion of Buwat

(C) The invasion of Safwan

(D) The invasion of Dhil-Ushairah

27. The phase of secret invitation was lasted for ——— years.

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

28. Cave Hira is in the mountain?

(A) As-Safa

(B) Sil

(C) Uhud

(D) An-Noor

29. Prophet Muhammad (PBUH) lived in Madina for ——— years.

(A) 8

(B) 9

(C) 10

(D) 11

30.There were —— men and —— women in the first migration to Abyssinia.

(A) 6 – 10

(B) 10 – 6

(C) 4 – 12

(D) 12 – 4

31. In the beginning of open preaching towards Islam, Prophet Muhammad (PBUH) stood up on Mount As-Safa one day and called out loudly “Ya Sabahah!”. The meaning of Ya Sabahah is?

(A) Beginning

(B) Good morning

(C) Draws the attention of others to some dangers

(D) Come to the religion

32. During the phase of secret preaching, the meeting place of Muslims where Prophet Muhammad (PBUH) taught newly converts, Islam and Islamic wisdom was?

(A) House of Abu Bakr Siddique (R.A)

(B) House of Usman Ghani (R.A)

(C) House of Salman Farsi (R.A)

(D) House of Al-Arqam (R.A)

33. Al-Hudaibiyah Treaty was concluded in ——- A.D.

(A) 5

(B) 6

(C) 7

(D) 8

34. Hamza bin Abdul-Mattalib (R.A) (Asadullah) was assassinated in the battle of ———–?

(A) Badr

(B) Uhud

(C) Khandaq

(D) Mu’tah

35. The ——- year of the Prophethood, was the year of grief.

(A) 7th

(B) 8th

(C) 9th

(D) 10th

36. The Battle of Uhud was fought in —— A.D?

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

37. The Battle of Uhud was fought in the month of ———–?

(A) Ramadan

(B) Muharram

(C) Shawwal

(D) Rabi-ul-Awwal

38. Prophet Muhammad (PBUH) granted a very special privilege, He said ” May my father and mother be ransomed for you” to ———-?

(A) Abu Bakr Siddique (R.A)

(B) Umar Farooq (R.A)

(C) Saad bin Abi Waqqas (R.A)

(D) Hamza bin Abdul-Muttalib (R.A)

39. Sipah-e-Sahaba Pakistan (SSP) was founded on ————–.

(A) September 06, 1985

(B) August 14, 1985

(C) September 06, 1990

(D) August 14, 1990

40. ————- is that evil city where, there is NOT a single mosque for Muslims, and Muslims are NOT allowed to build a mosque for prayer.

(A) Tehran

(B) New York

(C) London

(D) Paris
41. Muhammad (PBUH) is called with the name “Ahmed” in Surah ————–.

(A) Ya-Seen

(B) Muhammad

(C) Saff

(D) Muzzammil

42.” Muhammad is the messenger of Allah” is stated in Surah —————.

(A) Ya-Seen

(B) Muhammad

(C) Muzzammil

(D) Fath

43. Al-Hudaibiyah Treaty was scribed by ————–.

(A) Abu Bakr Siddique (R.A)

(B) Umar Farooq (R.A)

(C) Usman Ghani (R.A)

(D) Ali Al-Murtaza (R.A)

44. Prophet Muhammad (PBUH) sent his messengers to the kings beyond Arabia calling them to Islam. In order to authenticate the credentials of his messengers, a ———- seal was made.

(A) Golden

(B) Silver

(C) Metallic

(D) Wooden

45. The seal was engraved with the words ——————.

(A) Allah, Rasool, Muhammad – Vertically

(B) Allah, Rasool, Muhammad – Horizontally

(C) Allah, Muhammad, Rasool – Vetically

(D) Allah, Muhammad, Rasool – Horizontally

46. Prophet Muhammad (PBUH) sent his messengers to the kings beyond Arabia calling them to Islam in —————.

(A) Muharram 6 A.H

(B) Shawwal 6 A.H

(C) Muharram 7 A.H

(D) Shawwal 7 A.H

47. The Khaibar was conquest in —————–.

(A) Muharram 6 A.H

(B) Shawwal 6 A.H

(C) Muharram 7 A.H

(D) Shawwal 7 A.H

48. In the Battle of Uhud, Prophet Muhammad (PBUH) selected ————- skillful archers to stay on a mountain (side).

(A) 20

(B) 30

(C) 40

(D) 50

49. In the Battle of Uhud, Prophet Muhammad (PBUH) selected skillful archers to stay on a mountain (side) under the command of ————–.

