PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN

PPSC, SPSC, BPSC, KPKPSC, AJKPSC, FPSC, NTS, ENTRY TESTS, EXAM HELP

Lecturer Professor Jobs Help 2016-17 CTI Jos Help 2016-17 AEO Jobs In Punjab SchoolsHelp Educator Jobs Help 2016-17 Headmaster Headmistress Jobs Help 2016

Tag: NTS Announced

Educator Entry Test 2013 NTS Announced Sample Paper for Senior Elementary School Educator (English) (BPS-14)

Educator Entry Test 2013 NTS Announced Sample Paper for Senior Elementary School Educator (English) (BPS-14)

Sample Paper for Senior Elementary School Educator (English) (BPS-14)

 

 

 

 

 

 

SAMPLE PAPER

SESE (ENGLISH)

PAPER C

 


ENGLISH

 

Complete the sentences by choosing the most appropriate option, from the given choices (A to E) below each.

 

  1. 1.    Sara _______ about her result before it was announced.

 

  1. A.       knew
  2. B.       known
  3. C.        is knowing
  4. D.       has known
  5. E.        was known

 

Five options (A to E) follow a related pair of words given in capitals. Select the option that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

 

  1. 2.    APPLE: FRUIT::

 

  1. A.       egg: chicken
  2. B.       rung: chair
  3. C.        wool: fabric
  4. D.       fuse: dynamic
  5. E.        wick: candle

 

Choose the option or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

 

  1. 3.    PRODUCTIVE:

 

  1. A.       emotional
  2. B.       cowardly
  3. C.        violent
  4. D.       creative
  5. E.        destructive

 

Change the voice of the following. (Active & passive voice)

 

  1. 4.    They are not solving the sums correctly.

 

  1. A.       The sums are not solved by them correctly.
  2. B.       The sums were not solved by them correctly.
  3. C.        The sums are not being solved by them correctly.
  4. D.       The sums have not been solved by them correctly.
  5. E.        The sums are being not solved by them correctly.

Change the narration of the following (Direct & indirect speech)

 

  1. 5.    Teacher said, “Do not waste time.”

 

  1. A.       Teacher ordered that do not waste time.
  2. B.       Teacher forbade not to waste time.
  3. C.        Teacher forbade to waste time.
  4. D.       Teacher said that do not waste time.
  5. E.        Teacher advised from wasting any time.

 

Choose the word most similar in meaning to the capitalized ones.

 

  1. 6.    WONDER:

 

  1. A.       stock
  2. B.       amusement
  3. C.        expectation
  4. D.       usual
  5. E.        surprise

 

Read the passage to answer question 7

 

To be happy and really safe, one ought to have at least two or three hobbies and they must all be real. It is no use starting late in life to say “I will take an interest in this or that”. A man may acquire great knowledge of topics unconnected with his daily work and yet hardly get any benefit or relief.

 

  1. 7.    The writer argues that for real happiness:

 

  1. A.       more than one hobbies are preferable
  2. B.       two or three hobbies are essential
  3. C.        hobbies are quite important
  4. D.       hobbies should be interesting
  5. E.        hobbies should be avoided

 


IT SKILLS

 

  1. 8.    The program that reads your e-mail before you do, is:

 

  1. A.       anti virus
  2. B.       e-mail filter
  3. C.        outlook express
  4. D.       Ms office
  5. E.        internet explorer

 

  1. 9.    The function key used to save a document in Ms word is:

 

  1. A.       F5
  2. B.       F6
  3. C.        F7
  4. D.       F8
  5. E.        F12

 


PEDAGOGY

 

10. In the teaching of grammar, Inductive learning is:

 

  1. A.       Grammatical explanations or rules are presented and then applied through practice in exercises.
  2. B.       Grammatical rules are less stressed in the first stage but later given more importance.
  3. C.        The knowledge which is deducted from the already known language and then the grammatical rules are applied.
  4. D.       Learners are presented with examples. They then discover or apply language rules and principles on their own.
  5. E.        Emphasis on rules and grammatical paradigms proved as off-putting as behaviorist rote drilling.

