PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN

PPSC, SPSC, BPSC, KPKPSC, AJKPSC, FPSC, NTS, ENTRY TESTS, EXAM HELP

Lecturer Professor Jobs Help 2016-17 CTI Jos Help 2016-17 AEO Jobs In Punjab SchoolsHelp Educator Jobs Help 2016-17 Headmaster Headmistress Jobs Help 2016

Tag: Physics Mcqs Practice Test

Physics Mcqs Practice Test

Physics Mcqs Practice Test

1) a siren emitting a note of frequency n is fitted on a police van, traveling towards a stationary listener. What is the velocity of the van, if the frequency of the note heard by the listener is double the original frequency?
a) Vs = V         
b) Vs=V/2
c) Vs = 2V        
d) Vs=V/3

2) Two waves are represented as 
      y1 = 0.25 sin 316t   and 
      y2 = 0.25 sin 310t 
are traveling in same direction. The number of beats produced per second will be: 
a) 6
b) 3
c)  3/π
d) 3π

3) when a beam of light travelling in rare medium is reflected from  a denser medium ,then it:
a)suffers no phase change 
b)undergoes a phase change of 180 degree
c)undergoes a phase change of 270 degree
d)undergoes a phase change of 90 degree

4) when the water waves reach an obstacle in a medium , they bend around the obstacle into the region behind it , this is evidence of phenomena of :
a)refraction
b)diffraction
c)reflection
d)super position

5) if the speed of sound in air is 340m/sec , what is the wavelength of 1-kHz sound waves:
a)3.40m
b)2.94m
c)0.340m
d)0.294m

6) an ocean wave has an amplitude of 2.5 m .Weather condition suddenly changes  such that the wave has the amplitude of 5.0 m. the amount of energy  transported  by the wave is:
a) halved
b) doubled
c ) quadrupled
d) remain the same

7) when longitudinal waves propagate through  a medium , the particles of the medium:
a)vibrate parallel to the direction of propagation of waves
b)vibrate perpendicular to the direction of propagation of waves 
c)do not move at all
d)vibrate at an angle of 360 degree to the direction of waves

8) the waves which do not require any medium for their propagation are called:
a)electromagnetic waves
b)mechanical waves
c)sound waves 
d)tidal waves

9) the energy carried by water waves is proportional to the:
a)wavelength squared
b)amplitude squared
c)square root of wavelength
d)square root of amplitude

10) What will be the speed of the transverse wave in a string if the tension in the string remains constant and the diameter is doubled
a) remains constant
b) becomes half
c) becomes double
d) becomes four times

11) in a transverse wave the distance between the crest and the adjacent trough is
a) lambda/2
b) lambda/4
c) lambda
d) 2 lambda

12) The wavelength of a wave travelling at a speed v and having frequency f is 
a) v/f
b) vf
c) f/v
d) none of these

13) two waves of the same frequency and amplitude travelling in the opposite direction along the same path will form
a) electromagnetic waves
b) micro waves
c) standing waves
d) sound waves

14) A phase change of 180 is equivalent to path difference of  
a) lambda/2
b) lambda
c) 2 lambda
d) 4 lambda

15) At What temp. the velocity of sound is doubled than as that 10 degree Celsius 
a) 1132 C
b) 859 C
c) 759 C
d) 283 C

16)When the wave no. of light is 5*10^6m-1 . then its wavelength is 
a)2*10^7 m
b)5*10^-6 m
c)2*10^-7 m
d)none

17)Wave transport energy without transporting 
a)Power
b)Work
c)Matter
d)none

18)The speed of sound in hydrogen is  _______  times its speed in oxygen 
a)Two
b)Three
c)Four
d)Sixteen

19)When  a wave goes after collision it reflect back . Then in the result of superposition on the wave will call .
a)Longitudinal waves 
b)Compressional waves
c)Stationary waves
d)Reflected waves

20)Speed of sound in vacuum is _________ m/s
a)332
b)340
c)0
d)350

21)for a monoatomic gas Cv=(3/2)R, therefore gamma for this is:
a)3/5
b)5/2
c)4/15
d)2/3

