PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN

PPSC, SPSC, BPSC, KPKPSC, AJKPSC, FPSC, NTS, ENTRY TESTS, EXAM HELP

Lecturer Professor Jobs Help 2016-17 CTI Jos Help 2016-17 AEO Jobs In Punjab SchoolsHelp Educator Jobs Help 2016-17 Headmaster Headmistress Jobs Help 2016

Tag: PPSC

Sociology important Jobs TEST Solved MCQs Different Jobs Test, PPSC , NTS , FPSC , CSS, PMS , KPSC , SPSC , BPSC , OTS , JTS , PTS , All Types Jobs Test Preparation JOBS TEST Solved MCQs Different Jobs Test, PPSC , NTS , FPSC , CSS, PMS , KPSC , SPSC , BPSC , OTS , JTS , PTS , All Types Jobs Test

Sociology important   Jobs TEST Solved MCQs Different Jobs Test, PPSC , NTS , FPSC , CSS, PMS , KPSC , SPSC , BPSC , OTS , JTS , PTS , All Types Jobs Test Preparation JOBS TEST Solved MCQs Different Jobs Test, PPSC , NTS , FPSC , CSS, PMS , KPSC , SPSC , BPSC , OTS , JTS , PTS , All Types Jobs Test

Etnocentricism means:

(a) Evaluating other cultures with the Yardstick of your own values.
(b)Taking other nations as good as your own one but disowned
(c)No other society is like your’s and your society or group is superior to
others.

(d) None of these.

(2) Social facts have thier independent existence and must be studied
likewise. Who remarked above when discussing scientific method:

(a)Ibn-i-Khaldun (b)Emile Durkhiem
(c)Auguste Comte (d) None of These

(3) An exploratory research design the major focus is on:

(a) Experimentation (b) Hypothesetesting
(c) Profile development and description (d) None of these

(4) Diffusion of innovations among cultures means:

(a) Traveling of traits and patterns in space/territory
(b) Transmission of trait complexes in time.
(c) Both(a) and (b)
(d) None of these

(5) Social institutions are ;

(a) God-given and cannot be changed
(b) Buildings and people who operate there
(c) Consultellation of folkways and moresaround some important functions(s)
of society.

(d) None of these.

(6)A counter culture:

(a) Has to be against the existing cultural ethos/values
(b) May not be against the existing cultural ethos/values
(c) If different from the existing culture may never succeed to survive
(d) None of these.

(7) Family Laws Ordinance was passed for the first time in:

(a) 1961 (b) 1973
(c) 1985 (d) None of these.

(8) Demographic Transition exhibits:

(a) High birth rate and low death rate in its first phase
(b) high death rate and low birth rate in its first phase.
(c) High birth rate and high death rate in its first phase.
(d) None of these.

(9) As a conquence of rural urban migration:

(a) more and more urbanization is takling place successfully
(b) ruralization of urban areas is takling place
(c) ruralization of urban areas and ribbon growth seem to be the result
(d) None of these

(10) In a patriarchal family the major decision are taken by the:

(a)Old men and women
(b)The male or female head of the family
(c)The male head of the family who weilds all powers
(d)None of these.

(11) Sociobiologists believe that:

(a) biology being the major constraints does not allow any change in human
nature hence socialization does not change much of human individual
nature.(b) Individaul is the product of social group within which he is socialized
(c)The-nature controversy has ended in favour of nurture and the
bio-sociologists have failed to promote thier thesis.
(d) None of these

(12)A double-barrelle question has the potential of having:

(a) Two acceptable responses/answers
(b)Two answers but incompatible with each other
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these .

(13) Those who cannot compete have no right for higher learning and must be refused accordingly who believed in the above thesis?

(a) Auguste comte (b)Spencer
(c) Karl max (d) None of these

(14) Whose theorizing social change is depicted/comes closer to Iqbal’s verse
:
“AA tujh ko bataon main taqdeer umam kia hai
shamsher w sanna awwal taoos w rabab aakhir”
(a) Karl- Marx
(b) Ibn-i-Khaldun
(c)George Hegel
(d) None of these.

(15) The lowest density of population per square kilometer is found in:

(a) Sindh (b) N.W.F.P
(c)Baluchistan (d) None of these

(16) Alteration is the state of affairs in which:

(a) the society has no norms and if there are any nobody follows the
(b) the individual has no claim over the product that he has finished
(c) the worker is least emotionally related to the product that he develops, the co-workers and the work emviorment.

