PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN

PPSC, SPSC, BPSC, KPKPSC, AJKPSC, FPSC, NTS, ENTRY TESTS, EXAM HELP

Lecturer Professor Jobs Help 2016-17 CTI Jos Help 2016-17 AEO Jobs In Punjab SchoolsHelp Educator Jobs Help 2016-17 Headmaster Headmistress Jobs Help 2016

Tag: Lectureship

PPSC Biology Important Mcqs for Lectureship 2014 Exam

PPSC Biology Important Mcqs For Lectureship 2014 Exam

PPSC Biology Important Mcqs for Lectureship 2014 Exam  

MCQ Biology – Learning  through MCQs

Biology Multiple Choice Questions and Answers for Different Competitive Exams

1. Breeding for disease resistance requires
a) a good source of resistance
b) Planned hybridisation
c) Diseases test
d) all of these
2. Polyploidy is induced through
a) Irradiation
b) Mutagenic chemicals
c) Ethylene
d) Colchicine
3. Heterosis is 
a) Appearance of spontaneous mutations
b) Induction of mutations
c) Mixture of two or more traits
d) Superiority of hybrids over their parents.
4. The quickest method of plant breeding is 
a) introduction
b) Selection
c) Hybridisation
d) Mutation Breeding
5. The new varieties of plants are produced by
a) Introduction and mutation
b) Selection and hybridisation
c) Mutation and Selection
d) Selection and Introduction
6. Pure line breed refers to 
a) heterozygosity only
b) homozygosity only
c) homozygosity and self assortment
d) heterozygosity and linkage
7. A scientist wants to study the viral effects on plants. Which of the following part of the plant should be excluded?
a) pith
b) shoot apex
c) phloem
d) cortex
8. Somatic hybridisation is achieved through 
a) Grafting
b) Conjugation
c) Protoplast fusion
d) Recombinant DNA technology
9. Bagging is done to a) Avoid cross pollination
b) Avoid self pollination
c) Achieve desired pollination
d) Prevent contamination from foreign pollen
10. A technique of micropropagation is 
a) Multiple root production
b) Somatic embryogenesis
c) Growth of micro organisms on culture medium
d) Multiple shoot production and embryo rescue
Answers
1. d) all of these
2. d) Colchicine
3. d) Superiority of hybrids over their parents.
4. d) Mutation Breeding
5. b) Selection and hybridisation
6. b) homozygosity only
7. b) shoot apex
8. c) Protoplast fusion
9. d) Prevent contamination from foreign pollen
10. b) Somatic embryogenesis

 

Multiple Choice Questions on Biochemistry

1. Which of the following mineral element facilitates insulin binding to cell receptor site?

a) Zinc
b) Selenium
c) Copper
d) Chromium

2. Which of the following is a folate analog? 
Folate 3D Methotrexate -3D

a) Carnosine
b) Aniserine
c) Azaserine
d) Methotrexate

3. ATP concentration is maintained relatively constant during muscle contraction by 

a) Increasing the metabolic activity
b) The action of creatine phosphokinase
c) The action of adenylate kinase
d) all of the above

4. The cone of retina

a) Are responsible for colour vision
b) Are much more numerous than rods
c) Have red, blue and green light- sensitive pigment that differ because of small difference in the retinal prosthetic group
d) Do not use transducin in signal transduction

5. The C 21 steroid hormones include
Aldosterone

a) Vitamin D3
b) Estradiol
c) Testosterone
d) Aldosterone

6. Which of the following oxidoreductases form hydrogen peroxide as one of its products?

a) Oxidases
b) Peroxidases
c) Dehydrogenases
d) Oxygenases

7. The major protein responsible for the storage of iron

a) Ferredoxin
b) Ferretin
c) Hemosiderine
d) Transferine


8. Which of the following is an excitatory neurotransmitter?

a) Glutamate
b) GABA
c) Glycine
d) Taurine

9. Which of the following is not involved in enzyme regulation?

a) Covalent modification
b) Competitive inhibition
c) Suicide inhibition
d) Allosteric activation

10. The preferred substrate for hexokinase is 

a) Glucose
b) Fructose
c) Glucose and fructose are equally preferred
d) None of these
Answers

  1. d) Chromium
  2. d) Methotrexate
  3. d) all of the above
  4. a) Are responsible for colour vision
  5. d) Aldosterone
  6. a) Oxidases
  7. b) Ferretin
  8. a) Glutamate
  9. c) Suicide inhibition
  10. a) Glucose

 