22)the velocity of wave could be increased by :
a)reducing the amplitude
b)decreasing the frequency
c)increasing the period
d)stretching the string more

23) energy is directly related to
a) frequency 
b) wavelength
c) amplitude
d) none

24) when a wave move from denser to rarer medium which of the following quantity remains same
a) speed
b) wavelength
c) amplitude
d) frequency

25) Speed of sound is greatest in 
a) glass  
b)Water
c)wood
d)plastic

26) Speed of sound is greatest in 
a) copper
b)Water
c)wood
d)plastic

27) The frequency of the second overtone of a closed pipe is in unison with the third overtone of an open pipe other ratio of lengths of the pipe is 
a) 10: 8
b) 5: 4
c) 7: 4
d) 4: 5
e) None of these 

28) During the time that sound travels 1100 feet in air, light can travel in vacuum a distance of about  
a) 1100 miles    
b) 200000 miles
c) 20000 miles 
d) 11000 km

29) 56 tuning forks are so arranged in series, that each fork gives 4 beats/second with the previous one. If the frequency of the last fork is 3 times that of the first, then the frequency of the first fork will be
a) 55 Hz
b) 110 Hz
c) 75 Hz
d) 220 Hz


30) The fork A of frequency 100 Hz is sounded with another tuning fork B. the number of beats produced is 2. On putting some wax on the prong of B. the number of beats reduces to 1. the frequency of the fork B is
 a) 101 Hz        
b) 99 Hz
c) 102 Hz        
d) 98 Hz

31) A progressive wave in a stretched string has a speed of 20m/s and a frequency of 100Hz. what is the phase difference between two points 25mm part?
a) zero
b) pie/4 radian
c) pie/2 radian
d) pie radian
A level exam 2002

32) which of the following statements about the stationary waves is true 
a) particles between adjacent waves all have the same amplitude
b) particles between adjacent nodes are all out of phase with each other
c) particles on immediately either side of node are moving in opposite directions
d) there is minimum disturbance of the medium at the anti-node

33) A signal has a frequency of 2 M Hz. what is the period of the signal
a) 2 us
b) 5 us
c) 200 ns
d) 500 ns

34) The amplitude of the wave is A and its intensity is I.  Which amplitude is necessary for the intensity to be 2I?
a) A^2
b) sq. root A
c) sq. root 2 x A
d) 2A

35) If Cp – Cv = R and Cp/Cv=r , then which relation is correct
(a) Cv=R/r-1
(b) Cv=rR/r-1
(c) Cv=R^2/r^2
(d) Cv=r-1/R 

36) when two identical travelling waves are superimposed ,  the velocity if the resultant wave
a) increases
b) decreases
c) remain same
d) becomes zero

37)  if the stretching force of the wire is increased then its frequency
a) decreases
b) increases
c) remain same
d) any of the above can happen

38) A stationary wave is set up in the air column of the closed pipe. At the closed end of the pipe
a) always a node is formed
b) always an anti-node is formed
c) neither a node nor an antinode is formed
d) sometimes a node and sometimes an antinode is formed

39) The amplitude of the sound wave is detected as its 
a) wavelength
b) frequency
c) pitch
d) resonance
e) loudness

40) if the velocity of the light in a medium depends on its frequency, then the medium is called
a) coherent
b) refractive
c) dispersive
d) diffractive
e) resonant 

41) according to Laplace the sound travels in air under conditions of 
a) adiabatic
b) isothermal
c) isobaric
d) isochoric

42) for an echo to be heard the time difference in reaching the ear between the reflected sound waves and the sound waves travelling directly from vibrating source to ear must be
a) 0.01 sec
b) 0.1 sec
c) 1 sec
d) 10 sec
e) 100 sec

43) in order for the two sound waves to produce beats, it is important the two waves  
a) have the same frequency
b) have the same amplitude
c) have the same number of overtones
d) have slightly different frequencies
e) have slightly different amplitudes