(17) The rate of return for a mailed questionaire is usually:

(a) very high (b) very low
(c) it can be both (a) and(b) (d) None of these

(18) According to Emile Durkhiem the Mechanical Solidarity is based on:

(a) blood relations and neighbourhood
(b) division of labour and specialization
(c) The contribution individuals make to each other
(d) None of these

(19) Cultural Shock is caused by:

(a) Playing is different role and getting role strain
(b) finding values, norms and customs against ones cultural socialization
usually opposite to what one has been socilizad in and they turn out to
be dysfunctional.
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

(20) Standard deviation in statistics is the measure that indicates in essence the :

(a) Central tendency
(b) Spread of the sample means/values
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Who said “Man is a social animal”?

Aristotle.

Who called sociology “Social Physics”?

a)Auguste Comte
b)Wilfred
c)Herbert Spencer

3)Bourgeois type of society was introduced by?

Karl Marx

4)When cultural traits spread from one society to another,the process is called?

Diffusion

5)An ascribed status is one that is;

endowed at birth

6)Ethnocentrism means

superiority of ones own culture

7)A system in which one husband is married to many women is called;

polygyny

8)Levirate means;

a)Marriage of a man with the widow of his deceased brother
b)Marriage of a man with the sister of his deceased wife
c)None of these.

9)Joint family may be preferred because it has;

a)greater financial security
b)Division of labour
c)workable as a cooperative
d)all of these

10)Which of the following is not a major feature of capitalism?

Equitable distribution of income

11)Movement from rural to urban area is called;

Urbanization

12)Religion is a unified system of beliefs and practices relative to sacred things.This definition has been given by;

Durkheim

13)Rapid growth of urbanization is due to advancement in;

a)modernization
b)westernization
c)technology
d)transport

14)Whose statement is this”where there is life there is society”

a)August Comte
b)Herbert Spencer
c)Durkheim
d)Maclver & Page

15)Who developed the “organic theory of society”

a)Herbert Spencer
b)Henry Maine
c)Thomas Hobbes
d)Maclver

16)What does culture usually reflect in Modern society?

a)Group culture
b)National culture
c)Geographical culture
d)religious culture

17)Customs are powerful in regulating the conduct of people in:

a)Simple societies
b)Urban societies
c)Industralized societies
d)All of these

18)Which one of these is not an essential element of community

Individual interest

19)Norms in society indicate;

Standarized generalization about normal expected mode of behaviour

20)Which one of the following is not a healthy social process?

a)Competition
b)Co-operation
c)Integration
d)None of these.

Every day Science Jobs TEST Solved MCQs Different Jobs Test, PPSC , NTS , FPSC , CSS, PMS , KPSC , SPSC , BPSC , OTS , JTS , PTS , All Types Jobs Test Preparation JOBS TEST Solved MCQs Different Jobs Test, PPSC , NTS , FPSC , CSS, PMS , KPSC , SPSC , BPSC , OTS , JTS , PTS , All Types Jobs Test

Every day  Science   Jobs TEST Solved MCQs Different Jobs Test, PPSC , NTS , FPSC , CSS, PMS , KPSC , SPSC , BPSC , OTS , JTS , PTS , All Types Jobs Test Preparation JOBS TEST Solved MCQs Different Jobs Test, PPSC , NTS , FPSC , CSS, PMS , KPSC , SPSC , BPSC , OTS , JTS , PTS , All Types Jobs Test

What is the body temperature of a normal man?
A. 81.1oC
B. 36.9oC
C. 98.6oC
D. 21.7oC
2. Which of the following helps in clotting of blood?
A. Vitamin B1
B. Vitamin B2
C. Vitamin D
D. Vitamin K
3. Total volume of blood in a normal adult human being is
A. 5-6 liters
B. 3-4 liters
C. 8-10 liters
D. 10-12 liters
4. Red blood corpuscles are formed in the
A. Liver
B. Bone marrow
C. Kidneys
D. Heart
5. How many bones are there in an adult human being?
A. 210
B. 260
C. 206
D. 300
6. The pancreas secretes
A. Insulin
B. Bile juice
C. Peptic juice
D. None of these
7. Tibia is a bone found in the
A. Skull
B. Arm
C. Leg
D. Face
8. The largest part of the human brain is the
A. Medulla oblongata
B. Cerebellum
C. Cerebrum
D. None of these
9. What is the main component of bones and teeth?
A. Calcium carbonate
B. Calcium phosphate
C. Calcium sulphate
D. Calcium nitrate
10. The main constituent of hemoglobin is
A. Chlorine
B. Iron
C. Calcium
D. None of these
11. The main function of the kidney is
A. To control blood pressure
B. To control body temperature
C. To remove waste product from the body
D. To help in digestion of food
12. The function of hemoglobin is
A. Transportation of oxygen
B. Destruction of bacteria
C. Prevention of anemia
D. Utilization of energy
13. Which of the following glands secrete tears?
A. Lachrymal
B. Pituitary
C. Thyroid
D. Pancreas
14. Which is the largest gland in the human body?
A. Thyroid
B. Liver
C. Pancreas
D. None of these
15. Which is the largest organ in the human body?
A. Liver
B. Heart
C. Skin
D. Kidney
16. A person of which of the following blood groups is called a universal donor?
A. O
B. AB
C. A
D. B
17. Which gland in the human body is called the master gland?
A. Pancreas
B. Thyroid
C. Pituitary
D. Spleen
18. How many bones are there in a newly born infant?
A. 206
B. 230
C. 280
D. 300
19. Which of the following have maximum calorific value?
A. Carbohydrates
B. Fats
C. Proteins
D. Vitamins
20. Which of the following vitamins promote healthy functioning of eyes in human beings?
A. Vitamin B
B. Vitamin C
C. Vitamin A
D. Vitamin D
21. The average heartbeat per minute in a normal man is
A. 50
B. 70
C. 80
D. 100
22. A person with which of the following blood groups can receive blood of any group?
A. A
B. AB
C. B
D. O
23. Malaria is a disease which effects the
A. Heart
B. Lungs
C. Spleen
D. Kidneys
24. Which of the following diseases is caused by virus?
A. Small pox
B. Tuberculosis
C. Malaria
D. Cholera
25. Medulla oblongata is a part of human
A. Heart
B. Brain
C. Liver
D. Sex organ