 

11. Corporal punishment means:

 

  1. A.       Isolation of the student
  2. B.       Physical punishment
  3. C.        Temporary termination from school
  4. D.       Scolding the student
  5. E.        Humiliation of the students in front of other students

 


CURRENT AFFAIRS/GENERAL KNOWLEDGE

 

12. Sardar Sher Ali Gorchani is the Deputy speaker of:

 

  1. A.       Punjab
  2. B.       Balochistan
  3. C.        Khyber Pakhtun Khwa
  4. D.       Sindh
  5. E.        Gilgit Baltistan

 

13. The last “Common Wealth” conference was held in:

 

  1. A.       England
  2. B.       Canada
  3. C.        Sri-Lanka
  4. D.       Nepal
  5. E.        Pakistan

 

 


SUBJECT

 

14. Mrs. Sunbury thinks that a man should not marry:

 

  1. A.       before he is twenty two
  2. B.       before he is thirty five
  3. C.        After he is twenty two
  4. D.       After he is twenty five
  5. E.        before he is eighteen

 

15. In the sentence “I think English Grammar is boring”, the present simple is used to:

 

  1. A.       Give a statement of fact
  2. B.       Express a general truth
  3. C.        Express feelings and opinion
  4. D.       Describe habits or habitual action
  5. E.        Discuss two different ideas


ANSWER KEY

 

Q #.

Right Choice

1

A

2

C

3

E

4

C

5

C

6

E

7

B

8

B

9

E

10

D

11

B

12

A

13

C

14

B

15

C

 

Educator Entry Test 2013 NTS Announced Sample Paper for Elementary School Educator (BPS-9)

Educator Entry Test 2013 NTS Announced Sample Paper For Elementary School Educator (BPS-9)

Educator Entry Test 2013 NTS Announced Sample Paper for Elementary School Educator (BPS-9) 

Sample Paper for Elementary School Educator (BPS-9) 

 

 

 

 

SAMPLE PAPER ESE

(PAPER A)

 

 

 

 

 

 


ENGLISH

 

Complete the sentences by choosing the most appropriate option, from the given choices (A to E) below each.

 

  1. 1.    The training session has been changed from 8:30 _____ 9:00.

 

  1. A.       at
  2. B.       to
  3. C.        in
  4. D.       by
  5. E.        and

 

Five options (A to E) follow a related pair of words given in capitals. Select the option that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

 

  1. 2.    DOLPHIN: MAMMAL::

 

  1. A.       larva: insect
  2. B.       penguin: bird
  3. C.        sonnet: stanza
  4. D.       computer: keyboard
  5. E.        peninsula: island

 

Choose the option or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

 

  1. 3.    REVENGE:

 

  1. A.       vengeance
  2. B.       retribution
  3. C.        pardon
  4. D.       payback
  5. E.        reprisal

 

Change the voice of the following. (Active & passive voice)

 

  1. 4.    Najma is washing her clothes.

 

  1. A.       Her clothes are being washed by Najma
  2. B.       Her clothes were being washed by Najma
  3. C.        Her clothes has been washed by Najma
  4. D.       Her clothes is being washed by Najma
  5. E.        Her clothes had been washed by Najma

 

 

 

 

Change the narration of the following (Direct & indirect speech)

 

  1. 5.    Salma said, “Knowledge is power”.

 

  1. A.       Salma said that knowledge was power
  2. B.       Salma said that knowledge had power
  3. C.        Salma said that knowledge is power
  4. D.       Salma announced about power of knowledge
  5. E.        Salam exclaimed that knowledge was power

 

Choose the word most similar in meaning to the capitalized ones.

 

  1. 6.    VICTORY:

 

  1. A.       progress
  2. B.       success
  3. C.        defeat
  4. D.       fortune
  5. E.        overcome

 

Read the passage to answer questions 7-8

 

Among the chief sources of education available to Tahir was a quiet garden adjoining his family house. Here he used to spend much of his time, absorbing the peace and beauty of nature. It was through this early contact with nature that he acquired that serenity of mood that distinguished him all his life. It was in this garden too that he came to understand that the principle of harmony was at work throughout the Universe. At the same time, he formed the habit of observing and reflecting on things.

 

  1. 7.    How did Tahir spend much of his time in the garden adjoining his family house?

 

  1. A.       reading literary books
  2. B.       plucking flowers and enjoying their fragrance
  3. C.        enjoying natural peace and beauty
  4. D.       sleeping in natural air and thinking in poetry
  5. E.        playing with the neighbors’ kids

 

  1. 8.    How did the garden near Tahir’s house serve him?