44) a girl produce a certain note when she blows gently into an organ pipe. If she blows harder into the pipe, the most probable change will be that the sound wave
a) will travel faster
b) will have a higher frequency
c) will have a greater amplitude
d) will have a lower frequency
e) will have a lower amplitude 

45) On loading the prong of the tuning fork with wax its frequency 
a) decreases
b) remain same
c) increases
d) may increase or decrease

46) when the speed of sound in air is 330m/s, the shortest air column, closed at one end, that will respond to a tuning fork with a frequency of 440 vibrations per second has the length of approximately 
a) 19cm
b) 33cm
c) 38cm
d) 67cm
e) 75cm

47) if a man moves, with a speed equal to 0.5 that of sound, away from a stationary organ producing a sound of frequency f, he will probably hear a sound of frequency 
a) less than f
b) f
c) 1.5f
d) 2.25f
e) 2.5f

48) A certain stretched string produces a frequency of 1000 vibrations per second. For the same string to produce a frequency twice as that high, the tension in the string should be
a) doubled
b) quadrupled
c) half
d) one fourth
e) square root 2 times the original

49) the periodic alternation of the sound between maximum and minimum loudness are called 
a) silence zone
b) interference
c) beats
d) resonance

50) the sound of a siren to the west of you is transmitted to your ear by air that is
a) vibrating in a north-south direction
b) vibrating in a south west-east direction
c) vibrating in a vertical direction
d) moving continuously westward
e) moving continuously eastward

51) when the source of the sound moves away from the stationary listener then ______ occurs
a) an apparent increase in frequency
b) an apparent decrease in frequency
c) an apparent decrease in wavelength
d) none of these

52) which of the following statement is(are ) correct about transverse waves
a) transverse waves can be polarized
b) transverse waves can be diffracted
c) microwaves are transverse waves
d) vibrations are perpendicular to the direction of propagation
e) all of the above are correct

53) which of the following property does not apply to sound
a) reflection
b) refraction
c) diffraction
d) interference
e) polarization

54) what is the correct relation between the fundamental frequency of open (f1) and closed pipe (f2)
a)  f1= 2 f2
b) f2= 2f1
c) f1=f2
d) f1= 1/f2

55) when light emerges from water and enters the air 
a) the light will be refracted
b) the frequency of light will increase
c) the frequency of light will decrease
d) the speed of light will decrease
e) the speed of light will increase

56) which of the following properties of the light is(are) not changed when a beam of light goes obliquely from rarer to a denser medium
1.Amplitude
2.Direction
3.Wavelength
4.Frequency

a) 1,2 and 3 only
b) 1 and 3 only
c) 2 and 4 only
d) 4 only
e) none of these 

57) the lowest note that can be produced by a vibrating object is known as which of the following
1.Fundamental frequency
2.First overtone
3.First Harmonic
4.First Basso

a) 1,2 and 3
b) 1 and 3 only
c) 2 and 4 only
d) 4 only
e) none of the above

58) in open organ pipe
a) even harmonics are present
b) odd harmonics are present
c) both even and odd are present
d) selected harmonics are present

59) During a hurricane, a 1,200 Hz warning siren on the town hall sounds. The wind is blowing at 55 m/s in a direction from the siren toward a person 1 km away. With what frequency does the sound wave reach the person? 
a) 1,000 Hz 
b) 1,030 Hz 
c) 1,200 Hz 
d) 1,400 Hz 
e) 1,440 Hz

60) an organ pipe, closed at one end and open at the other, is designed to have a fundamental frequency of 131 Hz.  What is the frequency of the next higher harmonic for this pipe? 
a) 44 Hz 
b) 196 Hz 
c) 262 Hz 
d) 393 Hz 
e) 524 Hz

61) transverse waves of same frequency are generated in two steel wires A and B. diameter of A is twice as that of B and tension in A is half than in B. the ratio of their velocities is:
a) 1:2√2
b) 1:2
c) 3:2√2
d) 1:√2

62)  A sonar depth finder in a boat uses sound signals to find the depth of water. 4 seconds after the sound leaves the boat it returns to boat because of reflection from the bottom. If the speed of sound in water is 1460 meter per second the depth of water in meters is?
a) 2200
b) 4400
c) 4800
d) 2920
e) 19200