26. Myopia is a disease connected with
A. Ears
B. Eyes
C. Lungs
D. Brain
27. Leukemia is a disease of the
A. Lungs
B. Blood
C. Skin
D. Nerves
28. Short-sightedness can be corrected by using
A. Convex lens
B. Concave lens
C. Convex-concave lens
D. Concave-convex lens
29. Trachoma is a disease of the
A. Liver
B. Eyes
C. Lungs
D. Kidneys
30. Match the following
Column I Column II
A. Beriberi 1. Vitamin A
B. Scurvy 2. Vitamin B
C. Rickets 3. Vitamin C
D. Night Blindness 4. Vitamin D
A B C D
(a) 3 2 1 4
(b) 2 1 3 4
(c) 2 3 4 1
(d) 2 3 1 4
31. Typhoid and cholera are typical examples of
A. Infectious diseases
B. Air-borne disease
C. Water-borne disease
D. None of these
32. Pyorrhea is a disease of the
A. Nose
B. Gums
C. Heart
D. Lungs
33. Lack of what causes diabetes.
A. Sugar
B. Insulin
C. Calcium
D. Vitamins
34. Appendix is appendix is a part of
A. Small intestine
B. Large intestine
C. Stomach
D. Liver
35. Match the following columns
Column I Column II
A. Cataract 1. Bones
B. Jaundice 2. Eyes
C. Diabetes 3. Liver
D. Arthritis 4. Pancreas
A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 2 3 1 4
(c) 1 3 4 2
(d) 3 2 4 1
36. Bronchitis is a disease of which of the following organs?
A. Blood
B. Bladder
C. Liver
D. Respiratory tract
37. ECG is used for the diagnosis of aliments of
A. Brain
B. Heart
C. Kidneys
D. Lungs
38. Biopsy is done on
A. Tissues taken from a dead body
B. Tissues taken form a living body
C. Blood from veins
D. Blood from arteries
39. Barium is used for
A. Checking blood group
B. X-ray of alimentary canal
C. X-ray of brain
D. None of these
40. Dialysis is used for the treatment of
A. Kidney failure
B. Heart weakness
C. Brain diseases
D. None of these
41. Insulin is injected into the intestines by
A. Pancreas
B. Liver
C. Stomach
D. Gall bladder
42. Lock Jaw, i.e., difficulty in opening the mouth is a symptom of
A. Cholera
B. Plague
C. Tetanus
D. Diphtheria
43. Which of the following pairs is incorrect?
A. Plague-rats
B. Rabies-dog
C. Tapeworm-pig
D. Poliomyelitis-monkey
44. Match the following columns
Column I Column II
A. Air-borne 1. Tetanus
B. Water-borne 2. Tuberculosis
C. Contact 3. Cholera
D. Wound 4. Syphilis
A B C D
(a) 2 3 1 4
(b) 2 3 4 1
(c) 3 2 4 1
(d) 4 3 2 1
45. Ricketts is a disease of the
A. Bones
B. Tissue
C. Muscles
D. Blood
46. Which of the following statements is correct
A. Pulmonary artery carries pure blood
B. Pulmonary artery carries impure blood
C. Pulmonary vein carries impure blood
D. None of these
47. Lungs are situated in the
A. Abdominal cavity
B. Pericardial cavity
C. Buccal cavity
D. Thoracic cavity
48. The human cell contains
A. 44 chromosomes
B. 48 chromosomes
C. 46 chromosomes
D. 23 chromosomes
49. Enzymes help in
A. Respiration
B. Digestion of food
C. Immune system
D. Reproduction
50. Food is normally digested in the
A. Liver
B. Stomach
C. Small intestines
D. Large intestines