(A) Abdullah bin Zubair (R.A)

(B) Saad bin Abi-Waqas (R.A)

(C) Amir Muawiyah (R.A)

(D) Hatib bin Abi Balta’ah (R.A)

50. In the Battle of Uhud, Muslim army was re-attacked from mountain (side) under the command of ————–.

(A) Abdullah bin Zubair (R.A)

(B) Khalid bin Waleed (R.A)

(C) Abu Jahal

(D) Rustum

51. What was the relation between Prophet Moosa (A.S) and Prophet Haroon (A.S)?

(A) Prophet Moosa (A.S) was father of Prophet Haroon (A.S)

(B) Prophet Haroon (A.S) was father of Prophet Moosa (A.S)

(C) Brothers

(D) Cousins

52. ———— is that evil country, where a Muslim CANNOT occupy a key post in Government and Army (as constitution stated).

(A) Iran

(B) America

(C) UK

(D) Nigeria

53. The founder of Shia religion was ————–.

(A) Abu Jahal

(B) Abu Lahab

(C) Abdullah bin Sabah

(D) Satan Khomeini

54. Khosroe Pervaiz was a/an —————.

(A) King of Rome

(B) King of Bahrain

(C) Emperor of Abyssinia

(D) Emperor of Persia

55. The relatives of Prophet Muhammad (PBUH) in the first migration to Abyssinia were ————–.

(A) Abu Bakr Siddique (R.A) and Aisha (R.A)

(B) Umar Farooq (R.A) and Hafsa (R.A)

(C) Usman Ghani (R.A) and Ruqaiyah (R.A)

(D) Ali Al-Murtaza (R.A) and Fatima (R.A)

56. The Hijra Calender was innovated by —————–.

(A) Abu Bakr Siddique (R.A)

(B) Umar Farooq (R.A)

(C) Usman Ghani (R.A)

(D) Ali Al-Murtaza (R.A)

57. Who established Stipends for the poor among the Jews and the Christians?

(A) Abu Bakr Siddique (R.A)

(B) Umar Farooq (R.A)

(C) Usman Ghani (R.A)

(D) Ali Al-Murtaza (R.A)

58. Makkah was conquest in —————–.

(A) Ramadan 8 A.H

(B) Shawwal 8 A.H

(C) Ramadan 10 A.H

(D) Shawwal 10 A.H

59. Ibrahim (R.A) was son of Prophet Muhammad (PBUH). The mother of Ibrahim (R.A) was —————.

(A) Khadija (R.A)

(B) Aisha (R.A)

(C) Hafsa (R.A)

(D) Maria (R.A)

60. ———— wives of Prophet Muhammad (PBUH); the mothers of all muslims were died in the lifetime of Prophet Muhammad (PBUH).

(A) 2

(B) 3

(C) 4

(D) 5

Answer:
Answers:1. B

2. D

3. C

4. D

5. A

6. A

7. C

8. D

9. C

10. B

11. C

12. B

13. B

14. C

15. C

16. D

17. D

18. B

19. A

21. A22. D

23. A

24. A

25. C

26. A

27. C

28. D

29. C

30. D

31. C

32. D

33. B

34. B

35. D

36. C

37. C

38. C

39. A

40. A

41. C42. D

43. D

44. B

45. A

46. C

47. C

48. D

49. A

50. B

51. C

52. A

53. C

54. D

55. C

56. B

57. B

58. A

59. D

60. A

Islamiat Sample MCQs Paper For Subject Specialist & Lecturer Public Service Exam

PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN © 2016