63) if the frequency of a sound wave in air at standard temperature and pressure remains constant, the energy of the wave can be varied by changing its
a) amplitude
b) speed
c) wavelength
d) period
e) direction

64) maximum destructive interference of two waves occur at points where the phase difference  between the two waves is
a) 0 degree
b) 45
c) 90
d) 180
e) 270

65) the approximate speed of light in water in meter per second is
a) 5.8 x 10^8
b) 1.0 x 10^8
c) 2.3 x 10^8
d) 2.8 x 10^8
e) 3.0 x10^8

66) a source of sound of frequency 600Hz is placed inside water. The speed of sound in water is 1500m/s and in air it is 300m/s. the frequency of sound wave recorded by an observer who is standing on air is
a) 3000Hz
b) 900Hz
c) 600Hz
d) 510Hz

67) velocity of sound is greater in solids than is gases because
a) density of solids is high and elasticity is low
b) density and elasticity of solids is low 
c) density of solids is low and elasticity is high 
d) elasticity of solids is very high

68) the star moving towards the earth shows a 
a) blue shift
b) red shift
c) either a or b
d) none of these

69) speed of sound is independent of
a) temperature of medium
b) density of medium
c) pressure of medium
d)elasticity of medium

70)the fact that universe is expanding is indicated by:
a)red shift 
b)blue shift 
c)both a and b
d)none of the above

71)progressive waves of frequency 300 Hz are superimposed to produce a system of stationary waves in which adjacent nodes are 1.5 m apart . the speed of wave is:
a)100m/s
b)300m/s
c)600m/s
d)900/s

72)Stationary waves of fundamental frequency 50 Hz are produced in an organ pipe closed at one end. The distance b/w node and antinode is :     (the velocity of sound is =300m/s)
a)6m 
b)3m 
c)2m 
d)1.5m

73) which one of the following wave is purely longitudinal:
a)surface wave in shallow pan of water
b)light waves travelling through vacuum
c)waves on plunked guitar string
d)sound waves in air

74)if amplitude of waves at distance “r” from a point source is A then the amplitude at a distance “2r” will be:
a)2A
b)A
c)A/2
d)A/4

75) if a star emitting a yellow light , start accelerating towards earth . its color as seen from earth will be:
a)turn gradually red
b)turn gradually violet 
c)remain unchanged
d)turn bright yellow

76) what would be the length of an open organ pipe if it sounds a fundamental frequency note of frequency 230Hz.
a) 0.25m
b) 0.5m
c) 0.75m
d) 2m

77) the length of a stretched string is doubled and the tension is increased four times. Its frequency will be
a) twice
b) 8 times
c) half
d) 4 times

78) the ratio of the velocities of sound in air at 4 atm and 1 atm pressure would be
a) 1:1
b) 1:4
c) 4:1
d) 3:1

79) the color of the star is an indication of
a) weight
b) distance
c) temperature
d) size

Physics Mcqs Practice Test

Physics Mcqs Practice Test

When one body is actually sliding over the other, the friction is termed:
(I) Limiting (II) Sliding
(III) Kinetic (IV) Dynamic
(a) I only
(b) I & II
(c) II & III
(d) III & IV
(e) III only
Q#03:- If A is perpendicular to B, i.e θ=90, or one of the two vectors is a null vector then A.B will be,
(a) Zero
(b) A.B
(c) ABcosθ
(d) A^2
(e) ABsinθ
Q#04:- Two forces equal in magnitude but opposite in direction and not acting along the same line constitute a:
(a) Tension
(b) Force
(c) Momentum
(d) Torque
(e) Couple
Q#05:- The S.I unit of angular momentum is:

(a) Newton-second
(b) Joule-second
(c) Meter-second
(d) Newton-meter
(e) None of these
Q#06:- The total angular momentum of a system of particles is constant if the net external torque acting on the system is:

(a) Constant
(b) Increase
(c) Decrease
(d) Zero
(e) None of these
Q#07:- Earth quake waves are an example of:
(a) Compressional waves
(b) Longitudinal waves
(c) Pressure waves
(d) Infrasonic waves
(e) All of these except D.
Q#08:- A simple pendulum completes one oscillation in 2 second. Calculate its length when g=9.8 ms^-2, the time period of simple pendulum is:

(a) 0.1414 m
(b) 0.025 m
(c) 0.992 m
(d) 9.202 m
(e) None of these
Q#09:- Which of the following correct statement about Doppler effect:

(I) When the listener is moving and the source is at rest
(II) When the source is moving and the listener is at rest
(III) When both, the source and the listener are moving
(a) I only
(b) II only
(c) III only
(d) I & II
(e) I, II & III
Q#10:- A convex lens of focal length 20 cm, is used to form an erect image which is twice as long as the object. Find the position of the object?

(a) 10 cm
(b) 20 cm
(c) -20 cm
(d) 20.5 cm
(e) -30 cm
Q#11:- In the British Engineering system, the unit of power is:
(a) Meter.foot/second
(b) Kilometer.foot/second
(c) Foot.meter/second
(d) Joule.pound/second
(e) Foot.pound/second
Q#12:- A neutron travels a distance of 12 m in a time interval of 3.6×10^-4 s. Assuming its speed was constant, find its kinetic energy. Take 1.7×10^-27 kg as the mass of neutron.
(a) 6.87 ev
(b) 5.78 ev
(c) 8.56 ev
(d) -8.56 ev
(e) 9.25 ev
Q#13:- The value of the gravitational constant G is:
(a) 5.5×10^3 kg/m^3
(b) 5.5×10^-3 N.m^2/kg^2
(c) 6.67×10^-11 N.m^2/kg^2
(d) 6.98×10^-3 N.m^2/kg^2
(e) 9.8×10^-11 N.m/kg^2
Q#14:- Which pair of the following is vector:
(a) Weight, Momentum
(b) Volume, Entropy
(c) Frequency, Velocity
(d) Acceleration, Distance
(e) Displacement, Speed
Q#15:- Calculate the centripetal acceleration and centripetal force on a man whose mass is 80 kg when resting on the ground at the equator if the radius of earth is 6.4×10^6 m.
(a) 0.69 N
(b) 2.35 N
(c) 2.69 N
(d) 8.65 N
(e) 6.78 N
Q#16:-ΔV/ΔS is the rate of change of potential with respect to the distance and it is called:
(a) Electric field
(b)Electric flux
(c) Potential Difference
(d) Potential Gradient
(e) Electric intensity
Q#17:- The electron acquires a speed of 10^6 ms^-1. Find its energy in electron volts:
(a) 1.66 ev
(b) 2.84 ev
(c) 6.23 ev
(d) 8.34 ev
(e) 9.68 ev
Q#18:- I=V/R, This equation is known as:
(a) Hooke’s law
(b) Gauss’s law
(c) Ohm’s law
(d) Ampere’s law
(e) Lenz’s law
Q#19:- 1 Kwh=
(a) 2.6×10^2 Joule
(b) 3.6×10^5 Joule
(c) 3.6×10^6 Joule
(d) 36×10^5 Joule
(e) 36×10^4 Joule
Q#20:- The induced current always flows in such a direction as to oppose the change which is giving rise to it, This state of:
(a) Ampere’s law
(b) Ohm’s law
(c) Newton’s law
(d) Hook’s law
(e) Lenz’s law
Q#21:- The essential part/s of a moving coil galvanometer is/are:
(I) A U-Shaped permanent magnet with cylindrical concave pole-pieces
(II) A flat coil of thin enamel insulated wire usually rectangular
(II) An spiral metallic wire connected to external terminal
(a) I only
(b) I & II only
(c) I, II & III
(d) II & III
(e) III only
Q#22:-A potentiometer is a device for measuring the:
(a) Current
(b) Resistance
(c) Voltage
(d) Both A & C
(e) None of these
Q#23:-The length of a measuring rod is 1 m when it is at rest. What will its length be if it is moving with a velocity one third of the speed of light.
(a) 0.943 m
(b) 0.346 m
(c) 3.64 m
(d) 6.563 m
(e) 9.321 m