ANSWERS
1. b 2. d 3. a 4. b 5. c  6. a 7. c 8. c 9. b 10. b. 11. c 12. a 13. a 14. b 15. c
16. a 17. c 18. d 19. a 20. c, 21. b 22. b 23. c 24. a 25. b, 26. b 27. b 28. b 29. b 30. c
31. c 32. b 33. b 34. b 35. a, 36. d 37. b 38. b 39. b 40. a, 41. a 42. c 43. d 44. b 45. a
46. b 47. d 48. c 49. b 50. c

ANALYTICAL REASONING Jobs TEST Solved MCQs Different Jobs Test, PPSC , NTS , FPSC , CSS, PMS , KPSC , SPSC , BPSC , OTS , JTS , PTS , All Types Jobs Test Preparation JOBS TEST Solved MCQs Different Jobs Test, PPSC , NTS , FPSC , CSS, PMS , KPSC , SPSC , BPSC , OTS , JTS , PTS , All Types Jobs Test

ANALYTICAL REASONING  Jobs TEST Solved MCQs Different Jobs Test, PPSC , NTS , FPSC , CSS, PMS , KPSC , SPSC , BPSC , OTS , JTS , PTS , All Types Jobs Test Preparation JOBS TEST Solved MCQs Different Jobs Test, PPSC , NTS , FPSC , CSS, PMS , KPSC , SPSC , BPSC , OTS , JTS , PTS , All Types Jobs Test

An editor must choose five articles to be published in the upcoming issue of an arts review. The only articles available for publication are theater articles F, G, H and J, and dance articles K, L, M and O.

At least three of the five published articles must be dance articles.
If J is chosen, then M cannot be.
If F is chosen, then J must also be chosen.

7.    If M is not chosen for the issue, which of the following must be chosen?

A.       F
B.       G
C.        H
D.       J
E.        K

8.    How many acceptable groupings of articles include J?

A.       One
B.       Two
C.        Three
D.       Four
E.        Five

9.    The choice of which article makes only one group of articles acceptable?

A.       F
B.       G
C.        J
D.       L
E.        M

10. If G is chosen for the issue, which of the fol­lowing must be true?

A.       J is not chosen
B.       Exactly three dance articles are chosen
C.        H is not chosen
D.       All four of the dance articles are chosen
E.        F is not chosen

Travelers may enter and remain in the Republic for up to 59 days. If a traveler is to stay for more than seven days, however, a spe­cial visa is required.

11. If the statements above are true, which of the following must also be true?

A.       A traveler who is staying in the Republic for 14 days must have a special visa
B.       Many travelers who stay in the Republic do not need visas
C.        Some travelers who stay in the Republic for more than seven days do not have the appropriate visas
D.       Travelers who stay less than seven days in the Republic do not need visas
E.        Travelers who merely pass through the Republic while this route to other destinations do not need visas

ANSWERS:
1D    2A    3C    4A    5C    6E    7E    8C    9A    10E    11A

ANALOGY
1.HEIGHT: MOUNTAIN

(A) Depth : Trench
(B) Shade : Tree
(C) Weight : Age
(D) Speed : Highway
(E) Mineral : Mine

Answer(A)

2.OBLIVIOUS : AWARENESS

(A) Comatose : Consciousness
(B) Serene : Composure
(C) Erudite : Knowledge
(D) Adroit : Skill
(F) Invigorate : Energy

Answer(A)

ANTONYMS

1.INDIGENOUS

(A) Modern
(B) Alien
(C) Ornamental
(D) Natural
(E) Conceal

Answer(B)

2.THERAPEUTIC

(A) Curative
(B) Injurious
(C) Medicinal
(D) Practical
(E) Slander

Answer(B)

Sample Math Questions
1.What is the average of positive integers from 1 to 100 inclusive?

(A) 49
(B) 49.5
(C) 50
(D) 50.5
(E) 51

Answer(D)

2.If x+y= 6, y+z= 7 , and x+z= 9 , what is the average of x , y and z ?

(A)113
(B)112
(C)223
(D) 11
(E) 22

Answer(A)

3.Aslam has 4 times as many books as Salman and 5 times as many as Javed. If Javed has more than 40 books, what is the least number of books that Aslam could have?

(A) 200
(B) 205
(C) 210
(D) 220
(E) 24

Answer(D)

 

PUBLIC SERVICE COMMISSION & OTHER TESTS INFORMATION IN PAKISTAN © 2016