MCQ on Biochemistry – Amino acids

1.Aminoacids are

a) building blocks of carbohydrates
b) building blocks of nucleic acids
c) building blocks of lipids
d) building blocks of proteins
2. Amino acids has
a) both amino group and carboxyl group
b) both amino group and keto group
c) amino group only
d) carboxyl group only
3. The simplest amino acid is
a) Proline
b) methionine
c) glycine
d) serine
4. Which of the following amino acid is a ‘α-helix terminator’
a) tryptophan
b) phenyl alnine
c) tyrosine
d) proline
5. The first amino acid in a polypeptide chain is
a) Serine
b) Valine
c) Alanine
d) Methionine
6. Which of the following amino acid has buffering capacity
a) Tryptophan
b) cysteine
c) histidine
d) arginine
7. Which of the following is an α imino acid
a) serene
b) threonine
c) valine
d) proline
8. The naturally occurring form of amino acid in proteins
a) L-amino acids only
b) D-amino acids only
c) both L and D amino acids
d) none of these
9. Sulphur containing amino acids are
a) Cysteine and methionine
b) Methionine and threonine
c) Cysteine and threonine
d) Cysteine and serine
10. Aromatic amino acids include
a) Phenylalanine, tyrosine and tryptophan
b) Phenylalanine, serine and tryptophan
c) Threonine, tyrosine and tryptophan
d) Asparagine, tyrosine and tryptophan
11. Positively charged basic amino acids are
a) Lysine and arginine
b) Lysine and asparagine
c) Glutamine and arginine
d) Lysine and glutamine
12. Acidic amino acids include
a) Arginine and glutamate
b) Aspartate and asparagine
c) Aspartate and lysine
d) Aspartate and glutamate
13. Amino acids with hydroxyl groups are
a) serine and alanine
b) Alanine and valine
c) serine and threonine
d) Valine and isoleucine
14The 21st amino acid is
a) hydroxy lysine
b) hydroxyl proline
c) selenocysteine
d) citrulline
15. Absorbance at 280nm exhibited by protein is due to
a) aliphatic amino acids
b) all amino acids
c) Non-polar amino acids
d) aromatic amino acids
 
Answers
1-d
2-a
3-c
4-d
5-d
6-c
7-d
8-a
9-a
10-a
11-a
12-d
13-c
14-c
15-d

 

MCQ on Biochemistry – Nucleic acids (RNA)

1. RNA is the genetic material in

a) Viruses only
b) In some viruses and some prokaryotes
c) In some viruses and some prokaryotes and rarely in eukaryotes
d) Only in some viruses
2. RNA is
a) Single stranded
b) Double stranded
c) Triple stranded
d) Both a and b
3. The sugar in RNA is
a) Deoxyribose
b) Ribose
c) Hexose
d) Fructose
4. Nucleotides in RNA are joined by
a) 3’5’ phosphodiester bond
b) 3’4’ phosphodiester bond
c) 3’2’ phosphodiester bond
d) 3’6’ phosphodiester bond
5. Thymine in DNA is replaced by
a) Guanine in RNA
b) Adenine in RNA
c) Cytosine in RNA
d) Uracil in RNA
6. The most abundant type of RNA in the cell is
a) rRNA
b) mRNA
c) tRNA
d) hnRNA
7. Which of the following RNA serves as adaptor molecule during protein synthesis
a) rRNA
b) mRNA
c) tRNA
d) hnRNA
8. rRNA is synthesised in
a) nucleus
b) Cytoplasm
c) RER
d) Nucleolus
9. cDNA is
a) complementary to mRNA
b) complementary to rRNA
c) complementary to tRNA
d) complementary to hnRNA
10. Amino acids are attached to the
a) acceptor arm of tRNA
b) anti-codon arm of tRNA
c) codon arm of tRNA
d) none of these
11. Ribozymes are
a) enzymes with catalytic activity
b) RNAs with catalytic activity
c) proteins with catalytic activity
d) nucleic acids with catalytic activity
12. RNA is primarily seen in
a) nucleus
b) Cytoplasm
c) RER
d) SER
13. Ribose sugar in RNA is
a) D-ribose
b) L-ribose
c) Both L and D form
d) None of these
14. Which of the virus has double stranded RNA as genetic material?
a) Tobacco mosaic virus
b) Influenza virus
c) Rous Sarcoma virus
d) Reoviruses
15. Ribosomes are composed of
a) DNA and RNA
b) RNA and proteins
c) DNA and Proteins
d) RNA only
Answers:
1-d
2-a
3-b
4-a
5-d
6-a
7-c
8-d
9-a
10-a
11-b
12-b
13-a
14-d
15-b

1. Genetic code consists of
2 letters
3 letters
4 letters
5 letters
2. The initiator AUG in prokaryotes codes for
Valine
Methionine
Phenyl alanine
Formyl methionine
3. Genetic code is not
overlapping
degenerate
universal
with commas
4. UAA is known as
Opal
Amber
Ochre
None of these
5. Amber is
AAA
GGG
UAG
UGA
6. Which one of the following is known as Opal
AUG
GUG
UAG
UGA
7. If methionine comes as an intermediate amino acid in protein synthesis, the codon which codes it is
AUG
GUG
UUU
AGG
8. Glycine is coded by
GGG
CCC
AAA
UAA
9. Which one of the following is not an mRNA codon
UUG
UCU
TAG
UUU
10. Wobble hypothesis was proposed by
Watson
Crick
Nirenberg
Holley

PPSC Biology Important Mcqs For Lectureship 2014 Exam

PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN © 2016