Q#24:- The process of combining audio frequency (a-f) and radio frequency (r-f) waves to accomplish translational is called:
(a) Transmission
(b) Rectifier
(c) Modulation
(d) Crystal Diode
(e) Carrier Signal
Q#25:-For hydrogen atom the energy needed to ionize it is____________ electron volts and the corresponding ionization potential is____________.
(a) 6 volts, 6 volts
(b) 12 volts, 12.6 volts
(c) 12.6 volts, 13 volts
(d) 13.6 volts, 13.6 volts
(e) 20 volts, 30 volts
Q#26:- A material consisting of the fissionable (or fissile) isotope is called:
(a) Nuclear fission
(b) Nuclear fusion
(c) Moderator
(d) Nuclear reactor
(e) Reactor fuel
Q#27:- A portable device which is widely used for the detection of ionizing particle or radiations:
(a) Solid state dector
(b) Geiger counter
(c) Wilson cloud chamber
(d) All of these
(e) None of these
Q#28:- The unit of magnetic flux is:
(a) Weber
(b) Tesla
(c) Henry
(d) Coulomb
(e) Newton-coulomb
Q#29:- A basic electric instrument which is used for the detection (or measurement) of small current:
(a) Ammeter
(b) Voltmeter
(c) Galvanometer
(d) Transmeter
(e) All of these
Q#30:- ΔxΔpx≥h/2π=
(a) 1.05×10^-20 J-s
(b) 2.05×10^-34 J-s
(c) 1.08×10^-30 J-s

(d) 1.05×10^-34 J-s
(e) 1.05×10^-10 J-s
*ANSWER KEY*
01. D 11. E 21. B
02. D 12. B 22. C
03. A 13. C 23. A
04. E 14. A 24. C
05. B 15. C 25. D
06. D 16. D 26. E
07. D 17. B 27. B
08. C 18. C 28. A
09. E 19. D 29. C
10. A 20. E 30. D

Physics Mcqs Practice Test

Physics Mcqs Practice Test

The study of photoelectric cell is useful in understanding of:

Bohr`s atomic model

Compton effect

Quantum nature of light

None of these

A negative magnification always means that the image is:

erect

real

virtual

inverted

The phenomenon of radioactivity is associated with :

decay of nucleus

decay of atoms

fusion of nuclei

emission of electrons

The direction of velocity of a body cannot change when its acceleration is constant. the statement is?

true

false

uncertain

None of these

Which of the following is used as a fuel in a nuclear reactor?

water / heavy water

lead / aluminum

lead / cadmium

plutonium / uranium

What determines longitudinal chromatic aberration of a lens

Dispersive power only

Focal length only

Both dispersive power only

None of these

The flow of heat from a hot two a cold body is an example of

adiabatic process

irreversible process

reversible process

isothermal process

Particles which can be added to the nucleus of an atom without changing its chemical properties are called

electrons

protons

neutrons

alpha particles

When a conductor situated in a dielectric is charge the energy resides:

only on the dielectric

only on medium surrounding charge

only on the dielectric and medium both

only on the electric or medium surrounding charging

Thermocouple is an arrangement of two differet metals

to convert heat energy onto electric energy

to produce more heat

to convert heat energy into chemical energy

to convert electrical heat t energy

select the one that is paramagnetic?

bismuth

chromium

water

mercury

Parallel rays of light are focused by a thin convex lens. A thin concave lens of the same focus lenth is then joined to the convex lens. The focal point will

Shift to infinity

shift towerds the lens by a small distance

shift away from the lens by a small distane

remain at its original position

Echose arise from

reflection

refection

diffraction

dispersion of sound waves

The current in a photoelectric tuble

decrease with increase in frequency of the incident photons

increase with increase in frequency of the incident photons

decrease with increase in intensity of illumination

increase with increase in intensity of illumination

The quality of a tone:

decreased with loudness

varies directly as pitch

varies inversely as its as frequency

depends upon the overtones that are present there

 

 

Physics Mcqs Practice Test

PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN © 2016