 

  1. A.       as a means of peace
  2. B.       as a means of education
  3. C.        as a source of entertainment
  4. D.       as a source of social activity
  5. E.        a good passing time to relax in natural beauty

 

 

 

 


MATH

 

  1. 9.    If Rs.160 is  percent of the value of a house, the worth of the house is:

 

  1. A.       Rs.25000
  2. B.       Rs.400
  3. C.        Rs.40,000
  4. D.       Rs.4000
  5. E.        Rs.5500

 

10. If A and B are any two sets then means:

 

  1. A.       Common elements of set A and set B
  2. B.       All elements of set A and set B
  3. C.        Elements of set A only
  4. D.       Elements of set B only
  5. E.        Null set

 

IT SKILLS

 

11. You have computerized your office. What Software will you suggest to Account Department for Calculating monthly salary and other expenditures?

 

  1. A.       Oracle
  2. B.       Sql Server
  3. C.        Microsoft Excel
  4. D.       Microsoft Access
  5. E.        Power point

 

12. In internet explorer, the function key F5 is used to:

 

  1. A.       Close the browser
  2. B.       Refresh the browser
  3. C.        Go to the history of the browser
  4. D.       Minimize the browser
  5. E.        Maximize the browser

 

 


PEDAGOGY

 

13. In a lecture a teacher should present the students with examples of:

 

  1. A.       foreign cultures
  2. B.       familiar daily life experiences
  3. C.        imaginary scenarios
  4. D.       unfamiliar objects and ideas
  5. E.        remote areas

 

14. In Testing, ‘Feedback to Students’ refers to:

 

  1. A.       Help students in studies
  2. B.       Help students in preparing for examination
  3. C.        Let students know about test-pattern
  4. D.       Do not let students know about test-result
  5. E.        Let students know about test-results

 

 

SCIENCE

 

15. Soda water contains:

 

  1. A.       Carbon dioxide
  2. B.       Nitrous acid
  3. C.        Acetic acid
  4. D.       Sulphuric acid
  5. E.        Sulphur dioxide

 

16. Orange is a rich source of:

 

  1. A.       Vitamin A
  2. B.       Vitamin B
  3. C.        Vitamin C
  4. D.       Vitamin D
  5. E.        Vitamin K

 

 

 

 

 

SOCIAL STUDIES / ISLAMIYAT

 

17. Quaid-e-Azam died on ________.

 

  1. A.       11th September 1948
  2. B.       9th September 1948
  3. C.        7th September 1948
  4. D.       2nd September 1948
  5. E.        1st September 1948

 

18. Siddique was the title of:

 

  1. A.       Hazrat Abu Bakar (R.A)
  2. B.       Hazrat Umer (R.A)
  3. C.        Hazrat Usman (R.A)
  4. D.       Hazrat Ali (R.A)
  5. E.        Hazrat Hamza (R.A)

 


CURRENT AFFAIRS / GENERAL KNOWLEDGE

 

19. Which of the following Pakistani women was appointed as SAARC guided Ambassador for HIV Aids on February 21 2013?

 

  1. A.       Sharmeen Obaid Chinoy
  2. B.       Malala Yousaf Zai
  3. C.        Shereen Mizari
  4. D.       Hina Rabbani Khar
  5. E.        Firdous Ashiq Awan

 

20. Athens is the new name of:

 

  1. A.       Greece
  2. B.       Athinai
  3. C.        Cyprus
  4. D.       Rome
  5. E.        Germany

 

 


URDU

 

  1. 21.        کسی شخص سے کوئی رقم یا کوئی چیز وصول ہونے کا تحریری ثبوت کیا کہلاتا ہے؟

 

  1. خط
  2. سند
  3. رسید
  4. دستخط
  5. ٹکٹ
  1. 22.        مندرجہ زیل جملے میں روزمرہ کی غلطی درست کریں؟

 

رات میں بہت اوس پڑی           

 

  1. رات کو بہت اوس پڑی۔
  2. رات کو بہت اوس پڑی ہے۔
  3. رات میں اوس پڑی ہے۔
  4. رات میں بہت اوس پڑی ہے۔
  5. رات بہت اوس پڑی۔

 

  1. 23.        عوارض کا واحد کیا ہے؟

 

  1. عارضی
  2. عارضہ
  3. عرض
  4. عرضی
  5. عروض

 

 


                        ANSWER KEYS

 

Q #.

Right Choice

1

B

2

B

3

C

4

A

5

C

6

B

7

C

8

B

9

C

10

A

11

C

12

B

13

B

14

E

15

A

16

C

17

A

18

A

19

A

20

B

21

C

22

E

23

B

 

Educator Entry Test 2013 NTS Announced Sample Paper For Elementary School Educator (BPS-9)

PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN © 2016